Romgaz ne stringe iar cu robinetul

sâmbătă, 25 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Romgaz ne stringe iar cu robinetul

Furnizarea gazului catre Enet, producatorul focsanean de energie termica, se face incepind de miercuri, sub cota de avarie. Mai exact, centrala societatii primeste de la sucursala de distributie a Distrigaz numai 30% din parametrii normali. Pe linga faptul ca aceasta masura a lasat orasul fara caldura si in mare parte fara apa calda, se pare chiar ca, datorita acestei situatii, securitatea centralei termice se afla in pericol. "Centrala merge in conditiile in care oricind se poate petrece un accident catastrofal, datorita presiunii mult sub limita normala", a precizat directorul Enet, Valter Popescu.
Chiar daca preavizele de sistare au devenit un obicei pentru Romgaz s-ar parea ca, de aceasta data, decizia care victimizeaza Focsaniul apartine cuiva "de sus".
Surse demne de incredere ne-au furnizat informatii conform carora conducerea Distrigaz Sud Bucuresti a solicitat sucursalei Galati sistarea furnizarii de gaze catre unitatile economice care livreaza caldura populatiei, care ar uita sistematic sa-si achite datoriile. Adresa trimisa "in atentia speciala" directorului Distrigaz Sud mentioneaza expres abonatii ce vor fi astfel penalizati: industria care furnizeaza energie termica populatiei si gospodariile comunale.
Consecinta imediata a acestei adrese a fost reducerea presiunii gazului furnizat catre Enet Focsani. Fapt surprinzator, aceasta chiar in conditiile in care platile ultimei luni de 3,4 miliarde de lei acopera aproape toata rata de esalonare convenita intre cele doua societati. Probabil cele 70 de miliarde de lei ramase restante au cintarit mai mult in balanta Romgaz, desi blocajul financiar impiedica deocamdata o mai mare operativitate a platilor.
CUP spune ca si-a achitat datoriile
In conditiile amintite, datorita lipsei parametrilor termici, distributia agentului termic in Focsani se face cu mare dificultate. CUP a renuntat deja la a mai da caldura in apartamente profitind de timpul mai calduros de afara. Nici cu apa calda locuitorii nu stau mai bine. Programul de furnizare a fost drastic redus pina la 1-2 ore dimineata si dupa amiaza. "Centrala Enet merge in acumulare pe timpul noptii si ziua, pentru ca macar sa putem distribui putin timp apa calda. Caldura nu mai are nimeni in oras", a declarat administratorul CUP, Gheorghe Vasilescu.
Seful regiei locale si-a exprimat mirarea fata de "furia Romgaz", mai ales ca, asa cum a declarat "in ultimele doua saptamini CUP a avut incasari bune". Vasilescu a precizat ca a predat la Enet, pentru a plati gazul, circa 1,5 milioane de lei numai in ultimele trei zile. Pina si Primaria, eternul datornic al serviciilor locale, a platit regiei peste 800 milioane de lei.
Autoritatile considera masura Romgaz exces de zel
Cum era de asteptat, autoritatile locale au reactionat imediat la drastica decizie a Romgaz, care a lipsit Focsaniul de energie termica chiar in prag de campanie electorala. Printr-o adresa comuna, prefectul Ionut Constantinescu si primarul Nicolae Latcan au solicitat ajutorul ministrului Functiei Publice, Vlad Rosca. "Masura luata de Romgaz este un abuz pentru ca nu populatia are cele mai mari datorii la energia termica, ci agentii economici. Cei de la Distrigaz Galati manifesta un suspect exces de zel in aceasta privinta si cred ca fac aceasta pentru a-si mentine scaunele caldute si salariile uriase", considera prefectul Constantinescu.
Si subprefectul Jan Vraciu a facut apel la seful sau de partid, ministrul Radu Berceanu pentru stoparea crizei, demersuri ramase pina acum fara rezultat. Sahul etern intre Romgaz si datornicii ale caror miini sint legate de blocajul financiar, pare a nu avea sfirsit.
Municipalitatea si autoritatile judetene se declara neputincioase in fata furiei societatii de gaze al carui monopol lasa fara arme localnicii. Focsaniul nu este singurul oras prada blocajului financiar, spun vrincenii, care se intreaba de ce o astfel de masura nu afecteaza si capitala tarii, de exemplu. In orice caz, devine clar faptul ca desi gazul va fi oprit, se vor gasi peste noapte 70 de miliarde pentru acoperirea datoriei catre Romgaz prin sucursala sa de distributie. Ceea ce este mai grav este ca aceasta noua criza a caldurii si apei calde afecteaza in primul rind populatia care nu este vinovata pentru acest blocaj.
Si, nu in ultimul rind, prin situatia provocata de decizia Romgaz s-ar parea ca ne indepartam tot mai mult de lumea civilizata, unde functionarea normala si continua a serviciilor publice nu este un drept, ci o datorie. (Lidia GROSEI)

Comentarii