Sabia cu doua taisuri a admiterii in licee

marți, 25 iulie 2000, 23:00
7 MIN
 Sabia cu doua taisuri a admiterii in licee

Azi se incheie sesiunea de admitere in liceele judetului. Miile de elevi si parinti care au stat cu sufletul la gura zece zile in sir asteptind finalul pot rasufla usurati. Intrarea la liceu a fost un pas greu de facut pentru gimnazistii care nu si-au evaluat corect sansele, cit si pentru cei care au luat nota mica la capacitate, desi in clasele 5-8 au scos medii frumoase. In plus, cel putin in prima etapa, absolventii de gimnaziu din scolile orasenesti s-au speiat de avalansa de contracandidati din mediul rural care in anii de scoala au obtinut rezultatele bune si chiar foarte bune. Aceasta a constituit o adevarata problema pentru cei pe care media de admitere nu i-a ajutat la momentul selectarii viitorilor liceeni. S-au iscat discutii si divergente de opinii care mai persista inca. "Nu are nici o vina copilul ca este de la tara. Alta este problema. Pe fondul unei stari emotionale, un elev foarte bun ia un rezultat care nu-i permite sa se inscrie la un liceu de elita. Tensiunea examenului care este destul de dificil, il dezavantajeaza, il frustreaza mai ales cind stie ca poate veni un alt elev de la o scoala sateasca care sa-i ia locul. Trebuie simplificat acest examen, sau sa se dea si o testare in momentul inscrierii la un liceu", este de parere directorul scolii Generale Golesti, profesor Paul Nicolae Neagu. Dupa 25 de ani de experienta la catedra, directorul Neagu este convins de faptul ca noua modalitate de intrare la liceu nu este elocventa in a cerne valorile.
"Multi din copiii de la tara sint foarte buni"
La fel de nemultumit de noua idee a ministerului privind admiterea in licee si scoli profesionale in baza unor note mai mult sau mai putin justificate, s-a aratat si directorul-adjunct al Liceului Teoretic "Emil Botta", din Adjud, profesoara Mariana Fainarea. Dinsa spune ca la editia din acest an au fost situatii in care elevii cu medii mari au fost respinsi in prima etapa a admiterii iar altii cu note de 5 si 6 au fost acceptati ca liceeni. "Este nevoie de o modalitate de evaluare care sa reflecte capacitatile reale ale copilului si aptitudinile lui pentru scoala pe care vrea sa o urmeze. Si copiii de la tara n-ar mai fi priviti cu suspiciune, caci in fond multi dintre elevi sint foarte buni, ambitiosi, care pot face fata concurentei", a argumentat directorul – adjunct de la "Emil Botta".
In ceea ce priveste acordarea notelor la diferite discipline in scolile din mediul rural, profesoara Vasilica Nitu, de la Scoala Vadu Rosca, apreciaza ca evaluarea se face in functie de pretentiile cadrului didactic si de valaorea clasei. "Daca ai o clasa cu elevi care multi dintre ei nu prea se tin de carte, e normal sa-i pun o nota de 10 fruntasului clasei. Acel fruntas poate fi la clasa vecina un elev de nota 7 sau 8. Iar din acest an cred ca elevii sint pusi la munca, la invatat", a subliniat profesoara Nitu, ce numara 36 de ani de munca la catedra.
"Mocanii sint elevi foarte buni"
Directorul Grupului Scolar de Electrotehnica, unul dintre putinele licee ale judetului care a inregistrat o concurenta reala la admiterea 2000, face lobby pentru elevii din scolile rurale. Profesorul Gabriel Danielescu se mindreste cu faptul ca mare parte dintre liceeni de la Electrotehnica sint copii de la tara, care ies in evidenta prin dorinta de a descoperi ceva nou. In opinia sa, baiatul popii din sat este vazut de dascali cu aceiasi ochi cu care profesorii din oras privesc odraslele VIP-urilor. "Cei de la tara nu sint mai prejos. Mai ales mocanii, care sint elevi foarte buni, ambitiosi si neobisnuiti cu tentatiile orasului. Sint de parere ca nu copiii de la tara constituie problema din sistemul de admitere, ci faptul ca nu se mai organizaza testari de catre liceele bune", a subliniat directorul Grupului Scolar Electrotehnica.
"Regulamentul trebuie imbunatatit"
Noul sistem de admitere este privit ca o sabie cu doua taisuri de oamenii scolii. Pe de alta parte, profesorii sustin ca initiativa Ministerului Educatiei nu este binevenita in sensul ca regulamentul de organizare nu a fost conceput in detaliu. Iar pe de alta, candidatilor si parintilor deopotriva li s-a dat posibilitatea de a alege oricare din specializarile oferite de cele 20 de unitati liceale. S-au pierdut din vedere unele aspecte, care, in final au dus la acea brambureala premergatoare afisarii listelor la fiecare etapa de inscriere. "Fiind aplicat pentru prima data sub aceasta forma, era aproape normal sa iasa discutii. Regulamentul trebuie neaparat imbunatatit, pentru a se evita acele situatii deosebit de tensionate, in care parintii isi arata nemultumirea in fel si chip. O selectie putin mai dura a candidatilor ar rezolva problema, caci nu elevii de la tara deranjeaza. Asta este o falsa problema, atita timp cit capacitatea s-a desfasurat in tot judetul dupa acelasi regulament, cu comisii externe si dupa aceleasi bareme de notare. Si asta era nota cea mai importanta", a precizat directorul Liceului Comercial "M. Kogalniceanu", profesorul Radu Stefan.
Marius Poll: "Era buna o testare"
De aceeasi parere este si directorul Colegiului National "Al. I. Cuza". Profesorul Marius Poll considera ca noua modalitate de intrare la liceu nu este cu nimic mai buna decit vechea procedura de admitere, in conditiile in care MEN nu incearca sa faca o diferenta intre licee, functie de filiera. "La liceele de elita ar trebui sa se dea un alt gen de subiecte, daca MEN nu permite unitatilor reprezentative sa-si faca propria selectie a viitorilor liceeni. Era buna o testare care sa reprezinte 50 % din media de admitere iar cealalta jumatate sa fie media aritmetica de la capacitate si media de abslovire a gimnaziului", ne-a declarat directorul Colegiului "Cuza".
Necesitatea introducerii unei re-examinari a candidatilor in momentul admiterii a fost invocata atit de directorii grupurilor scolare ca fosti presedinti de comisie la sesiunea experimentala, cit si de profesorii mai mult sau mai putin implicati in licitatie.
"Bulversarea a fost data de inedit"
Avind experienta a citorva zeci de modalitati de intrare la liceu in cei peste 40 de ani de predare in scolile judetului, profesorul Stefan Neagu se ofera sa dea o solutie ministerului pentru urmatoarea editie a concursului de admitere. "Este bine ca elevii nu mai sint torturati cu doua examene, la o virsta atit de frageda. Aceasta sesiune de admitere a fost o bulversare pe care o punem pe seama ineditului. Ar fi foarte bine daca numele si mediile candidatilor ar fi centralizate la nivel de comisie judeteana sau ISJ, iar repartitia ar fi facuta de acea comisie de specialitate", considera profesorul de limba si litaratura romana al Liceului Comercial. Si pentru a se evita subiectivismul in notare, profesorul Neagu gindeste ca testul grila ar da o mai mare posibilitate profesorilor – corectori de a face o departajare stricta a candidatilor. "Prin test s-ar ierarhiza mult mai bine valorile. Aceste examene nu ofera inca sanse egale candidatilor. Dotarea din scoli si incadrarea profesorilor, la tara suplinitori, in orase profesori cu gradatie de merit, arata clar ca nu este egalitate", a conchis profesorul Neagu.
"Nu se puteau face smecherii la admitere"
Regulamentul a permis comisiilor de examen sa aiba o relatie strinsa si deschisa cu admitantii. Situatia inscrierilor a fost prezentata in primele trei zile, la orele serii, in detaliu. Iar in ultima zi de inscriere, din ora in ora toti cei interesati puteau afla de la avizierul scolii care este ultima medie si ce sanse ar avea pentru a fi admisi. "Nu se puteau face smecherii la admitere", spune directorul Colegiului "Al.I.Cuza". Aceeasi parere o sustin si ceilalti ex-presedinti de comisie. "Si daca era copilul meu si nu-l ajuta media, tot nu puteai sa faci ceva pentru el, adica o chestie mai putin legala", marturiseste directorul Radu Stefan, de la Comercial.
Se declara pe deplin multumit de modul cum s-a desfasurat sesiunea de admitere in liceele vrincene si coordonatorul actiunii, inspectorul general al ISJ, Costache Lupu. "A mers foarte bine. Este exclus ca cineva sa fi favorizat vreun candidat. Comisiile au dat dovada de transparenta. Cit priveste noua idee, eu cred ca este buna, dar poate fi perfectibila. Spre exemplu, mediile sa fie ordonate pe calculator si fiecare elev sa poata alege specialitati din cinci licee, inlaturind astfel plimbarea asta de la un liceu la altul. In orasele mari s-a vazut ca noul sistem n-a avut succesul din Vrancea", a argumentat seful invatamintului vrincean.
Danut Popoiu se declara incintat
La fel de incintat s-a aratat si fostul inspector general adjunct, profesor Danut Popoiu, a carui aprecieri la superlativ par sa lase loc la interpretari. "Este exceptionala maniera in care s-a procedat anul acesta la admitere. Totul s-a desfasurat corect de la un capat la altul. Nici o teza nu a fost trucata. Sint convins ca daca s-ar lua tezele la verificat nu s-ar gasi nici o neregula. Modul de admitere este fara cusur, mai bine de atit nu se putea, chiar tin sa felicit inspectoratul scolar pentru modul in care s-a desfasurat capacitatea si admiterea anul acesta", ne-a declarat telefonic profesorul Colegiului National "Unirea", Danut Popoiu.
Dupa toate probabilitatile si anul viitor intrarea la liceu va fi conditionata de media de la examenul de capacitate si rezultatele din anii de gimnaziu. Reprezentantul invatamintului preuniversitar vrincean, profesorul Costache Lupu, a avansat ideea ca, in sesiunea urmatoare de admitere, regulamentul de organizare si desfasurare va fi pe alocuri modificat. (Cristina LAZARIN)

Comentarii