Taranii vrinceni, la sapa de lemn

luni, 23 august 2004, 23:00
6 MIN
 Taranii vrinceni, la sapa de lemn

Taranii vrinceni au ajuns in pragul disperarii. Grindina care s-a abatut duminica dupa amiaza asupra mai multor localitati a produs pagube insemnate, evaluate la sute de miliarde de lei. Numai in agricultura, valoarea calamitatilor s-a ridicat la peste 111,54 de miliarde de lei. Cele mai afectate au fost, ca de obicei, suprafetele de vita de vie si porumb, insa nici pierderile la legume si floarea soarelui nu sint de neglijat. Grindina a afectat si sute de gospodarii, scoli, gradinite, a stricat zeci de autoturisme, dar si kilometri intregi de drumuri comunale. Bilantul transmis autoritatilor centrale arata ca pagube s-au inregistrat la 724 de locuinte si 836 de anexe gospodaresti, cu acoperisuri avariate, Scoala Generala Sperieti din comuna Movilita, 8.042 ha terenuri agricole – vie pe rod, cereale, legume si livezi -, precum si pe 41,6 km de drumuri comunale si judetene.
Potrivit datelor furnizate ieri de oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, culturile agricole din zece localitati din judet au fost afectate de grindina. Grindina a „batut” cu putere in Adjud, Ruginesti, Paunesti, Pufesti, Movilita, Fitionesti, Straoane, Panciu, Tifesti si Bolotesti. Fenomenele meteorologice inregistrate duminica dupa-amiaza au facut prapad mai ales in Movilita, Panciu si Paunesti, aici inregistrindu-se cele mai mari pagube materiale. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor si Protectiei Civile s-au deplasat in zonele afectate pentru a coordona actiunea de evaluare a pagubelor. Comisiile si comandamentele locale de aparare impotriva dezastrelor au demarat lucrarile pentru repunerea in circulatie a drumurilor afectate si pentru decolmatarea podurilor si podetelor. Satenii sint dezamagiti si spun ca nu se asteptau ca furia naturii se le distruga munca depusa din primavara pina acum. Cel mai probabil, oamenii ale caror case au suferit avarii vor primi despagubiri din partea autoritatilor centrale, mai ales ca multi dintre ei sint foarte saraci.
Peste 7400 de hectare de culturi distruse
Locuitorii Vrancei au avut de suportat duminica rafale de grindina, insotite de precipitatii, descarcari electrice si vint puternic, care le-a distrus aproape toata munca din acest an. Datele furnizate de oficialii Directiei Agricole arata ca fenomenele meteorologice periculoase au afectat culturile de pe o suprafata de 7411 hectare, din care 1612 de hectare au fost compromise in proportie de peste 50%. Pagubele au fost estimate la 44,7 miliarde de lei in cazul suprafetelor distruse mai mult de 50% si la peste 66,8 miliarde de lei, in cazul celor 5799 de hectare afectate pe mai putin de 50% din suprafata. Cele mai mult compromise au fost suprafetele cu vita de vie, aici fiind 5081 de hectare afectate, cu pierderi de peste 101,9 miliarde de lei. Au mai fost afectate de grindina 1828 de hectare de porumb, cu pagube de 1,65 miliarde de lei, 337 de hectare cultivate cu legume, cu pierderi de 4,9 miliarde de lei, 120 de hectare de floarea soarelui, dar si 45 de hectare de livada, aici pagubele ridicindu-se la peste 2,75 miliarde de lei. Cele mai intinse suprafete calamitate exista la Panciu, Movilita, dar si la Adjud. Numai in aceste localitati piederile din agricultura au fost estimate la aproape 70 de miliarde de lei.
Case, masini si drumuri distruse
Grindina de marimi impresionante nu a produs pagube numai culturilor agricole, ci a afectat si citeva zeci de kilometri de drumuri comunale si judetene. La Ruginesti au fost afectati 6,1 km de drum comunal si 2,5 km de drum judetean. Alti 4 km din drumul judetean Movilita – Paunesti au fost degradati, in timp ce la Panciu au fost afectati tot 4 km de drum judetean, iar la Paunesti 5 km de drum judetean si 20 km de drum comunal. „La noi nu au fost probleme deosebite cu locuinte sau autoturisme avariate, insa suprafetele de vie, peste 2000 de hectare, au avut un coeficient de pierdere de 20 – 60%, insemnind circa 44 – 45 miliarde de lei. Avem compromise 7 hectare de legume, 20 de hectare cu pomi fructiferi si 200 de floarea soarelui, in proportie de 20 – 50%. In rest, avem semnale de la persoane fizice ca sint avariate citeva locuinte, care au acoperisurile sparte. Sint si citeva parbrize sparte, insa majoritatea autoturismelor au denivelari pe capote. Din cauza grindinei am avut ceva probleme si la sonda de la Diocheti”, ne-a spus Ion Petre, primarul orasului Panciu. Grindina care a compromis culturile agricole a avut marimi de pina la 6 centimetri in diametru si a cazut fie uscata, fie insotita de averse de ploaie, intr-un interval de 10- 30 de minute. „La noi a batut citeva minute si ne-am trezit ca ne-a distrus cartonul de pe casa. N-am mai vazut asa ceva. A cazut cu foarte mare putere”, ne-a spus Lina Ionescu din Adjud. Hidrologii de la Serviciul de Gospodarire a Apelor Vrancea afirma ca in 24 de ore, precipitatiile au atins o maxima de 53,4 litri pe metru patrat, la Tataranu – Maicanesti. Pina ieri la ora 8.00, cantitatile de precipitatii cazute la Panciu au fost de 48,9 l/mp, la Bolotesti de 45,5 l/mp, la Suraia de 42,8 l/mp, in timp ce la Adjud au fost de 33,9 l/mp, iar la Vidra de 33,5 l/mp.
Fara acoperis deasupra capului
Zeci de familii din Movilita si Paunesti traiesc in aceste zile o adevarata drama, grindina provocindu-le pagube insemnate in gospodarii si locuinte. Situatia este mai mult decit disperata in Movilita, aici existind nu mai putin de 600 acoperisuri de case distruse in proportie de pina la 80% si circa 800 de anexe gospodaresti avariate de grindina. „Pagubele la locuinte se ridica undeva la 50 de miliarde. Avem cazuri sociale deosebite, 50 de familii au probleme la asigurarea unei locuinte. Nu stiu ce vom putea face! Toata localitatea este afectata, nu sint doar 2, 10 sau 20 de locuinte, ci localitatea de la un capat la altul. Probabil o sa se intervina de la nivel central, caci pe plan local nu putem face fata. In plus, sint afectate acoperisurile la scoala din Sperieti, de la o gradinita si de la o cladire a Primariei”, ni s-a plins si Corneliu Cristian, primarul comunei Movilita.
Si la Paunesti au fost avariate nu mai putin de 110 locuinte si 30 de anexe, dar si 30 de autoturisme. Nici gospodaria primarului Vasile Dumitriu nu a scapat de ravagiile furtunii de duminica. Mai mult de atit, vremea a stricat, intr-o anumita masura, si nunta din familia edilului, care a fost socru mare. „Acum evaluam pagubele produse la locuinte. Oamenii sint speriati, si eu la fel. Insa avem doua familii cu o situatie foarte grava, iar una are 9 copii. O sa vedem cum facem sa le reparam acoperisul”, ne-a spus si primarul din Paunesti, Vasile Dumitriu. Alte 14 case si 6 anexe au fost avariate la Panciu. (Camelia STANILA)
Sefii agriculturii vrincene, pusi sa faca teren
Functionarii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea vor trebui sa stea mai putin la birou si sa mearga mai mult in teritoriu, pentru a comunica mai mult cu agricultorii si sa afle care sint problemele lor. Recomandarea a fost facut in cadrul teleconferintei de ieri de ministrul agriculturii, Petre Daea, nemultumit de faptul ca personalul din subordinea sa nu cunoaste problemele categoriei sociale de care se ocupa. Directia pentru Agricultura trebuie, deasemenea, sa-si imbunatateasca modul de colectare al informatiilor din teritoriu, pentru ca oficialii din conducerea Ministerului Agriculturii sa aiba date cit mai precise despre situatia agricola. Masura este cu atit mai necesara, avind in vedere ca se apropie campania agricola de toamna, iar datele despre preturile produselor agricole si recoltele obtinute sint de cea mai mare importanta pentru cei care lucreaza in domeniul agricol si nu numai. „Eu, preturile nu le iau prin telefon. Daca le luati prin telefon, nu am nevoie de ele. Retineti, va verific! Nu am nevoie de distorsiuni, indiferent unde se afla acestea. De aceea va rog sa revedeti datele si sa comunicati imediat. Sa nu credeti ca mi-e greu sa ajung la celalalt capat al tarii. E prea importanta informatia ca sa va jucati cu ea. Cine indrazneste sa o faca are dreptul numai la o extragere”, i-a avertizat ministrul Petre Dae pe subordonatii sai de la nivel judetean. Acesta a mentionat ca, in timpul controalelor pe care le-a facut in teritoriu, a constatat ca unii dintre sefii directiilor agricole nu au habar despre ceea ce se intimpla pe „mosia” lor. „Sint directori care nu stiu unde se afla unele comune si care, introdusi pe teren, se poarta ca si cum ar calca in desertul Goby. Acestia nu stapinesc in totalitate problemele „, a adaugat ministrul agriculturii. (M. LOTRU)

Comentarii