Tinerii profesori fug de catedra

duminică, 25 iulie 2004, 23:00
5 MIN
 Tinerii profesori fug de catedra

Ca in fiecare an, examenul de titularizare si repartitiile pe post a profesorilor aduc in prim-plan neajunsurile sistemului de invatamint. Tinerii absolventi, care si-au facut curaj pentru a imbratisa o meserie prea putin remunerata, descopera ca realitatea este mult prea departe de ceea ce-si imaginasera. Din pacate, pe multi ii asteapta scoli in sate care nici macar nu sint trecute pe harta si o baza materiala departe de orice asteptare. Cei care sperasera sa poata lucra cu tineri isteti, deschisi pentru orice discutie si dornici de a colabora cu profesorul ajung sa constate ca elevii sint preocupati mai degraba de supravietuire, de munca cimpului sau orice altceva in afara de invatatura. Repartitiile profesorilor titulari au loc astazi, insa multi dintre cei care au luat examenul au inceput sa se indoiasca de faptul ca pot obtine o catedra buna. Multi au aminat completarea fiselor cu optiuni, in speranta ca, cine stie, se mai poate schimba ceva.
Aspirantii la statutul de dascal trec astazi prin emotiile primei repartitii computerizate. Multi dintre acestia s-au inarmat cu multa, multa speranta, pentru ca orice altceva este inutil, pentru a putea prinde unul din putinele posturi disponibile in oras. Chiar si cu o nota mare la titularizare sansele sint destul de reduse, avind in vedere criza de catedre vacante la unele discipline. Marea majoritate a posturilor scoase la concurs sint in scoli din localitati izolate ale judetului, unde nimeni nu doreste sa faca naveta. Oficialii din invatamint se tem ca, si in acest an, repartizarea proaspetilor dascali catre zona rurala a judetului Vrancea, alaturi de salariile mizere din invatamint, vor face din acestia adevarati „dezertori”. De asemenea, chiar daca tinerii acepta astfel de posturi, exista foarte multe sanse ca ei sa renunte chiar si dupa prima saptamina de scoala. Sefii ISJ incearca sa-i incurajeze pe tineri sa profesese si in mediul rural, insa rezultatele se vor vedea abia dupa 15 septembrie. „La romana vom avea profesori tineri care se vor titulariza si care vor avea ocazia sa relanseze invatamintul rural, care se afla in suferinta in multe localitati. Ramine de vazut daca vor accepta posturile, insa toti ne-am format in rural”, afirma inspectorul general Enache Mindrescu, dupa afisarea rezultatelor de la titularizare.
Criza de profesori de limba romana
Catedrele de limba romana si limbi straine au fost din ce in ce mai greu de acoperit in ultimii ani. Situatia a devenit si mai acuta in acest an, avind in vedere ca doar 17 profesori au obtinut peste 7.00 la examen si se vor lupta pentru cele 68 de posturi titularizabile. Alti circa 20 de candidati au sansa sa ocupe un post de suplinitor calificat, pentru ca au obtinut peste 5.00 la concurs. Pentru suplinitori necalificati s-au inscris insa doar 31 de candidati, din care 8 au fost respinsi la testare. Probleme vor exista indeosebi in zonele mai izolate ale judetului. „Se vede ca a fi profesor de limba romana nu este asa de usor. Si in acest an vor fi probleme cu acoperirea tuturor posturilor, mai ales in zonele rurale. Lipsa de profesori calificati isi spune cuvintul, de aceea ne confruntam cu aceasta situatie an de an. Vom cauta solutii, vom apela si la pensionari…”, ne-a spus inspectoarea de limba romana, Maria Lupu. O situatie similara exista si la franceza si engleza, unde rezultatele concursului de titularizare au fost sub asteptari.
Tinerii prefera muncile in strainatate
Principala problema a dascalilor din rural este baza materiala redusa. Nu de multe ori profesorii, invatatorii si educatoarele sint nevoiti sa cumpere cele necesare muncii la clasa din salariul propriu. Banii alocati pentru invatamint de bugetele locale se limiteaza de multe ori la mentinerea curateniei si la aprovizionare, numai cit scoala sa fie mentinuta pe linia de plutire. O sansa pentru relansarea invatamintului rural vine din partea nou infiintatei unitati de implementare a proiectelor in mediul rural. Pina la aplicarea unor proiecte viabile, tinerii posesori ai licentei de pedagogie inca prefera sa practice meserii total diferite, dar remunerate mai avantajos, in tara ori in strainatate.
Pentru a nu ramine posturi descoperite, sefii invatamintului vrincean spun ca vor apela din nou la profesorii pensionati si vechii suplinitori. Pensionarii nu sint insa prima varianta a ISJ, avind in vedere ca in ultimii ani s-a constatat o tendinta de imbatrinire a mediei de virsta a cadrelor didactice active. „Vom apela la pensionari doar in limita celor 3 ani, conform metodologiei. Nu vrem sa creem in clase o atmosfera prea invechita”, mai spune „generalul” Mindrescu.
Oficialii din invatamint observa si faptul ca, de la an la an, interesul pentru munca la catedra scade, chiar si din partea celor integrati deja in sistem. Stagiile de perfectionare nu mai sint asa de atractive, ceea ce duce si la o scadere a actului de predare. Daca mai punem la socoteala si teama ca nu vor mai avea un post pentru urmatorul an, atunci nu e de mirare ca tinerilor profesori renunta la aceasta meserie. Cei care ramin la catedra fie o fac din pasiune, fie ca nu au o alta solutie. Indiferent insa de alternativa, ramine crunta realitate- sistemul de invatamint este in deriva. (Camelia STANILA)
Repartitiile computerizate demareaza astazi
Astazi, profesorii care au obtinut peste 7.00 la examenul de titularizare vor afla ce catedra le-a fost repartizata de computer. In aceasta prima etapa au fost scoase la concurs nu mai putin de 352 de posturi titularizabile. Dupa repartitia computerizata, listele vor fi reactualizate pina cel tirziu miine, 27 iulie, iar pe 28 se va desfasura cea de-a doua etapa de repartizare. Aceasta are loc la nivel national, profesorii vrinceni avind posibilitatea sa se titularizeze pe unul din posturile ramase vacante in celelalte judete. Cea de-a treia etapa a repartitiei computerizate a cadrelor didactice are loc pe 31 iulie, aceasta fiind destinata celor care au obtinut minim nota 5.00 si care solicita detasare la cerere. Pe 1 august se va face actualizarea si afisarea listei cu posturi/ catedre vacante/ rezervate netitularizabile si numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi, iar pe 4 august vor fi repartizati computerizat suplinitorii calificati. Ultima etapa va fi in sistem de sedinta publica, pe 5 august. La aceasta data vor fi luati in discutie suplinitorii necalificati si pensionarii. (C.S.)

Comentarii