Creste numarul "parintilor de profesie"

miercuri, 11 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Creste numarul "parintilor de profesie"

DJPDC are in ingrijire in acest moment aproape doua mii de copii orfani sau abandonati, crescuti in saisprezece centre de plasament. In unele dintre acestea conditiile materiale oferite copiilor sint destul de bune, insa chiar si asa minorii institutionalizati nu se pot simti ca in familie.
Ei inteleg ce inseamna sa ai o familie doar atunci cind sint luati in plasament de catre asistentii maternali profesionisti, insa numai 63 de copii au avut asemenea noroc. Numarul lor este mic deoarece institutia de ocrotire a minorilor a avut pina acum doar 50 de asistenti maternali, comparativ cu cei aproape doua mii de copii aflati in centrele de plasament galatene.
In cursul anului 1999, sase dintre copiii ingrijiti de parintii profesionisti au fost in cele din urma adoptati, asistentii maternali primind in plasament alti copii din centrele de minori. In acelasi timp, 14 copii au fost repartizati unor fundatii, care le cauta posibili parinti adoptivi.
Dintre cei 50 de asistenti maternali platiti de DJPDC, zece au in ingrijire cite doi sau trei copii orfani, iar institutia judeteana de ocrotire a minorilor si-a propus sa gaseasca mai multe familii dornice sa ia in plasament mai multi copii. In plus, printr-un proiect al DJPDC, care primeste finantare din partea Agentiei Nationale, numarul asistentilor maternali va fi dublat pina la sfirsitul anului.
Selectia asistentilor maternali profesionisti se face dupa criterii foarte stricte
Persoanele care doresc sa ia in plasament copii aflati in centrele de minori trebuie sa obtina din partea Comisiei pentru Protectia Copiilor din localitatea respectiva un atestat, care se acorda numai in anumite conditii. Procedurile de atestare a asistentilor maternali profesionisti sint reglementate de HG 217/1998, care precizeaza clar care sint conditiile ce trebuie indeplinite de cei ce vor deveni angajati ai DJPDC.
Persoanele care depun cereri pentru atestare vor fi evaluati in baza unor anchete psihosociale ce constau in: interviuri, recomandari, vizite la domiciliu etc. Trebuie precizat faptul ca sint preferate ca asistenti maternali persoanele casatorite legal, indiferent daca au sau nu copii. Acestia trebuie sa faca dovada faptului ca nu au cazier judiciar si au in folosinta o locuinta care prezinta garantii pentru ingrijirea corecta a copiilor ce urmeaza a le fi incredintati (spatii pentru prepararea hranei, igiena, conditii de odihna, etc.). Institutia de ocrotire a minorilor face anchete la domiciliul celui ce doreste sa devina asistent maternal, sta de vorba cu rudele si vecinii acestuia si ia recomandari cu privire la comportamentul social al acestuia. Toate informatiile culese sint prezentate Comisiei pentru Protectia Copilului, intr-un raport care cuprinde si recomandari privind numarul maxim de copii pe care asistentul maternal il poate primi in plasament, grupa de virsta a minorilor si sexul acestora.
Totodata, se precizeaza daca asistentul maternal poate ingriji copii cu nevoi speciale. DJPDC si-a propus sa pregateasca pina la sfirsitul anului cinci asistenti maternali specializati in plasament in regim de urgenta si alti cinci asistenti ce pot prelua copiii cu probleme. De mai bine de o luna, DJPDC lucreaza la selectia celor care au depus cereri de atestare. Purtatorul de cuvint al institutiei, inspectorul Lavinia Darie, ne-a declarat ca s-a primit pina acum un numar foarte mare de cereri, iar pina acum au fost deja atestate 20 de persoane. Pentru ceilalti solicitanti se lucreaza inca la rapoartele de evaluare, dar pina la sfirsitul anului DJPDC va avea pe statele de plata 100 de asistenti maternali profesionisti.
Asistentii maternali sint angajati cu carte de munca
Dupa ce obtin atestatul din partea Comisiei de Protectia a Copilului, asistentii maternali inchie un contract de munca cu DJPDC pe o perioada de trei ani, cit este valabilitatea atestatului, cu o perioada de proba de cel putin trei luni.
Persoanele aflate deja la pensie pot fi angajate ca asistenti maternali in baza unei conventii civile de prestari servicii. Pentru fiecare copil primit in plasament, asistentul maternal incheie o conventie de incredintare, in care sint precizate drepturile si indatoririle acestuia. O persoana angajata ca asistent maternal primeste un salariu si spor de vechime (dar nu si concediu de odihna), plus alocatia copilului si o alocatie de asistat, de aproximativ 400.000 lei, pe care este obligat sa o foloseasca doar in interesul copilului luat in ingrijire. Toata activitatea parintilor profesionisti este supravegheata de DJPDC, care raporteaza trimestrial Comisiei evolutia copiilor incredintati asistentilor, in urma acestor informatii Comisia putind retrage atestatul de asistent maternal. (Mirella AUR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii