Sarbatoare la Spitalul de Urgenta

luni, 03 decembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Sarbatoare la Spitalul de Urgenta

Sala Amfiteatru a Spitalului "Sf. Apostol Andrei" a fost ieri gazda unei intilniri de exceptie prilejuita de implinirea a trei decenii de activitate a acestei "uzine mastodont" prin care au trecut de-a lungul anilor peste doua milioane de bolnavi. Printre cei prezenti
s-au aflat primarul Dumitru Nicolae, prefectul Traian Mandru, presedintele Consiliului Judetean Dan Lilion Gogoncea si rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", Emil Constantin. Directorii tututror spitalelor din Galati au tinut sa fie de asemenea prezenti si sa-si felicite colegii urindu-le "La multi ani". Sala a fost plina, iar atmosfera cu adevarat emotionanta. Motivul: prezenta in Amfiteatru a medicilor pensionari care de-a lungul anilor si-au adus aportul la tot ceea ce inseamna astazi acest spital. Saluturi, zimbete, imbratisari, lumina pe chipurile acestor oameni considerati poate uitati de catre noi toti. Intilnirea de ieri a demonstrat ca lucrurile nu stau insa asa.
"Exista batrini suferinzi, multi oameni bolnavi care inca nu beneficiaza de asistenta medicala la care ar avea dreptul"
Directorul Spitalului de Urgenta a fost cel care a deschis aceasta zi speciala. In cuvintul sau, dr. Cornel Mihalache a salutat prezenta tuturor si a facut o scurta prezentare a spitalului si a activitatii desfasurate in cei 30 de ani de cind a fost infiintat. "Acesti ani nu pot fi priviti separat ci ca un tot, pentru ca fac parte dintr-un proces continuu de perfectionare a tot ceea ce facem aici. Prin spital au trecut generatii de medici. Fiecare din ele au spus cite ceva, au lasat in urma ceva. Cei batrini au transmis celor tineri din experienta lor si asa se va intimpla in continuare", ne-a spus directorul Spitalului de Urgenta.
In continuare a luat cuvintul prefectul Traian Mandru care a felicitat intreg colectivul de medici, conducerea institutiei si si-a exprimat convingerea ca reforma din sistemul sanitar va putea duce in scurt timp la rezolvarea problemelor grave cu care se confrunta in acest moment spitalele. "Reforma in sanatate nu a fost pregatita indeajuns. Daca in mediul urban situatia se simte mai putin, in mediul rural ea este mult mai delicata. Exista batrini suferinzi, multi oameni bolnavi care inca nu beneficiaza de asistenta medicala la care ar avea dreptul. Ar fi pacat sa dam vina pe cei care lucreaza in sanatate pentru ca si noi toti ceilalti sintem aici si facem parte pina la urma din acelasi sistem. Exista insa oameni care se zbat si cauta solutii pentru rezolvarea problemelor si au certitudinea ca ele se vor depasi", a spus prefectul Traian Mandru.
Si primarul Dumitru Nicolae a tinut sa-si exprime increderea in colectivul de medici al Spitalului de Urgenta, oameni cu personalitati puternice care si-au demonstrat in toate situatiile profesionalismul. "Intilnirile, ca cea de azi in care ne putem aminti despre trecut consider ca sint benefice. Trebuie sa spunem ca pentru a se crea acest spital a fost nevoie de existenta mai multor persoane incapatinate, dornice de a duce la bun sfirsit ceea ce si-au propus: una din aceste persoane a fost primul secretar Constantin Dascalescu care a sustinut si a reusit sa obtina fondurile necesare construirii si finalizarii cladirii. In mine, Spitalul de Urgenta, «sanatatea» galateana, va avea intotdeauna un sprijin. Stiu ca medicii au nevoie de case, nu am uitat nici de «Casa Medicilor» care pentru mine nu reprezinta un proiect abandonat. Primaria va sprijini intotdeauna lumea medicala", a conchis primarul Dumitru Nicolae. In continuare a luat cuvintul doctorul Aurel Nechita, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica, omul care dupa ce face toate eforturile pentru ca o astfel de zi sa fie o reusita, intra in umbra ca si cind nu ar avea nici un rol in tot ceea ce se intimpla. Dr. Aurel Nechita a multumit tuturor si in special medicilor pensionari pentru prezenta si a subliniat rolul colegilor de breasla in toate schimbarile ce au loc in ultimul timp in "sanatatea" galateana.
"Ne vom lupta cu totii pentru o Facultate de Medicina la Galati"
Rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", prof.dr.ing. – Emil Constantin a atins in alocutiunea sa un punct sensibil si anume: necesitatea existentei unei Facultati de medicina la Galati. "Comunitatea locala, Sanatatea, Invatamintul, toti dorim o structura academica la Galati. Sint necesari insa citiva pasi pentru a ajunge pina acolo; pe unii din ei i-am facut, altii urmeaza sa-i facem. Este vorba despre dezvoltarea unor specializari colaterale medicinei, editare de carte universitara, o baza materiala adecvata, spatii de invatamint, titluri universitare pentru personalitatile medicale galatene. La sfirsit, cind toate acestea vor fi facute, va ramine autorizarea acestei facultati cu profil de medicina generala. Sintem sprijiniti de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, vom avea cu siguranta si sprijinul cel putin al senatorilor si deputatilor prezenti in sala si eu cred ca aceasta Facultate va deveni in scurt timp o realitate, asa cum acest oras merita. Ne vom lupta cu totii pentru asta", a declarat rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", prof.dr.ing. Emil Constantin. In continuare, cei prezenti in Amfiteatru au vizionat un film realizat de catre colegii de la TV Express cu sprijinul Colegiului Medicilor (CM) si al Directiei Judetene de Sanatate Publica. Filmul prezentat de catre presdintele CM, dr. Dumitru Cristea, a sublinit si a adus in prim plan lucruri inedite despre Spitalul de Urgenta si citeva ginduri ale personalitatilor lumii medicale galatene despre aceasta institutie. Manifestarea s-a terminat cu un cockteil si cu vizitarea Sectiei de Reanimare a Spitalului. "Ne-am concentrat spre reamenajarea si modernizarea acestei sectii, care este de fapt caramida fierbinte sau inima acestui spital cu foc continuu. Ne-am dorit conditii de munca si de spitalizare civilizate pentru cresterea calitatii actului medical. Este un serviciu in care exista deja o echipa cu traditie, o echipa sudata, in care am toata increderea. Am fost ajutati de comunitatea locala, de sponsori din Galati si din afara orasului si am reusit astfel sa avem ceva din cele mai moderne sectii de reanimare din Moldova. Multumesc tuturor celor care au inteles mesajul nostru, efortul pe care il depunem pentru a creste standardele actului medical, care de fapt se adreseaza galatenilor si care merita pe deplin sa aiba parte de asistenta medicala de calitate", ne-a declarat dr. Cornel Mihalache, directorul Spitalului de Urgenta. (Camelia PRICOPE)

Comentarii