Scolile ramin fara principalele surse de venituri

marți, 09 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Scolile ramin fara principalele surse de venituri

Directorii de scoli si licee sustin ca, desi nu folosesc aceste internate pentru elevii scolii lor, ele erau singurele posibilitati de creare a resurselor financiare proprii prin inchirierea acestor spatii. In plus, ei sint ingrijorati ca in noile conditii conducerile consiliilor locale ar putea schimba destinatia unor localuri sau sa foloseasca o parte din terenurile aferente unitatilor de invatamint. "Conform acestei ordonante, consiliile locale nu pot schimba decit prin hotarire de Guvern destinatia cladirilor si nu pot folosi terenurile aferente decit in scopurile invatamintului. Insa in prezent majoritatea scolilor, gradinitelor si liceelor nu dispune de nici un act de proprietate, aceasta actiune de intocmire a acestor documente fiind demarata recent. Ca urmare, consiliile locale s-ar putea folosi de acest subterfugiu pentru a transforma, de exemplu, internatele nefolosite in camine de nefamilisti, sau sa construiasca imobile cu alte destinatii decit invatamintul pe terenul scolilor. Pentru ca directorii nu au inca aceste acte de proprietate la mina, nu i-ar putea opri nimeni", ne-a declarat unul dintre managerii scolari care a dorit sa nu i se dezvaluie identitatea.
"Consiliile locale nu pot sa acopere cheltuielile de intretinere ale scolilor"
Reprezentantii sindicatelor din invatamint au insa alta parere, fiind nemultumiti de aceasta hotarire. Ei critica decizia celor de la MEN: "Inca o data ministrul Marga fuge de responsabilitatile pe care le are. Aceasta decizie ar fi fost binevenita doar daca bugetele consiliilor locale ar putea suporta in intregime cheltuielile legate de intretinere si dezvoltarea bazei materiale a invatamintului. Asa, MEN nu va mai aloca nici un ban la acest capitol, iar consiliile locale au demonstrat in anii anteriori ca nu pot sa acopere toate aceste cheltuieli, directorii de scoli fiind nevoiti de cele mai multe ori sa igienizeze si sa repare scolile din resurse extrabugetare", ne-a declarat liderul Sindicatului Invatamintului Preuniversitar, Constantin Ciosu.
Inspectorul general Vasile Ciuchina este de alta parere
Inspectorul general Vasile Ciuchina considera ca aceasta masura este o consecinta normala a faptului ca in ultimul timp intretinerea cladirilor unitatilor de invatamint a fost realizata din bugetele locale. "E un lucru corect, care se intimpla in majoritatea tarilor din Occident. Avind in vedere ca in ultima vreme reparatiile, consolidarile si curatenia in institutiile de invatamint a fost suportata in cea mai mare parte de consiliile locale, era normal ca aceste cladiri si terenuri sa fie trecute in patrimoniul lor, astfel facindu-i mai responsabili pe cei care le administreaza. Poate astfel se vor preocupa sa investeasca mai mult in aceste baze materiale care sint acum ale lor", ne-a declarat Vasile Chiuchina. (Roxana PENCIU)

Comentarii