Totul despre admiterea in liceu

luni, 07 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Totul despre admiterea in liceu

Noua echipa a Ministerului Educatiei si Cercetarii a modificat metodologia de admitere in licee in speranta ca vor reduce balamucul creat anul trecut de sistemul inventat de Andrei Marga. Cu toate ca rezolva intr-adevar unele probleme, cum ar fi alergarea parintilor cu dosarele in mina in ultima zi de inscriere, actualul regulament, computerizat la maxim are si el hibele sale. Directorii de licee sustin ca orcine poate comite o frauda la admitere iar raspunderea nu poate fi atribuita cuiva, intrucit aurorii ramin necunoscuti. Managerii liceelor, care sint cei indreptatiti sa aleaga modalitatea de admitere la aceste institutii de invatamint, considera ca cea mai buna metoda de selectie a candidatilor va fi tot concursul.
Admiterea la licee se va desfasura aproape in mod asemanator cu cel de anul trecut adica elevii isi vor putea alege unitatea de invatamint in functie de media generala din cei patru ani de gimnaziu si de nota de la capacitate. Ponderea notelor obtinute la gimnaziu va fi ca si anul trecut 75%, in timp ce capacitatea va reprezenta doar 25% din media finala de admitere. Singurii elevi care vor sustine examen sint cei care-si vor alege clasele de bilingv sau unul dintre liceele vocationale (cu profil artistic, pedagogic, sportiv si teologic). Acestia vor fi nevoiti sa dea probe de aptitudini specifice fiecarui profil in parte. Pentru a putea fi declarati admisi la aceste probe de aptitudini, candidatii trebuie sa obtina macar nota sase la fiecare examen. Notele de la probele de aptitudini la profilurile sportiv si artistic vor reprezenta 75% din media finala, restul de 25% reprezentindul media de admitere. Media generala la liceele teologice va fi reprezentata de media de admirete (gimnaziu si capacitatea) in proportie de 75%, in timp ce nota de la proba de aptitudini va avea o pondere de 25%. La profilurile pedagogic si militar si la clasele cu predare bilingva, probele de aptitudini nu vor influenta media finala de admitere, intrucit candidatii vor fi evaluati doar cu "admis" sau "respins".
Admiterea se va face in cinci etape
Pentru a evita situatiile absurde de anul trecut, cind elevi cu medii foarte mari au fost nevoiti sa se inscrie la licee slabe, deoarece fusesera respinsi la institutia unde optasera initial, anul acesta admiterea se va efectua in cinci etape, fiecare etapa corespunde cite unui interval de medii: etapa intii va fi pentru elevii cu medii intre 9 si 10, etapa a doua pentru cei cu medii intre 8,99 si 8 si asa mai departe, pina la media 5. O alta masura, pentru a evita bulibaseala de anul trecut, a fost informatizarea admiterii si infiintarea centrelor de inscriere sa nu fie presati de timp si sa greseasca. Ca urmare, incepind cu 15 iunie, directorii de gimnazii se vor prezenta la centrele de inscrieri pentru a introduce in baza de date numele elevilor si mediile generale ale acestora din clasele V-VIII. Dupa sustinerea examenului de capacitate vor fi trecute notele obtinute de elevi la probe si optiunile, apoi se vor calcula mediile de admitere.
Elevii vor putea sa-si aleaga zeci de profiluri si licee
O alta imbunatatire adusa sistemului de admitere e faptul ca absolventii de gimnaziu isi pot alege cite profiluri si cite licee isi doresc, ei fiind astfel siguri ca vor prinde un loc corespunzator mediei de admitere pe care au obtinut-o. Ca urmare, pentru a fi siguri ca nu ramin fara loc in etapa in care sint programati, elevii vor trebui sa opteze pentru cit mai multe licee si profiluri, in ordinea preferintelor. Elevii care nu sint siguri ca vor prinde locuri la liceele de elita vor putea astfel fi siguri ca vor fi considerati admisi la o institutie pe masura rezultatelor la invatatura si nu la un liceu mai slab.
Cu ce medii s-a intrat anul trecut la liceele galatene
Comparativ cu situatia de anul trecut, putem concluziona ca la cele trei colegii galatene locurile se vor ocupa aproape toate inca din prima etapa a inscierii, destinata elevilor cu medii de admitere intre 9 si 10. Cea mai mare medie cu care s-a intrat anul trecut la Colegiul "Vasile Alecsandri" a fost 9,99 iar cea mai mica 8,83. La Colegiul "Cuza", cea mai mare medie a fost 9,83 iar cea mai mica a fost 8,23, in timp ce la Colegiul "Mihail Kogalniceanu" cea mai mare medie a fost 10,00 iar cea mai mica 8,29. Ceea ce inseamna ca elevii care au medii peste 8,00 au destul de putine sanse sa prinda locuri la aceste institutii de invatamint. Tot din prima etapa este posibil sa se ocupe si toate locurile la Grupul Scolar Economic la profilul economic-adminitrativ, unde prima medie a fost 9,94 iar ultima 8,32. Ei se pot orienta insa la alte licee foarte bune "Dunarea", "Racovita", "Sfinta Maria", Pedagogic". La "Racovita" au fost admisi anul trecut elevi cu medii cuprinse intre 9,67 si 8,29, la "Pedagogic" intre 9,82 si 7,60 iar la "Dunarea" mediile au fost intre 8,81 si 7,94 iar la "Economic" intre 9,94 si 7,34. La "Sfinta Maria" mediile au fost cuprinse intre 8,84 si 7,90. Etapele a II-a si a III-a vor fi pentru elevii intre 8 si 8,99 si 7 si 7,99. Acestia vor prinde locuri la Grupul Scolar Cai Ferate, unde s-a intrat anul trecut cu ultima medie 7,57, la "Asachi" unde ultima medie a fost 7,55. De asemenea, la Grupul Scolar "Elena Doamna" s-a intrat cu medii intre 8,66 si 7,16, la "Radu Negru" mediile au fost cuprinse intre 9,10 si 7,00 iar la "Auto" intre 8,46 si 7,05.
La Grupul Scolar de Marina majoritatea locurilor au fost ocupate de elevi cu medii intre 8,60 si 6,55 iar la Grupul Scolar Traian s-a intrat cu medii intre 8,60 si 6,36. Candidatii admisi la Grupul Scolar Motoc au avut medii intre 8,07 si 6,92 in timp ce cei de la "Energetic" au avut medii intre 8,70 si 6,87. Cea mai mare medie cu care s-a intrat la "Metalurgic" a fost 8,48 iar cea mai mica 6,67 in timp ce la "Anghel Saligny" mediile au fost cuprinse intre 8,00 si 5,87.
(Roxana PENCIU)

Comentarii