Averea a 1.200 de ieseni este supravegheata de paznici electronici

luni, 27 octombrie 2003, 00:00
4 MIN
 Averea a 1.200 de ieseni este supravegheata de paznici electronici

Folosirea sistemelor de supraveghere si a dispozitivelor antiefractie este o modalitate occidentala de paza a averii si care, incet, dar sigur, intra pe piata ieseana. Multi proprietari de institutii in care isi desfasoara activitatea personal numeros, au inlocuit paznicii cu aparate sofisticate. Acestea sint cu mult mai rentabile, nu trebuie decit sa le bagi in priza si grija de a nu fi furat dispare. Numeroase persoane fizice si-au lasat in paza sistemelor de supraveghere casa sau masina. Cele mai des intilnite sint montate in vile sau apartamentele de lux, iar pretul lor devine pe zi ce trece mai accesibil. Oferta este variata, in functie de solicitarile clientului. In prezent, pentru a-ti asigura apartamentul impotriva eventualilor hoti, este suficient sa scoti din buzunar suma de 120 de dolari pentru instalarea aparaturii si o taxa lunara de 20 de dolari pentru interventia de urgenta a personalului firmei specializate.
Echipa de interventie soseste in doua minute
Societatea „Gip Security” este specializata in producerea si montarea acestor sisteme si are personal calificat pentru interventii in caz de necesitate. „In cazul in care se declanseaza o alarma la unul din dispozitivele montate de noi, echipa de interventie soseste la fata locului in doua minute. Astfel, hotul este prins inainte sa dispara cu bunurile furate”, ne-a declarat Dorian Marin, directorul general al firmei „Gip Security”. Beneficiarii alarmelor de apartament trebuie sa stie ca, de fiecare data cind aparatul da alerta, echipa de interventie porneste catre obiectiv. Daca alarma a fost declansata din greseala chiar de proprietar sau de copiii acestuia, el poate telefona la dispeceratul firmei sa anunte ca alarma a fost falsa. Atunci, echipajul plecat catre obiectiv va fi intors din drum cu ajutorul comunicarii prin statie.
Hot prins ca a facut in pantaloni
Eficienta montarii aparaturii de supraveghere a fost demonstrata in numeroase cazuri. In urma cu un an, la dispeceratul firmei s-a declansat alarma. Un hot a patruns intr-un magazin specializat in produse electronice. Cum magazinul era dotat cu senzori termici care detecteaza orice miscare, deplasarea hotului in interior era monitorizata. Echipa de interventie a sosit la magazin in 2 minute, iar hotul s-a ascuns sub o masa. Dispeceratul tinea legatura permanenta prin statie cu echipa de interventie careia ii comunica pozitia hotului. Cu toate acestea, baietii de la interventie nu reuseau sa-l gaseasca. Finalul a fost unul comic. De frica, hotul s-a scapat pe el si a fost descoperit dupa miros. Aceasta interventie s-a sfirsit cu hohote de ris, dar in majoritatea actiunilor de acest gen, orice miscare a celor care intervin este calculata si trebuie sa fie extrem de precisa.
Masinile furate se opresc la comanda
Autoturismele de lux furate, dar care au montat un „paznic electronic”, pot fi recuperate usor. Sistemul folosit, denumit GPS, permite monitorizarea autovehiculului pe care a fost instalat in toata Europa. De exemplu, daca o masina dotata cu sistem GPS este furata, la dispecerat se declanseaza alarma si, cu ajutorul unui soft, se determina imediat pozitia autovehiculului. Printr-o simpla comanda data din dispecerat, motorul masinii se opreste din senin, iar hotul nu-si mai poate continua calatoria. In general, cei care isi monteaza asemenea sisteme pe masina prefera ca, in cazul in care se declanseaza alarma, proprietarul sa fie sunat. Numai dupa ce acesta confirma ca nu el este cel care se afla la volan, personalul firmei trece la oprirea motorului de la distanta. „Am stabilit aceasta modalitate de lucru pentru a nu avea incidente neplacute. Este posibil ca alarma sa fie declansata din greseala chiar de proprietar, si ar fi jenant din partea noastra sa-i oprim masina de la distanta”, a mai precizat Dorian Marin. Pretul pentru instalarea unui dispozitiv GPS pe un autovehicul variaza intre 1.000 si 2.000 de dolari. La acesta se adauga contravaloarea unui abonament, care se ridica la 100 de dolari pe an.
Angajatii cu masini pot fi localizati in orice colt de tara
Sistemele GPS sint folosite si pentru monitorizarea angajatilor care primesc masini. Virgil Darie, managerul firmei „Molid Security”, ne-a spus ca a avut astfel de solicitari. „Exista societati care, prin specificul lor de activitate, isi trimit angajatii cu masinile prin tara. Pentru a-i putea monitoriza in orice moment, patronii ne-au solicitat montarea pe masini a sistemelor VTS 02”, ne-a declarat managerul firmei „Molid Security”. Astfel, patronii care au permanent angajati trimisi cu treburi prin tara vor sti in fiecare moment unde se afla acestia. Ei pot observa pe un monitor locatia unde a fost parcata masina peste noapte, precum si ora la care angajatul a sosit la hotel si ora la care a plecat. Pot sti astfel daca cel trimis sa rezolve probleme de firma nu s-a abatut din drum si pentru diferite probleme personale. „Consider ca pretul de 900 de dolari al unui asemenea dispozitiv se recupereaza relativ repede din deconturile suplimentare pe care le faceau unii angajati ai acestor firme”, a mai precizat Virgil Darie. Sistemele de supraveghere si dispozitivele antiefractie devin pe zi ce trece tot mai necesare. Patronii firmelor de profil spera ca, in curind, si pretul lor sa fie accesibil oricarui cumparator. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii