Camera nebuniei

vineri, 10 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Camera nebuniei

La Catedra de Organe de Masini si Utilaje, de la Facultatea de Mecanica, a ramas singura camera din tara in care oricine zaboveste mai mult poate innebuni din cauza linistii. Sentimentul ciudat care te cuprinde cind esti in camera, linistea absoluta in care iti auzi inima batind ca un ciocan, urechile care iti tiuie a singuratate alunga orice vizitator al camerei fonice dupa nici 10-15 minute. "Cind s-a lucrat la camera fonica, atunci cind era aproape finisata, muncitorii ieseau foarte des afara. Nu poti sa stai prea mult pentru ca iti simti timplele zvicnind si ti se infunda urechile", ne-a declarat ing. Iulian-Victor Bejenaru.
Camera fonica este un cub de beton asezat pe suporti de cauciuc care izoleaza spatiul de vibratiile din exterior. Toti cei 6 pereti au fost captusiti cu mii de prisme din vata de sticla care absorb orice zgomot. "Aceasta camera serveste la diagnoza acustica a motoarelor. Cind se incearca un motor, acesta este adus in camera si pus in functiune. Se urmaresc unele zgomote care nu ar fi sesizate daca motorul ar fi afara. Pentru diagnosticarea corecta a unui motor trebuie izolate si eliminate toate zgomotele parazit care perturba aprecierea corecta. De aceea este nevoie de o camera in care sigurul sunet care se aude este cel al motorului", ne-a explicat seful Catedrei de Organe de Masini si Utilaje, prof. dr. ing. Cezar Racocea.
Accesul in camera fonica se face pe o scarita care face legatura cu platformele suspendate care se leagana cind primesc un vizitator. Odata ce ai intrat in camera, ai impresia ca esti intr-o alta lume. Este o liniste mormintala care iti creeaza un sentiment de teama. Vocea interlocutorului se aude slab si propria-ti voce iti suna ciudat in urechi. Dupa citeva minute de stat in camera fonica, in urechi auzi tiuituri care te obliga sa iesi afara daca vrei sa scapi de ele. Odata inchisa usa, oricit ai urla, nimeni nu te aude si nici nu auzi pe cei din afara. Prismele din vata de sticla absorb nu numai zgomotele, ci si lumina. Cele doua becuri de 500 de W nu reusesc sa dea decit o lumina slaba, accentuind sentimentul de apasare care te cuprinde cind esti in camera fonica. Camera a fost construita in anul 1980 din fondurile universitatii. Dupa cum a precizat ing. Iulian Victor Bejenaru, construirea unei astfel de camere ar depasi acum un miliard de lei. (Adriana PLECAN)

Comentarii