Ce ni se ascunde despre febra tifoida?

miercuri, 31 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Ce ni se ascunde despre febra tifoida?

Este sursa de infectie de import sau autohtona?
Conducerea DSP sustine ca, in prezent, in spital sint internate 47 de persoane, angajate ale firmei de confectii DAR DC COM, la care s-a descoperit o concentratie crescuta de anticorpi caracteristici salmonellei tiphy, raspunzatoare pentru declansarea febrei tifoide. Medicii spun ca asta nu inseamna ca persoanele sint bolnave, dar se impune izolarea lor, tratament preventiv cu antibiotice si repetarea analizelor pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunilor. "Numarul persoanelor cu numar crescut de anticorpi nu are nici o relevanta pentru ca nu au fost confirmate ca purtatori de salmonella tiphy. Nu a fost confirmat decit un singur caz pina acum insa prelucrarea focarelor epidemiologice impune izolarea tuturor contactilor cu numar crescut de anticorpi. Este foarte posibil ca numarul internarilor sa creasca, dar repet, asta nu inseamna ca sint bolnavi", ne-a declarat dr. Lili Pasat, inspector sanitar-sef in Ministerul Sanatatii si Familiei incercind sa minimalizeze gravitatea situatiei de la Iasi. Atit epidemiologii ieseni, cit si reprezentantii ministerului considera ca sursa de infectie este "de import", boala fiind luata de la o persoana care a muncit in strainatate si care, intr-un fel sau altul, a intrat in contact cu o ruda, cunostinta sau amic al unui membru din familiile celor care lucreaza in fabrica de confectii.
DSP tine secrete datele privind numarul imbolnavirilor
Pacientele aflate ieri in curtea spitalului erau oarecum speriate si nemultumite ca au fost internate pentru ca, spun ele, nu au nici o problema de sanatate. "Ne-a chemat la internare si ne tin trei saptamini aici, dar nu avem absolut nimic. Cred ca nici medicii nu stiu ce boala avem, dar in fiecare zi ne intreaba cu cite persoane ne-am intilnit in ultima vreme, daca am fost la petreceri, nunti sau cumetrii si pe unde am fost. Ne-au adus pe noi dar de ce chinuieste si familia, si le ia analize? Am parinti batrini la tara care s-au speriat cind au vazut ca vin si le iau singe. O colega a fost internata cu tot cu frate si o sora", a spus nemultumita una din tinerele internate. Femeile spun ca in fiecare zi vin inca una sau doua colege la internare, fara sa li se explice de ce trebuie sa stea in spital. Se pare ca sursa de imbolnavire ar fi din Hirlau insa nimeni nu a confirmat asta oficial sau neoficial. De altfel, conducerea DSP este nejustificat de zgircita in declaratii. Sub pretextul de a nu speria populatia, medicii refuza sa prezinte datele reale ale acestei posibile imbolnaviri in masa care, daca va evolua, ar putea fi una fara precedent in ultimii zece ani. Practic, amploarea anchetei epidemiologice – peste 800 de persoane verificate medical, fabrici inchise si fintini decontaminate in mediul rural – depaseste cu mult o investigatie medicala de rutina, asa cum o prezinta medicii epidemiologi.
S-a intimplat ceva deosebit in Hirlau
"Am auzit ca miine (n.r. – astazi) o sa mai interneze niste colege de la Hirlau care faceau naveta la Iasi. Nu stiu de ce ne tin aici degeaba pentru ca nu avem nimic. Nu avea cum sa ne imbolnavim la fabrica pentru ca acolo este mai curat ca intr-un spital. Stam aici si ne chinuim cu o mincare ca vai de lume", ne-a spus alta pacienta. Desi femeile ar fi continuat sa-si spuna pasurile, doua asistente au venit si le-au spus sa intre imediat in pavilion. De altfel, se pare ca si suspiciunile medicilor epidemiologi se indreapta catre o posibila sursa de imbolnavire care ar fi la Hirlau. Specialistii sustin chiar ca imbolnavirea s-ar fi putut produce pe perioada navetei de la Hirlau – Iasi. Fapt confirmat si de faptul ca ancheta epidemiologica s-a concentrat in aceasta zona.
Deocamdata, nici una dintre cele 47 de persoane internate nu a prezentat simptomele clinice caracteristice febrei tifoide (febra puternica, tulburari digestive – scaune diareice si urme de singe – astenie puternica, eruptii pe corp si splina marita). Epidemiologii spun ca investigheaza si membrii familiilor celor internati, dar ca nu au depistat nimic deosebit.
La Fabrica de Caramida s-a incheiat decontaminarea
Cele doua unitati, fabrica de confectii si cea de caramida de la Ciurea, unde lucreaza sotul Feliciei Moroiu, ramin inchise pina la finalizarea decontaminarii. "Miine (n.r. – astazi) vor fi luate din nou probe de la Ciurea unde am fost anuntati ca s-a finalizat igienizarea si in functie de rezultate vom decide data redeschiderii. La Fabrica de Confectii, decontaminarea se finalizeaza saptamina asta", ne-a spus dr. Cornelia Teodorescu, seful Inspectiei Sanitare de Stat.
Impreuna cu cei trei membri ai familiei Moroiu, care au fost externati la sfirsitil saptaminii trecute, in acest episod au ajuns in spital 50 de persoane. (C. DONOSE)

Comentarii