Cei mai batrini oameni din Iasi

marți, 26 iulie 2005, 23:00
6 MIN
 Cei mai batrini oameni din Iasi

Pina sa vina bunelul de la bar, Violeta si Mircea, doi dintre cei 7 copii ai lui Neculai Atodiresei, ne mai spun una-alta despre batrinul lor tata. Ea are 60 de ani, iar el 73, si s-au obisnuit deja cu ziaristii care se intereseaza de mos Nicu, asa cum ii spun toti oamenii din sat. „Se duce la bar, care e si magazin, ca sa asculte stirile la radio si sa bea. Suc, nu rachiu. Dau tare la difuzor si aude si el vestile. Apoi ii place sa mai stea si de vorba cu oamenii, iar pe tineri ii mai ocaraste ca-si strica sanatatea cu tigarile. Deh, el nu a fumat niciodata si le zice ca cine fumeaza nu o sa ajunga ca el. Este bine vazut in sat si tinerii il respecta, intimidati ca, la virsta lui, nu este neputincios si nu boleste”, spune rizind Violeta Botezatu. Nicolae Atodiresei se apropie sprinten, sprijinindu-se intr-un toiag, de masa la care am fost invitati sa ne asezam. Nu inainte sa ne sarute apasat pe toti, pe amindoi obrajii. „E pupacios tata, cu toti oaspetii care ii trec pragul. Bine ca este inca pe picioarele lui si nu incurca pe nimeni”, mai spune Violeta privindu-l cu blindete. Batrinul se asaza la masa si sta teapan, cind ne apucam sa-i facem poze. Apoi vede ziarul pe care i l-am adus de la Iasi si se apuca imediat sa-l rasfoiasca. „De un an si jumatate a inceput sa-i slabeasca vederea. Pina atunci nici nu-i trebuiau ochelari ca sa citeasca ziarul. Acum vede doar literele mari”, se baga in vorba si sotul Violetei, singurul ginere ramas in viata. Celelalte trei fete, asezate la casele lor prin alte locuri, sint vaduve. Mos Nicu ne surprinde cu un comentariu dupa ce, aplecat peste ziar, a citit titlurile despre atacurile teroriste de la Londra. „A fost o tara linistita. Acum e de rau, daca s-au apucat sa omoare. Vin vremuri grele”, spune el, si trece la pagina sportiva.
18 stranepoti
Violeta ne mai destainuie ca, desi este atit de batrin, tatal ei nu a dat inca in mintea copiilor: „E lucid, incapatinat cind vrea sa fie facute unele lucruri asa cum stie el si ne da sfaturi de cum sa mai aranjam la casa. Mai mult, stie tot ce se intimpla in familie si isi aminteste cu claritate toate numele noastre, ale nepotilor si stranepotilor. De la 5 fete si doi baieti, care-i traiesc toti, are 16 nepoti si 18 stranepoti”. Violeta ne dezvalue obiceiurile bunelului. Dis-de-dimineata serveste cafeaua, ca fara ea nici nu concepe sa inceapa ziua. La ora 11 fix maninca micul dejun, oua, brinza, piine si ce se mai gaseste. Apoi ia prinzul la 14, neaparat mincare gatita, si daca nu e facuta se apuca chiar el citeodata sa o gateasca, si jumatate de pahar de vin. Pina seara mai bea un suc la bar si maninca zahar. „Mult zahar, cite 2 kilograme pe luna. La viata lui a mincat foarte mult dulce. El a fost contabil la Banca «Albina», cum era pe vremuri. Apoi a intrat in afaceri cu niste evrei din Iasi si a avut cu ei o fabrica de bomboane. Avea buzunarele pline cu bomboane cind ajungea acasa. Cind a aparut zaharul cubic, purta la el kilograme prin buzunare. Veneam la el cu un kilogram, doua, de bomboane si imi dadea canistra de vin”, spune sotul Violetei, iar femeia adauga ca tatal ei a mers si foarte mult pe jos. „Facea cite 25 de kilometri dus si 25 intors cit a fost la banca ca ne minuna pe toti ca ajungea la timp. Avea pasul sprinten si nu avea rabdare sa astepte autobuzul. I-a placut foarte mult sa mearga pe jos si a facut acest lucru peste 15 ani de zile”, isi aminteste ea. Mircea, fratele ei care sta linga casa batrinului, a ramas si el vaduv la 70 de ani. Despre tatal lui spune doar ca e ca un copil de 7 ani, zbanghiu si pus pe sotii. „In rest, te intelegi foarte bine cu el si ne ducem amindoi singuratatea impreuna”.
20 de stranepoti si 3 stra-stranepoti
Mos Nicolae nu vorbeste prea mult. Pentru ca nu mai aude bine. Sta insa cu urechea lipita de radioul de la bar, dat la maxim, si asculta vestile din tara si din lume. Pentru el, nici un presedinte nu a fost bun, dar incepe sa vorbeasca despre primarul comunei, care i-a dat o diploma de longevitate cind a implinit 100 de ani. Si asta doar ca sa-si arate supararea ca i-a stricat dalele care-i sustineau casa si nu au pus nimic in loc. „Cind mi-am inaugurat cei 100 de ani a fost adunare mare la scoala si au venit toti satenii si primarul, si medicul, si preotul. Apoi i-am adus acasa si i-am cinstit. Iar acum mi-au stricat dalele sa faca drumul, si nu le-au mai pus la loc”, spune suparat batrinul, si copiii care i-au ramas in preajma il aproba. Batrinul ne mai spune ca vrea sa traiasca pina la 105 ani. De ce numai pina atunci, nu explica insa, de parca ar avea o intelegere cu Cel de Sus.
In Golaiesti, tataia Stefan Butnaru isi duce zilele la fel cum l-am gasit si anul trecut. A implinit 104 ani si inca se mai tine bine, desi e nevoit sa mai mearga pe linga peretii casei pentru ca si-a pierdut aproape de tot vederea. In valiza soldateasca pe care o tine mereu sub pat are si acum doua piini si un borcan pe jumatate plin cu zahar in care se plimba o lingura. „La fel cum il stiti. Multumim Lui Dumnezeu ca inca este pe picioarele lui si nu este bolnav. Mai da de mincare la gaini si se mai tine de nepoti”, ne spune Maria Budescu, unul dintre cei 7 copii care inca ii mai traiesc. Batrinul de 104 ani are acum 23 de nepoti, 20 de stranepoti si 3 stra-stranepoti, cu doi mai multi decit anul trecut. „Stiu ca sint cel mai batrin, ca asa a vrut Dumnezeu, si o sa traiesc in continuare cit va vrea El”, spune batrinul. Aceleasi cuvinte le spunea anul trecut si Maria Plamadeala, cea mai longeviva ieseanca, care a murit insa pe 31 ianuarie anul acesta. Cu doar 5 luni si jumatate inainte de a implini 105 ani.
Omul, programat sa traiasca 120 de ani
„Pentru specia umana, durata de viata programata se pare ca ar fi de 120 de ani”, spune prof.dr. Cristian Dinu Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi. Specialistul neurolog este de parere ca imbatrinirea creierului este un fenomen care incepe in jurul virstei de 40 de ani. „Fiecare celula a sistemului nervos are o durata de viata programata, pe care o mostenim, durata pe care nu o putem schimba. La factorul genetic se adauga si factorii controlabili, cum sint hipertensiune arteriala, valori mari ale colesterolului, contactul cu unele toxine ca tutunul, alcoolul”, spune profesorul Popescu. Acesta explica faptul ca, pe masura ce imbatrinim, debitele de singe ce ajung la creier sint din ce in ce mai mici. „O scadere importanta, care inseamna mai putin oxigen, o circulatie mai lenta, peretii vaselor de singe se ingroasa si de aici apare o rezistenta crescuta la inaintarea spre creier. Din aceste cauze, celule nervoase incep sa moara. Daca ridurile fetei sint observabile, cele ale creierului nu se vad cu ochiul liber. Insa in jurul virstei de 40 de ani creierul incepe «sa faca riduri», adica adincirea unor santuri in scoarta cerebrala, ceea ce inseamna pierderi de celule nervoase”, spune dr. Dinu Popescu.
Cel mai batrin om al planetei, un portorican, are 114 ani
Potrivit Guinnes Book, cel mai batrin om din lume este in acest moment Emiliano Mercado Del Toro, din Puerto Rico. El s-a nascut pe 21 August 1891 si a fost omologat cel mai virstnic om al planetei pe 17 ianuarie 2005, la virsta de 113 si 149 zile. Asadar, peste 24 de zile Emiliano Mercado Del Toro ar putea implini 114 ani.
Tot potrivit Guinnes Book, persoana inregistrata ca fiind cea care a trait cel mai mult este frantuzoaica Jeanne-Louise Calment, care a murit in 1997 la virsta de 122 ani. (Carmen MAFTEI)

Comentarii