Ciocoiul din Casa Patrata spune cu jumatate de gura ca reia „Cazul Artenie”

vineri, 24 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Ciocoiul din Casa Patrata spune cu jumatate de gura ca reia „Cazul Artenie”

Secretarul general al Prefecturii poate lua lectii de la juristii Primariei. Acolo unde Tudor Leonte a lasat balta un proces de 20 miliarde lei, Primaria a mers pina in pinzele albe. Leonte s-a multumit sa „uite” timp de un an si jumatate de dosarul fostului sef al Politiei Iasi Mircea Artenie. Juristii Primariei au recurs insa la toate argumentele posibile pentru a nu pierde dosarele. Inlocuirea citorva cuvinte din textul actiunii in instanta a fost suficienta pentru ca Primaria sa redeschida dosarele.
Ce s-a intimplat in cazul Artenie
Colonelul Mircea Artenie si-a transferat, impreuna cu fratii sai, 2,33 ha de teren de la Strunga pe Sorogari, la 200 metri de „Little Texas”. Transferul a fost apreciat de fostul prefect Corneliu Rusu Banu ca ilegal, acesta solicitind in instanta anularea transferului. Dupa doi ani de procese, actiunea Prefecturii a fost respinsa, instanta invocind lipsa calitatii procesuale active a prefectului ca presedinte al Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF). Cu alte cuvinte, instanta a apreciat ca prefectul trebuia sa semneze actiunea ca prefect, iar nu ca sef al CJFF. Desi raspunde direct de activitatea de fond funciar, Leonte a lasat dosarul sa treneze timp de un an si jumatate, fara a dispune reluarea procesului. De altfel, toate dosarele pierdute de Prefectura pe motivul lipsei calitatii procesuale au fost abandonate, fara a se reveni asupra lor.
Juristii Primariei, model pentru Leonte
In situatii similare insa, Primaria a actionat pina la capat. „In fisa postului se mentioneaza clar ca procesele trebuie duse pina la ultima instanta, indiferent daca s-a pierdut la instantele inferioare”, a explicat sefa serviciului „Juridic si contencios” din cadrul Primariei, Denisa Barbescu. Astfel, Primaria a continuat sase dosare respinse de instanta pe motivul lipsei calitatii procesuale active a primarului ca sef al comisiei locale de fond funciar. In toate cele sase dosare a fost vorba, ca si in cazul lui Artenie, de transferuri ilegale de teren din alte comune pe raza municipiului Iasi. Astfel, Doina Buha si-a transferat in 1996 un hectar de padure din comuna Siretel in Bucium. Primaria a atacat titlul de proprietate, solicitind constatarea nulitatii absolute a acestuia. La Judecatorie, Buha a invocat lipsa calitatii procesuale active a primarului, fara a avea insa cistig de cauza. La Tribunal insa, instanta a apreciat ca Buha are dreptate, dispunind respingerea actiunii depuse de Primarie. Juristii Primariei au facut recurs, actiunea aflindu-se pe rolul Curtii de Apel. „In ultimii ani am pierdut de fiecare data cind piritii au invocat lipsa calitatii procesuale a primarului. Ca urmare, am atacat inca o data titlurile, depunind de data aceasta actiunile in numele primarului ca autoritate publica”, a explicat Barbescu.
Leonte spune ca nu renunta la caz
Reteta magica aplicata de juristii Primariei si uitata de Leonte a fost pur si simplu inlocuirea formulei de „primar, in calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar” cu „primar, in calitate de autoritate publica”. Cu aceasta formulare, Primaria a atacat din nou cele sase titluri, procesele aflindu-se pe rol la Judecatorie. Dupa trei zile in care a incercat sa faca uitat cazul Artenie, Leonte a afirmat ieri ca va relua procesul. „Actiunea initiala a fost facuta prost. O voi reface si o voi face bine. Nu am putut da un raspuns ferm imediat pentru ca nu cunosteam dosarul, iar cazul nu este atit de simplu cit pare la prima vedere. Nu este vorba numai de transferul acesta nenorocit”, a spus secretarul general al Prefecturii. (Alex ZANOAGA)

Comentarii