De ce nu intra iesenii in sala Teatrului National?

marți, 17 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 De ce nu intra iesenii in sala Teatrului National?

Daca locuiesti in Iasi si intr-o zi te bate gindul sa mergi la teatru, trebuie sa te transformi in spion pentru a afla ce se joaca. Expresia ii apartine chiar unuia dintre cei mai importanti actori ieseni, Florin Mircea, si face aluzie la imaginea „stravezie” pe care o are in acest moment Teatrul National „Vasile Alecsandri”. Lipsa afiselor de teatru nu mira aproape pe nimeni daca este vorba de Dacia sau Bularga. Ce poti crede insa daca faci un raid din Dealul Copoului pina in Podu Ros, trecind prin Piata Eminescu si prin Tirgu Cucu, si tot nu gasesti macar un afis? Poti crede ca Teatrul National si-a incetat activitatea sau ca nu mai are cu ce iesi pe piata artistica. A devenit de domeniul evidentei ca mai putina lume decit in anii trecuti pasesc pragul Teatrului, dar la „Nationalul” iesean acest lucru are o explicatie cit se poate de exacta: posibilii spectatori nu au de unde sa afle ce si cind se joaca.
„Nu veti gasi nici un afis in oras”
Potrivit oricarui manual de marketing, cel care vrea sa-si vinda un produs trebuie mai intii sa uzeze de toate mijloacele pentru a-l promova. Reclame stradale, fluturasi, reclame prin intermediul mass-media etc. Conducerea Teatrului National nu a intreprins nimic in acest sens, insa pare sa detina un secret fabulos: metoda prin care sa-si vinda „produsele”, adica piesele de teatru, fara sa uzeze de publicitate. Desi ar trebui ca spectacolele de teatru sa fie promovate in toate cartierele Iasului, pentru a fi accesibile oricui, in fapt, „Nationalul” mizeaza de ani de zile pe fidelitatea impatimitilor dispusi sa caute disperati informatii despre piesele pe care vrea sa le vada. „Nu veti gasi nici un afis in oras”, spune nonsalant Ioan Holban, directorul Teatrului National, confirmind aceasta ipoteza. Cum pot afla totusi iesenii ce spectacole se joaca? Tot acesta raspunde: doar de la Teatru – din afisele ce sint puse la intrarea actorilor, situata in spatele cladirii, si din cele care sint amplasate in statia de tramvai din fata Filarmonicii – si de la Agentia Teatrala, de pe Bulevardul Stefan cel Mare. La acestea se adauga trei banere de pinza, „arborate” pe gardul de la Casa Universitarilor, in Piata Unirii si pe Cuza Voda, insa – atentie! – doar atunci cind este o premiera. In rest, vorba lui Florin Mircea, te pot ajuta doar calitatile de spion. Si aceasta, cu toate ca pentru fiecare spectacol se tiparesc in jur de 400-500 de afise, iar in acest moment la Sala Mare se joaca opt spectacole, iar la Sala Mica, trei.
Directorul Holban arunca pisica in curtea Primariei
Chiar daca reprezinta, in cele din urma, o problema mai mult administrativa, aproape banala, promovarea spectacolelor este din ce in ce mai slaba la Teatrul National. Directorul Holban spune ca are un fel de contract cu Liga Studentilor de Profil Tehnic, care mai pune afise in caminele din „Tudor”. Si atit. „Am putea sa punem si noi afise pe blocuri, pe stilpi, dar nu este normal, nu este civilizat. Afisajul trebuie sa se faca pe panouri speciale, iar acestea nu mai exista in Iasi”, sustine Ioan Holban, precizind ca in urma cu citiva ani Teatrul amenajase o vitrina in Piata Unirii, linga fosta cofetarie „Amandina”, insa odata ce cladirea a fost cumparata de BRD, s-a pierdut si acel loc de afisaj. Fireste, conducerea Teatrului considera ca cea mai mare parte din vina o are Primaria, care administreaza spatiile de afisaj stradal: „In Brasov, de exemplu, teatrul beneficiaza de panouri luminate, puse la dispozitie de Primarie. La noi, exista un proiect pentru amenajarea unor spatii de afisaj, pe care l-am discutat mai demult cu domnul arhitect Ionel Oancea. Totul depinde insa de Primarie, de momentul in care va aloca bani pentru realizarea lor”, spune directorul de la National. Actualul arhitect sef al orasului, Constantin Tundrea, spune insa ca problema afisajului Teatrului National nu tine de bani si este usor rezolvabila, cu conditia ca sefii institutiei sa fie consecventi in formularea solicitarilor. „A existat o singura cerere, anul trecut, in care conducerea Teatrului solicita un loc de afisaj in Piata Unirii. Primaria le-a spus ca e de acord, cu conditia sa vina cu o solicitare mai exacta, sa ne spuna cum doresc dinsii sa arate panoul. De atunci n-a mai venit insa nimeni”, a declarat arhitectul Tundrea, adaugind ca nu exista nici un impediment in rezolvarea unor astfel de cereri. „Nu trebuie decit sa spuna ce vor si cererea li se aproba”, a incheiat Tundrea. (Mirela CORLATAN)

Comentarii