Drogat inainte de a se naste

sâmbătă, 02 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 Drogat inainte de a se naste

Medicii de la Sectia de Drogodependenta din cadrul Spitalului Socola spun ca este pentru prima oara cind trebuie sa trateze o gravida dependenta de droguri. Tinara este din Lugoj si a venit special la Iasi, pentru a se trata si a naste. Tratamentul este cu atit mai greu de instituit cu cit sarcina este aproape la termen, iar specialistii trebuie sa gaseasca medicamente care sa nu traumatizeze si mai mult bebelusul. Oricum, spun ei, sansele ca baietelul sa se nasca cu sechele sint destul de mari.
Tatal copilului este si el dependent
Cu o geanta si o sacosa in mina, cu privirea pierduta, S.D. a venit de bunavoie la Spitalul "Socola" din Iasi, cerind cu disperare ajutorul medicilor de aici. Tinara a spus ca a venit pentru dezintoxicare, mai ales ca trebuie sa nasca in curind. "Cred ca va fi mai bine pentru copil, daca voi reusi sa renunt la droguri", le-a spus ea. S.D. le-a povestit medicilor ca este consumatoare de heroina de mai multi ani si nu a renuntat la droguri nici macar cind a aflat ca va avea un copil. "Am aflat de sarcina cind eram deja in luna a V-a. Era prea tirziu pentru o intrerupere de sarcina si oricum imi doream un copil. Dar nu am putut renunta la heroina nici macar dupa ce am aflat ca sint insarcinata. N-am putut. Si nici nu mi-am dat seama ca i-ar putea face atit de mult rau", a povestit ea medicilor. Tinara nu este casatorita, iar tatal copilului, care a sfatuit-o sa vina la Iasi, este si el consumator de droguri. "Tatal copilului si prietenii nostri din Lugoj care au mai fost la Iasi pentru dezintoxicare m-au convins sa vin aici. Au spus ca e cel mai bun lucru pe care-l pot face tinind cont de situatia in care ma aflu", a mai spus tinara mama, care sustine ca isi injecta zilnic circa 200 de miligrame de heroina.
S-a afundat tot mai mult intr-o lume ireala
S-a apucat sa consume heroina in urma mai bine de patru ani. Toti prietenii din grupul pe care il frecventa o faceau. "Am incercat si eu, de curiozitate, la un chef", spune ea. S-a simtit bine, avea multa energie, era optimista, viata parea ca este mai usoara dupa ce isi injecta o doza. Mult timp a fost convinsa ca se poate lasa oricind dar, odata cu trecerea timpului, s-a afundat tot mai mult intr-o lume ireala, care a inceput sa-si lase amprenta pe chipul ei, deja imbatrinit. Prea multe amanunte despre perioada cit a consumat droguri a refuzat sa dea, deoarece tinara, care a ajuns la spitalul din Iasi ieri, in jurul orei 10.00, a spus ca se simte rau din cauza sarcinii si a oboselii de pe drum. Poate pentru ca inca nu constientizeaza gravitatea situatiei, tinara nu a reactionat in nici un fel cind medicii i-au explicat ca viitorul ei copil, un baietel, se va naste dependent de heroina. "A fost la ecografie in Lugoj si a rezultat ca fatul nu prezinta inca malformatii somatice. Dar cu siguranta baietelul se va naste dependent de droguri si probabil cu sechele psihice", a spus dr. Radu Andrei, seful Sectiei de Drogodependenta a Spitalului "Socola".
"Nu stim cum va reactiona fatul daca mama intra in sevraj"
Acesta a mai precizat ca este prima oara cind se confrunta cu un asemenea caz, care a pus mai multe probleme decit de obicei din cauza sarcinii. Medicii se tem ca un tratament mai dur ar putea sa o faca pe mama sa intre oricind in sevraj, acea stare de agitatie ce apare atunci cind dependentul de droguri intrerupe consumul. "Nu stim cum va reactiona fatul daca mama intra in sevraj. Ii vom administra un tratament bazat pe medicamente mai slabe decit heroina, care pot inlocui efectele acesteia pentru a evita sevrajul", a mai spus dr. Andrei.
Viitoarea mama va naste la Maternitatea "Elena Doamna"
Viitoarea mama, care ar trebui sa ajunga la noua luni de sarcina saptamina viitoare, va fi supusa unui control ginecologic la Maternitatea "Elena Doamna" Iasi, medicii de aici urmind sa o asiste la nastere. "Nu ne putem inca pronunta asupra starii mamei si a fatului sau a conditiilor in care va decurge nasterea decit dupa ce o vom examina", a precizat dr. Otilia Casian, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Maternitatii "Elena Doamna". De asemenea, medicii au recomandat ca mamei sa i se faca si testele HIV si pentru hepatita, deoarece aceasta a spus ca si-a injectat heroina cu seringi refolosite. "Indiferent de situatie, noi ii vom acorda asistenta medicala acestei tinere. De altfel, am avut mai multi pacienti din Lugoj. Prefera sa vina la Iasi si se trimit unul pe altul pentru ca stiu ca sint bine tratati, sectia noastra fiind mai moderna decit cea de la Bucuresti. Noi nu ii refuzam pentru ca ar fi inuman sa trimiti un drogodependent acasa cind stii ca daca a venit aici din propria vointa are sanse sa renunte la droguri", a mai spus dr. Radu Andrei. (S.R.)
Un consumator are nevoie de 300.000 lei pe zi
Unul dintre cele mai puternice droguri, heroina este o substanta chimica puternica care duce extrem de rapid la dependenta, uneori chiar si de la prima doza. Heroina se poate fuma cu tutun, injectata sub piele sau direct in vena. Marea majoritate a dependetilor prefera insa sa-si injecteze drogul, datorita eficacitatii si pretului ridicat. La inceput, cei mai multi dintre consumatori au parte de euforie si relaxare totala dar, odata cu cresterea consumului, corpul se adapteaza si nu mai simte nimic, ajungind la nevoia zilnica de heroina doar pentru a functiona normal. Starea de "high" dureaza 4-6 ore, heroina transformind consumatorul intr-o persoana inerta si putind duce la deshidratarea corpului. Pupilele consumatorului se micsoreaza, acesta fiind intr-o stare de somnolenta, depresie, apatie si respiratie superficiala. Supradoza duce la convulsii, coma sau moarte. "Heroina afecteaza in principal sistemul nervos si poate cauza decesul atunci cind consumatorul ia o supradoza. Dependentii de heroina se amputeaza voluntar de societate, ei centrindu-se numai pe problema achizitionarii drogului", a spus dr. Radu Andrei, seful Sectiei Drogodependenti din cadrul spitalului "Socola". Acesta a precizat insa ca cele mai mari pericole deriva din faptul ca drogodependentii nu folosesc seringi de unica folosinta, si de aici riscurile crescute de infectare cu HIV sau hepatita. Dealerii de pe piata ieseana spun ca doar studentii greci sint consumatori de heroina, iesenii nesolicitind acest tip de drog, fie din cauza pretului (50 de dolari un gram), fie pentru ca ii cunosc efectele. O doza de calitate medie (circa 200 mg) ajunge la pretul de circa 300.000 lei. (S.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii