Harta locurilor periculoase din Iasi

vineri, 07 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Harta locurilor periculoase din Iasi

Aproape 450 de ieseni spun ca in cartierele unde locuiesc sint zone care le inspira cea mai profunda groaza. Barurile, circiumile si gangurile le inspira numai temeri si frica pentru viata lor. Malul Bahluiului, de exemplu, este ca o zona interzisa pentru locuitorii din cartierele Dacia si Alexandru cel Bun. Frica de jafuri, de crime, de agresiunile fizice ii fac pe ieseni sa ocoleasca aceste zone, sa mearga in grupuri si sa se uite tematori in urma. In Iasi, oras civilizat, exista inca strazi si alei care fac pe orice om matur sa se teama pina si de umbra lui. Cele mai recente studii si sondaje facute in rindul cetatenilor releva faptul ca siguranta in comunitate este unul din principalele motive de ingrijorare a romanilor, dupa cresterea preturilor si starea sanatatii. Pornind de la acest fapt, o echipa a Centrului de Securitate si Mediere Comunitara (CSMC) a sondat parerile iesenilor referitoare la acest aspect, stringind toate datele intr-un audit. Concluziile auditului au uimit in multe locuri pina si pe realizatori.
Iesenii spun ca cel mai periculos cartier este Dacia
Extrem de multi cetateni au o parere proasta si foarte proasta despre fortele de ordine, cele care ar trebui sa-i protejeze. Multi ieseni identifica drept probleme de securitate chestiuni care cad in sarcina Primariei, cum ar fi ciinii vagabonzi sau cersetorii. Insultele si vorbele urite folosite pe strada sint o alta problema deranjanta pentru ieseni. Auditul, unic in Romania, are o miza foarte importanta pentru Iasi. "Am ales sase cartiere reprezentative pentru identificarea problemelor cu care se confrunta cetatenii. Una din zone este zona-martor, in care vom initia mai multe programe de securitate comunitara. Anul viitor va urma un alt audit care se va face cu institutii ca Politia, Penitenciarul, Primaria. Atunci se va vedea daca programele incepute dau roade si in ce mod se schimba parerile iesenilor", explica Laura Albu, presedinte executiv al CSMC. Foarte important este faptul ca locuitorii din cartiere sint cei mai in masura sa indice exact locurile periculoase prin care sint nevoiti sa treaca in fiecare zi. Pe baza opiniilor lor, Politia va putea face o harta foarte detaliata referitoare la acest aspect. Studiul a cuprins 444 de subiecti cu virste mai mari de 15 ani, locuitori a sase cartiere iesene: Alexandru cel Bun, Dacia, Mircea cel Batrin, Nicolina I, Nicolina II si CUG. Intrebati despre siguranta cartierelor iesene, acestia au facut urmatoarea ierarhie: Dacia – maxim de periculozitate, urmata de Bularga, Nicolina II si Frumoasa.
Cele mai multe infractiuni se petrec in tramvaiul 5
Dacia apare pe primul loc si la capitolul cartiere si mijloace de transport in comun in care subiectii sau cunoscuti ai lor au fost victime ale diferitelor infractiuni. Cetatenii chestionati au indicat pina si locurile cele mai periculoase din cartier. In cartierul Dacia, piata cu acelasi nume inspira cea mai mare teama locuitorilor. Urmeaza capatul Bahluiului, celebra zona "Dallas" unde stau in bordeie, oameni fara capatii. Tot in Dacia, barul "Bicaz" si barul "Zimbru" sint ocolite de cei din cartier, de frica infractorilor. In fiecare cartier, locuitorii au identificat precis cel putin doua locuri "nevralgice" pe linga care femeile merg numai insotite si numai pina la apusul soarelui. In Mircea cel Batrin, circiumile, barurile si paduricea Galata sint teama cetatenilor. In CUG, lumea se fereste de piata, de zona din jurul bisericii CUG si de SC "Hlincea". Punctele fierbinti ale cartierului Alexandru cel Bun sint circiumile si malul Bahluiului, in timp ce in Nicolina II si Frumoasa, acestea sint Strada Clopotari si Scoala 40. Nicolina I are drept locuri de ocolit circiumile, gangurile si aleile laturalnice. Mijloacele de transport nu au fost nici ele scutite de critici. 12 ieseni dintre cei chestionati au indicat ca fiind loc in care au vazut acte de violenta, tramvaiul 5. Pe locul al doilea este autobuzul 9, iar pe locul trei, tramvaiul 11. In cadrul celor cinci focus-grupuri intervievate, iesenii au raspuns ca cele mai comune fapte de violenta intilnite sint insultele, agresiunea fizica (la care au remarcat si lipsa de reactie a martorilor) si furturile comise de grupuri organizate. Mijloacele de transport in comun sint de multe ori nominalizate si reprezinta un mediu agresiv pentru ieseni.
Oamenii nu au incredere in politisti
Multi dintre cei chestionati se tem pina si in casele lor, de cersetori care sint considerati periculosi. Tiganii si gastile de cartier inspira aceeasi teama. De vina este "slaba prezenta a fortelor de ordine". Aici trebuie spus ca realizatorii studiului cred ca cetatenii au o parere putin deformata despre politisti din cauza ca nu au treaba cu ei decit in mediu violent. In urmatoarea etapa de studiu, centrul isi propune sa schimbe si imaginea politistului, implicindu-l mai mult in comunitate. "Cetatenii nu au avut niciodata posibilitatea sa stea de vorba cu un politist. Vom face in programele noastre si actiuni de apropiere intre cetateni si fortele de ordine, astfel incit sa micsoram aceasta prapastie", spune Tudor Pitulac, de la Universitatea "Petre Andrei", coordonatorul auditului. Un politist mai aproape de cetatean, care sa-l asculte si sa actioneze imediat ar fi un mare cistig pentru Iasi. Cetatenii nu ar mai fi atit de terorizati de mediul in care traiesc si s-ar adresa cu mai multa usurinta factorilor de ordine. La fel, o harta a locurilor periculoase, indicate chiar de locuitorii din cartiere, ar putea duce la marirea numarului de patrule in acele zone. "Aceasta strategie este aplicata in tari ca SUA, Irlanda si Marea Britanie, si da rezultate", incheie Laura Albu. Vom reveni. (Dana PAVEL)

Comentarii