Cine sint sefii pusi de noua putere PNL-PD
JUDECATI-I!

duminică, 26 iunie 2005, 23:00
14 MIN
 <i><u>Cine sint sefii pusi de noua putere PNL-PD</i></u><br> JUDECATI-I!

Noua putere a ras jumatate din administratia ieseana. In sase luni de la preluarea puterii, Alianta D.A. si-a impus oamenii in fruntea principalelor institutii ale judetului. Prefectul Radu Prisacaru si-a aruncat la cos promisiunile facute la inceputul mandatului ca noua administratie nu intentioneaza sa schimbe din temelii conducerea institutiilor deconcentrate. Unul cite unul, profesionistii numiti acum patru ani de PSD au fost inlocuiti cu profesionistii PNL-PD. Marea schimbare s-a facut din mers, fara nici o sincopa. Cei vizati pentru inlocuire si-au dat demisiile „din motive personale” sau au fost demisi scurt. In citeva rinduri, Prefectura a apelat la o asa-numita „analiza a activitatii” directorilor. De fiecare data, rezultatul era cunoscut dinainte, ulterior conducerea Prefecturii renuntind chiar si la aceasta aparenta de obiectivitate. Prisacaru a avut mina de aur. Ca un facut, concursurile pentru ocuparea fotoliilor caldute din administratia ieseana au fost cistigate doar de cei care au obtinut recomandarea prefectului. Lupta este inca deschisa, dar numai pentru sinecuri, posturile „grase” fiind deja adjudecate de favoritii PNL-PD. Zeci de oameni de incredere ai PNL-PD asteapta, inca, o rasplata pe masura fidelitatii lor, demonstrata inclusiv prin lipit afise. Unul dintre ei, consilierul judetean George Padure, a renuntat sa mai astepte, atacind la scena deschisa liderii PNL pentru ca nu i-au oferit postul dorit. „Ziarul de Iasi” va prezinta astazi cele mai importante mutari facute in ultimele 6 luni si care sint dedesubturile acestora.
Neschimbata a fost doar secretara
Noua echipa venita la conducerea Prefecturii si-a inceput mandatul cu mutari controversate. Din cabinetul fostului prefect Spiridon Cretu nu a mai ramas in functie decit secretara. Director de cabinet si sef al corpului de control al noului prefect a fost numit Valerian Salavastru, fost sef de birou la RAJAC si sef al serviciului comercial al SC Salubris SA. Din 1996 si pina acum, Salavastru nu a ocupat functii de control. Acesta a fost insa director de vinzari pentru zona Banat a SC Conex SA, aceeasi societate la care subprefectul Florin Ungureanu a fost director de management pina in ianuarie. Totodata, Salavastru a fost cununat de deputatul PNL Relu Fenechiu, cel care l-a propulsat pe Radu Prisacaru in functia de prefect al judetului. „Inseamna ca am mina buna la casatorii. Daca nasesc pe cineva, sigur prinde o functie importanta”, a spus Fenechiu la numirea lui Salavastru. O a doua numire ciudata in cabinet a fost cea a Tamarei Cudelcu, inclusa si ea in corpul de control. Fosta sefa a directiei economice a Primariei, de numele Tamarei Cudelcu s-au legat suspiciuni grave referitoare la administrarea banilor publici. Astfel, Tamara Cudelcu a fost implicata in afacerile „Gradinita” si „Amandina”, in care firme „prietene” ale functionarilor din Primarie au fost platite preferential pentru mobilierul furnizat gradinitelor finantate de la bugetul local, la preturi exorbitante sau in care Primaria a fost implicata in compensari apreciate ca „nelegale”. Prefectul a justificat la acea ora numirea Tamarei Cudelcu prin faptul ca justitia nu a gasit-o vinovata de nimic. Opinie sustinuta si de senatorul PD Dan Carlan.
Categoria „Rasplata pentru lipitorii de afise”
In cabinetul lui Prisacaru a ajuns si Oana Gavril, numita initial secretara a subprefectului in locul Getei Bradu. Ulterior, Oana Gavril, absolventa a facultatii de jurnalism, a ajuns unul din cei trei membri in Consiliul de Administratie al SC Terom SA. Aceasta desi experienta acesteia in administrarea unei intreprinderi se reducea la conducerea firmei tatalui sau. SC Goldi SRL este o societate specializata in transporturi, cu doar 7 angajati, fara nici un punct comun cu Terom SA, cu 2.000 de angajati si specializata in producerea de fibre sintetice. In CA al Terom si-a gasit loc si un consilier din cabinetul parlamentar al lui Fenechiu, Mihai Gaspar, a carui experienta in industria chimica este egala cu zero. Conducerea SC Terom a fost incredintata tot unui apropiat al lui Fenechiu, fostul director al AGMUS SA, Mihai Orzan. In alt CA, la Moldoplast, a fost numita si secretara lui Fenechiu, Alina Haila. De o maniera similara a procedat si senatorul PD Dan Carlan. In urma cu doua luni, acesta a impus ca membri in CA al Moldoplast pe doi apropiati, respectiv secretara Magdalena Ghemu si unul din tinerii PD, Constantin Neagu. In contrapartida, liberalii l-au ales ca administrator special al societatii pe unul din membrii vechi ai partidului, Anton Dobos. Un al treilea apropiat pe care senatorul Carlan si l-a impus in fruntea unei institutii deconcentrate este Pavel Hodea. Fost presedinte si director administrativ al FC Politehnica Iasi, Hodea a activat la echipa fanion a Iasului inca din anii in care Carlan sustinea financiar echipa. Hodea a fost numit surprinzator la sfirsitul lunii aprilie la conducerea filialei iesene a Autoritatii Rutiere Romane, in locul lui Cristian Foia. Acesta ajunsese la conducerea ARR in 2003, ocupind postul in urma unui concurs, fiind demis insa fara multe explicatii.
Categoria „Dati afara in suturi”
Acum patru ani, numeroase numiri facute de PSD au reprezentat in buna parte reinstalarea fostilor directori demisi de CDR. Ajunsa la putere, Alianta DA nu a apelat insa decit in mica masura la „fosti”. Doar Inspectoratul Scolar a ajuns sa fie condus de o fosta inspectoare-sefa, respectiv Camelia Gavrila. Majoritatea noilor numiri in functii sint reprezentate de „lupii tineri” din PNL si PD, care nu au mai ocupat pina acum o functie de conducere in administratia publica. Unul dintre primii sefi schimbati din functie a fost seful Serviciului de Evidenta Personalizata a Persoanei, comisarul Mihai Hudisteanu. Acesta a fost surprins de subprefectul Florin Ungureanu baut in timpul serviciului, solicitindu-i-se imediat retragerea din functie. „Actualul sef al SEIP nu mai are ce cauta in organigrama Prefecturii. Nu avem ce discuta cu astfel de oameni. Daca ramine Hudisteanu, plec eu”, a amenintat Prisacaru. In locul lui Hudisteanu, prefectul a recomandat-o pe comisarul Daniela Onutu, care a candidat singura la concursul organizat la Bucuresti. Cu tinichele legate de coada de catre conducerea Prefecturii a plecat si fostul sef al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), Liviu Filipescu. Acesta a fost acuzat ca a „umflat” cifrele raportate la Bucuresti privitoare la numarul somerilor angajati prin AJOFM, ca a dispus receptionarea incubatorului de afaceri din Sararie desi lucrarile de amenajare erau departe de finalizare si de grave nereguli la amenajarea unui centru de formare profesionala pentru someri. Filipescu a renuntat la fotoliul de director, cerind transferul ca sef al Agentiei Locale Iasi de Ocupare a Fortei de Munca si intrind in concediu medical. Solutia nu a fost considerata convenabila de catre conducerea Prefecturii, care a solicitat Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca demiterea lui Filipescu. Acesta a renuntat singur si la al doilea fotoliu de sef, raminind simplu inspector. In locul sau a fost desemnata Gabriela Vasilache, auditoare interna in cadrul AJOFM si fosta secretar al CA al Autotransport SA. Vasilache a beneficiat din plin de simpatia subprefectului Florin Ungureanu, acesta afirmind public ca este prieten de familie cu noua sefa a AJOFM. Si seful CFR Calatori Iasi, Dumitru Anchidin, a fost dat afara „in suturi”. La sfirsitul lunii aprilie, Anchidin a fost acuzat de un subordonat ca ar fi inchiriat un tren catre PSD, in plina campanie electorala, la un pret de 10 ori mai mic decit cel legal. Desi Anchidin a dat explicatii detaliate referitoare la modul de calcul al tarifului practicat, Prefectura a solicitat conducerii centrale a CFR Calatori inlocuirea lui Anchidin. In mai putin de doua saptamini, acesta a fost demis fara explicatii, fiind inlocuit de candidatul PD, Constantin Axinia.
Categoria „Plecati «de bunavoie»”
Majoritatea directorilor de institutii schimbati de noua putere si-au parasit posturile din proprie initiativa. Rind pe rind, acestia au demisionat „din motive personale”, nu inainte insa de a fi avut o intilnire intre patru ochi cu Radu Prisacaru. Primul plecat a fost seful Directiei Sanitar-Veterinare, Gheorghe Duminica, dupa o lupta de uzura cu prefectul, care a durat aproape doua luni. Prefectul l-a acuzat pe seful DSV ca nu il informeaza asupra modificarilor legislative, ca ar fi fost implicat intr-o achizitie dubioasa de aparatura de laborator si servicii informatice de la o firma apropiata fostului sef al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si ca nu ar fi luat masuri ferme pentru oprirea de la vinzare a unei cantitati de peste infestat. La DSV au fost efectuate succesiv doua controale, unul din partea ANSV, iar altul din partea Directiei Finantelor Publice. Duminica a fost pina la urma eliberat din functie si transferat la cerere la punctul de trecere a frontierei Sculeni. In locul sau a fost numita provizoriu Felicia Tirca, sustinuta de PNL, favoritul pentru postul de sef definitiv fiind insa Ionel Bondoc, sef de lucrari la Facultatea de medicina veterinara. Despre acesta, surse din cadrul PD au afirmat ca este sustinut chiar de presedintele partidului, Emil Boc. Candidatul PD a cistigat de altfel concursul organizat de ANSV, fiind numit in functie la inceputul acestei luni.
Nici seful Oficiului pentru Protectia Consumatorului, Ioan Haraga, nu a scapat de tavalugul schimbarii. Invitat la Prefectura pentru analizarea activitatii, acesta a reusit sa reziste atacurilor lui Salavastru, fara a i se putea reprosa comiterea unei ilegalitati. Oficialii au enuntat doar suspiciuni ca Haraga si-ar fi folosit pozitia de sef al OPC pentru a elimina concurenta firmei de panificatie detinuta de sotia sa. Ba chiar, la intilnire i s-a amintit ca a fost chelner pina la revolutie. Conflictul de interese a fost de altfel principalul repros care i s-a adus, fara ca acesta sa reprezinte un motiv legal pentru demitere. Haraga si-a trimis totusi in final demisia prin fax. Ca inlocuitor al lui Haraga la conducerea OPC a fost recomandat Marius Bodea, fost broker la TGH Investment SA si reprezentant de vinzari al Lafarge Agregate-Betoane SA pe zona Moldovei. Bodea a cistigat concursul organizat la Bucuresti, fiind numit definitiv in post la sfirsitul lunii mai.
Categoria „Schimbati in secret”
Inlocuirea lui Haraga a fost ultima la care sefii Prefecturii au mai apelat la analize publice ale activitatii. Toate celelalte schimbari au fost facute cu usile inchise, anuntindu-se sec demisie dupa demisie. Seful Directiei Generale pentru Agricultura, Dan Spiridon Plumbu, si-a prezentat demisia la inceputul lunii martie. In cazul sau, pozitia Prefecturii a fost de-a dreptul hilara. Lui Plumbu nu i s-a reprosat nimic concret. Mai mult, acesta a reusit chiar sa negocieze cu Prefectura data la care va pleca din post. Lui Plumbu i s-a acordat ragazul de a da subordonatilor o masa de despartire cu ocazia zilei de 8 martie, prezentindu-si benevol demisia 10 zile mai tirziu. „Nu are sens sa ma cramponez de functie. Am unde sa ma duc”, a spus Plumbu. Recomandarea ca nou sef al DGA a fost semnata pe numele Constantin Arustei, metalurgist de profesie si fost primar liberal al comunei Tomesti. Singura legatura clara a acestuia cu domeniul agricol a fost cu curs de management administrativ si de management al fermelor agricole, absolvit in 2003. CV-ul lui Arustei cuprinde postul de director, din 1998, al „Gazetei de Tomesti” si o propunere de inventie constind intr-un „plug mecanic ce realizeaza concomitent aratura, maruntirea si afinarea solului”. Totodata, Arustei este autorul unei culegeri de teste de matematica si a unei carti despre pescuit, „Dulcele pescuit sportiv in apele… dulci”.
Categoria „Tare ca stinca”
Culmea penibilului a fost atinsa in incercarea de a-l debarca pe secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. Functionar public cu acte in regula, Leonte a refuzat sa renunte singur la functie. Reprosurile repetate ale prefectului la adresa lui Leonte nu l-au afectat pe acesta in nici un fel. Nici vechicularea diverselor variante de inlocuitor nu a avut mai mult efect. Cu cit sugera mai mult prefectul ca vrea sa se lipseasca de serviciile lui Leonte, cu atit acesta se incapatina sa ramina pe post. In final, Prisacaru a fost cel care a cedat. Pentru a netezi despartirea de Leonte, prefectul i-a acordat acestuia un salariu de merit, uitind toate reprosurile facute. La pachet, lui Leonte i s-a oferit postul de sef al serviciului de inmatriculari auto, de indata ce acesta va trece in subordinea Prefecturii. Leonte a acceptat tirgul si a inceput sa-si faca linistit bagajele. Numele viitorului secretar general este insa invaluit deocamdata intr-un mister total. Se vorbeste despre o judecatoare cunoscuta, fara a se avansa insa nici un nume.
Categoria „Demisie in 5 minute”
Tot prin negocieri s-a rezolvat si demisia pictorului Bogdan Barleanu din fruntea Directiei Judetene de Cultura. Intrat pe post prin concurs si beneficiind de statutul de functionar public, Barleanu a anuntat inca din ianuarie ca nu intentioneaza sa demisioneze. Barleanu a plecat totusi, dupa ce si-a negociat o pozitie de inspector in cadrul institutiei pe care a condus-o timp de patru ani. Locul sau a ramas deocamdata neocupat, conducerea DJC fiind asigurata interimar de sefa comisiei judetene pentru monumente, Ana-Maria Zup. Prefectul si-a dat avizul favorabil pentru Vasile Munteanu, muzeograf la Palatul Culturii, acesta urmind sa se prezinte pe 25 iulie la concurs.
Cind i-a venit rindul, Corneliu Horaicu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului, a renuntat de bunavoie la post, locul sau fiind luat de un reprezentant al PD, Danut Pirchiu, fost sef de serviciu in cadrul Garzii de Mediu. Nici Stefan Georgescu, seful Directiei de Sanatate Publica, nu a incercat sa reziste schimbarii. Pentru postul sau fusese recomandat inca din februarie medicul Mihnea Hurmuzache (PNL), director medical la Spitalul de boli infectioase. Discutia finala dintre prefect si Georgescu nu a durat decit 5 minute, la capatul carora seful DSP si-a inaintat demisia. „L-am intrebat daca are suficient timp pentru a continua impreuna, avind in vedere faptul ca este si profesor universitar, si chirurg, si sef de sectie. Ca raspuns, si-a prezentat demisia”, a explicat Prisacaru conditiile in care ar fi avut loc schimbarea. Doua luni mai tirziu, Hurmuzache a cistigat concursul pentru postul de sef al DSP.
Categoria „MN – motiv necunoscut”
Alt razboi de uzura a fost purtat intre prefect si comandantul Inspectoratului Politiei Judetene, comisarul-sef Stefan Alexa. La inceputul lui februarie, Prisacaru i-a reprosat lui Alexa ca la nivelul IPJ exista numeroase plingeri nerezolvate. Tot atunci a inceput sa se vehiculeze ideea schimbarii lui Alexa din functie, principalul favorit pentru fotoliul de comandant al IPJ fiind comisarul-sef Gheorghi Plai, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog. In fata acestuia, Alexa avea insa marele atu ca, la analiza activitatii efectuata de Inspectoratul General de Politie, iesise pe locul II pe tara. Practic, Alexa era considerat unul dintre cei mai eficienti comandati de IPJ, schimbarea sa pe motiv de incompetenta fiind astfel exclusa. Conducerea Prefecturii s-a declarat totusi nemultumita. „A avut loc o analiza a activitatii lui Alexa la Bucuresti. Nu ne putem pronunta inca asupra rezultatelor acestei analize. Din cite stim, Alexa a iesit destul de bine, dar nu suficient pentru ramine sef la Iasi”, spunea subprefectul Florin Ungureanu. In final, Alexa a reusit sa cada in picioare, fiind detasat la inceputul lunii aprilie ca sef al IPJ Bacau. Singur participant la concursul organizat de IGP, Plai nu a avut nici o problema sa ajunga la conducerea IJP Iasi.
Categoria „Un sut in spate, un pas inainte”
O schimbare „eleganta” a avut loc si la conducerea Directiei Regionale de Posta. Fara a i se reprosa nimic, directorul DRP Iasi Ioan Miron a fost debarcat pentru a lasa locul candidatului PNL-PD, Iulian Sorin Ivan. In schimbul fotoliului de director, lui Miron i s-a acordat un post formal de consilier al directorului general al Postei Romane. Teoretic, Miron a fost avansat, in fapt el raminind intr-un birou al DRP Iasi. O miscare similara a fost facuta si de PSD in urma cu aproape trei ani. Dupa demisia prefectului Corneliu Rusu Banu, filiala ieseana a PSD l-a propus pentru functia de subprefect. Cum aceasta era ocupata de Valentin Soroceanu, acesta si-a prezentat disciplinat demisia. La schimb, a fost numit expert guvernamental pe probleme economico-sociale, o simpla sinecura menita sa ii ofere un post in locul celui de subprefect la care renuntase.
Categoria „Concursuri pentru cine trebuie”
Ultimul hop important al puterii, respectiv ocuparea postului de sef al Directiei Generale a Finantelor Publice, este si el pe cale de a fi trecut. Si in acest caz, Prefectura a apelat la un razboi de uzura, directorului Victorel Lupu reprosindu-i-se periodic deficiente in activitate. Din umbra au inceput deja sa se vehiculeze numele viitorului director, in persoana lui Anton Dobos, debarcarea lui Lupu fiind o chestiune de zile. Batalia pentru functii de conducere in administratia publica s-a lasat insa si cu lovituri sub centura. Ilustrativ este cazul recent al consilierului judetean PNL George Padure. Dupa ce in ianuarie se vorbea despre el ca de un posibil succesor al lui Plumbu in fruntea DGA, steaua sa a inceput sa apuna. S-a auzit de el ca viitor director-adjunct al DGA, iar apoi doar ca simplu sef al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola. Cind si acest post i s-a refuzat, Padure a rabufnit, demisionind zgomotos din PNL si atacind dur conducerea locala a partidului. „S-au facut presiuni din partea prefectului afirmind ca nu-mi va da acceptul si se vor organiza «n» concursuri pina va fi numit omul lui. Acesta este prefectul judetului, coleg de partid. Se ocupa de mici si mari gainarii, ocupatie cu state vechi de plata, fiind sforar profesionist, pretindu-se la orice ticalosie. Aceasta este modalitatea de recunoastere si rasplata a muncii mele politice de peste patru ani in acest partid”, a precizat Padure intr-un comunicat.
PNL-PD a vrut sa dea un staif „moral” schimbarilor
Daca in 2001 PSD a schimbat brutal majoritatea sefilor de institutii dintr-un foc, Alianta DA a apelat la schimbarile treptate. Conform legii, functionarii publici nu pot fi dati afara decit daca au fost condamnati penal sau daca institutia la care lucreaza si-a incetat activitatea. Ajuns la putere, PSD a ocolit statutul functionarului public schimbind pur si simplu denumirea tuturor ministerelor si a institutiilor publice. De exemplu, Inspectoratul de Protectie a Mediului a devenit Agentia de Protectie a Mediului, iar Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat a devenit Directia Generala a Finantelor Publice. Cum nici IMP si nici DGFPCFS nu mai existau sub aceste denumiri, directorii au putut fi schimbati dintr-o trasatura de condei. Alianta PNL-PD a preferat sa confere schimbarilor o nota de moralitate. Schimbarile au fost facute doar dupa prezentarea unor nereguli comise sau acceptate de directorii vizati. Dupa doua-trei dosare trimise catre Politie sau PNA, majoritatea directorilor au preferat sa demisioneze inainte de a fi trimisi in corzi. Mai mult, pentru a anula acuzatiile ca schimbarile s-au facut pe criterii politice, PNL-PD a lasat „de saminta” in functii si citiva directori mosteniti de la guvernarea PSD. Astfel, seful Directiei Generale a Vamilor, Eugen Butur, si seful Inspectoratului Teritorial al Muncii, George Albulescu, care reusisera sa scape si de valul de schimbari operat de PSD, au ramas in continuare in functie. Sefa Casei de Pensii, Adriana Grecu, membra a PSD, a fost si ea mentinuta, primind chiar felicitari pentru activitatea efectuata. De schimbare a scapat si seful Directiei Ape-Prut, Corneliu Cretu, desi institutia pe care o conduce se confrunta cu serioase probleme financiare.
Eternul lait-motiv: aplicarea programului de guvernare
In urma cu patru ani, PSD a justificat zecile de schimbari facute in administratia publica prin necesitatea aplicarii programului noului Guvern. „Cu cine vreti sa fac treaba? Cu taranisti infocati, sau cu oamenii mei?”, declara prefectul de atunci, Corneliu Rusu Banu. Aceasta desi functionarii publici sint, teoretic, profesionisti, aplicind orice program de guvernare, al oricarui partid. Justificarea PSD ar fi valabila si in cazul Aliantei DA, daca schimbarile ar fi fost facute doar pe criterii de competenta. Numeroase numiri facute in ultimele sase luni sint insa controversate. Mihai Gaspar, Oana Gavril, Valerian Salavastru, Pavel Hodea sau Tamara Cudelcu reprezinta insa numiri care ridica numeroase semne de intrebare. Multi directori instalati de PNL-PD fie sint prieteni sau colaboratori ai parlamentarilor ieseni, fie au fost implicati in scandaluri financiare in cursul anilor trecuti.putem pronunta inca asupra rezultatelor acestei analize. (Alex ZANOAGA)

Comentarii