Pericol mare de epidemie, iar oficialii se ascund care pe unde pot
Razboi la Ciurea intre medici si tigani, din cauza epidemiei de hepatita

joi, 28 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 <i><u>Pericol mare de epidemie, iar oficialii se ascund care pe unde pot</i></u><br> Razboi la Ciurea intre medici si tigani, din cauza epidemiei de hepatita

„Le-am spus ca e pericol sa se imbolnaveasca si mai multi. Le-am spus sa aiba grija la apa pe care o consuma. Le-am spus ca cei bolnavi trebuie sa se interneze ca sa nu-i molipseasca si pe ceilalti. Nici nu vor sa auda de internare. In timp ce dau unuia dintre ei bilet pentru internare si pleaca la Iasi, a doua zi il vad din nou la usa, la dispensar, cerindu-mi pastile. Am cerut ajutorul bulibasei, care este consilier local in comuna, al primarului. Nici o miscare, iar eu ma bat cu morile de vint, impreuna cu doctorita Elena Duca de la „Sanepid”. Sint confirmate deja 40 de cazuri, adica au mai ramas doar foarte putine familii care sa nu aiba un bolnav de hepatita A. In aceasta situatie nu-mi pot risca nici eu sanatatea doar pentru ca rromii sint indisciplinati si nu vor sa respecte nici o regula, nici o recomandare medicala sau sanitara pe care o fac”, spune, satula pina peste cap, dr. Maria Ionita, medicul de familie care ingrijeste rromii din Ciurea de peste 30 de ani. Refuzul rromilor bolnavi de hepatita A de a se izola este confirmat chiar de directorul DSP Iasi, dr. Mihnea Hurmuzachi, care a fost si director medical la Spitalul de Boli Infectioase. „Este adevarat, rromii nu vor sa respecte nici o regula. Ne-am confruntat deseori, si mai mult in ultima vreme cu cei bolnavi de hepatita, cu situatii de genul: bolnavul din comunitatea rroma vine la spital, este internat si a doua zi fuge. Apoi il revedem peste 2-3 zile solicitind din nou internare. Rudele vin iarasi dupa el si-l iau pur si simplu acasa, fara externare, fara nimic. Asa s-a intimplat cu 13 bolnavi de la Ciurea. Cum poti ingriji in aceste conditii un astfel de pacient care are o boala transmisibila?”, se intreaba dr. Hurmuzachi.
„Vin de 7-8 ori si cer sa le iau tensiunea”
Saptamina trecuta, doi rromi s-au prezentat la DSP Iasi cerind expres sa fie schimbat medicul de familie din zona, dr. Maria Ionita. „S-au plins ca nu primesc ingrijiri, ca sint trimisi sa se interneze la Infectioase si nu la Spitalul de Copii, unde vor ei, ca medicul nu cere ambulanta cind vor ei, ca nu primesc retete gratuite si compensate, ca nu primesc trimiteri la spital, ca nu li se ia tensiunea de cite ori se prezinta la dispensar si multe altele”, a precizat dr. Vicuta Todosiciuc, purtator de cuvint la DSP Iasi. La fel ca orice reclamatie, inspectorii DSP au verificat toate nemultumirile rromilor. Astfel, a fost verificat numarul solicitarilor pentru ambulanta, constatindu-se apoi ca mai bine de jumatate dintre cereri au fost inutile, echipajele deplasindu-se de cele mai multe ori degeaba. „Am verificat in registrele doctoritei daca a eliberat bilete de trimitere la spital si ne-am ingrozit. Medicul de familie era obligat sa le scrie si cite 4-5 bilete de trimitere pe zi. S-a verificat si daca s-au eliberat retete compensate si gratuite si am constatat ca rromii nici nu au ridicat de la farmacii medicamentele. Am efectuat si un control la dispensar. Am gasit plina unitatea medicala de rromi, cei mai multi fiind doar insotitori pentru cei care voiau sa fie consultati”, a mai spus dr. Todosiciuc. „Unii vin si de 7-8 ori pe zi si cer sa li se ia tensiunea de fiecare data, cer medicamente si, bineinteles, bilet de trimitere la spital. Si asta in situatia in care nici unul dintre ei nu este cotizant la bugetul de sanatate. Este un calvar sa lucrezi cu ei, iar declansarea acestei epidemii a acutizat situatia. Nu mai pot nici eu”, spune dr. Ionita, care se gindeste deja sa renunte la toti pacientii rromi pe care ii are pe liste.
Oficialii se fofileaza care cum pot
Si totusi, marti, exasperata ca focarul de hepatita se poate extinde in toata comuna, doctorita Ionita a solicitat ajutorul prefectului. Acesta a dispus ca oamenii sai sa plece la fata locului si sa ajute medicii in depistarea cazurilor si limitarea epidemiei. „Trebuia sa vina la dispensar, ca apoi sa plecam in comunitatea rromilor, primarul comunei. Acesta insa si-a trimis soferul. Trebuia sa vina si consilierul pe problemele rromilor din Prefectura, Margareta Hochin. Aceasta a venit, dar a spus ca nu poate sa stea, ca are treaba, si a plecat. Practic ne-a intors spatele. Trebuia sa vina bulibasa Stanestilor, care este si consilier local in comuna. Acesta a fost scuzat insa de consiliera prefectului ca nu poate sa vina pentru ca este la nunta unui baiat. Eu traiesc aici de 30 de ani si stiu foarte bine ca bulibasa nu mai are nici un baiat neinsurat”, povesteste despre ce s-a intimplat ieri doctorita Ionita.
Despre lipsa sa de la intilnirea de ieri, Margareta Hochin spune ca avea deja programata o alta intilnire la ISJ. „Nu puteam sa stau toata ziua. Am avut o alta treaba. Oricum, cunosc situatia de acolo si nu am abandonat-o. Cind ma voi intoarce de la Brasov, vom incerca sa rezolvam situatia”, ne-a declarat Margareta Hochin, plecata pentru obtinerea unor fonduri PHARE. In cele din urma, deplasarea in satul rromilor a fost facuta doar medicul de familie si dr. Elena Duca, de la DSP Iasi. Cei doi medici au batut casa cu casa si au inregistrat bolnavii si cei care prezentau simptome ale unei posibile molipsiri cu hepatita A. „Din pacate, din cauza indisciplinei rromilor de acolo, noi nu putem sa limitam riscurile de focar epidemiologic prin igienizarea fintinilor sau altor surse de apa”, a mai spus seful DSP Iasi. (Carmen MAFTEI)

Comentarii