Incepem sa ne amintim de perioada ’92-’96, anii marilor tunuri de la Casa Patrata

joi, 09 august 2001, 23:00
4 MIN
 Incepem sa ne amintim de perioada ’92-’96, anii marilor tunuri de la Casa Patrata

Bomba de la Aeroport a fost detonata. Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a anuntat ieri rezilierea contractului cu antreprenorul general al lucrarilor de la Aeroport, SC "Inproiect" SA. Urmarile acestui gest al presedintelui CJ sint lesne de anticipat. Flaiser si-a mobilizat deja colaboratorii pentru a face fata unui sir de procese cu directorul "Inproiect", Gheorghe Ionescu. Lucrarile de constructie de la Aeroport vor fi suspendate pina la gasirea unui alt constructor. Flaiser a si reusit de altfel sa-si atraga banuielile consilierilor judeteni, in momentul in care s-a declarat dispus sa incredinteze direct finalizarea lucrarilor unei firme pe care nu a nominalizat-o. Santierul Aeroportul a inghitit in 6 ani de existenta 50,5 miliarde lei, pina la ultima bidinea cu var urmind sa se mai cheltuie inca 15 miliarde lei.
Prima mutare, previzibila
Dezbaterea situatiei de la Aeroport a constituit cea mai importanta problema de pe ordinea de zi a sedintei de ieri a Consiliului Judetean. Cu toate acestea, situatia Aeroportului a fost trecuta la capitolul "Diverse". La capatul a doua ore de discutii sterile pe marginea unor subiecte minore, presedintele CJ si-a inceput rechizitoriul. "In urma unei anchete efectuate de Corpul Expertilor Tehnici s-au identificat lucrari neefectuate sau materiale nepuse in manopera in valoare de 1,495 miliarde. Actualizat cu rata inflatiei, suma ajunge la 2,7 miliarde, corespunzator perioadei 1996-noiembrie 2000. Din verificarile pentru anul 2001 rezulta ca suma ramine valabila, la care se mai adauga si o serie de deficiente legate de barele de inox montate la Aeroport, unde s-a constatat un minus de circa 530 de kilograme. Din aceste motive, impreuna cu alte elemente, am ajuns la concluzia ca antreprenorul a dat dovada de rea-credinta in desfasurarea lucrarilor. Ca urmare, am luat decizia rezilierii contractului cu «Inproiect», reziliere aprobata si de Consiliul de Administratie al Aeroportului", a declarat Flaiser in plenul CJ.
A doua, incredibila
Ruperea contractului cu "Inproiect" nu a surprins pe nimeni, solutia rezilierii fiind discutata neoficial inca de acum o saptamina. Putin a lipsit ca presedintele CJ sa nu culeaga aplauze. Flaiser a gafat insa la urmatoarea miscare, cind s-a aratat hotarit sa incredinteze direct finalizarea lucrarilor de constructie de la Aeroport, fara organizarea unei licitatii. "In perioada urmatoare ma voi deplasa la Bucuresti si voi solicita Guvernului incredintare directa, contrar legislatiei existente in domeniu. Voi cere emiterea unei hotariri sau ordonante prin care sa ni se permita aceasta derogare. Avem bani suficienti si vreau sa facem o treaba corecta si legala", a explicat Flaiser.
In cazul lucrarilor publice, legea impune ca la valori mari, alegerea constructorului sa se faca fie prin selectie de oferte, fie prin licitatie. La Aeroport, valoarea lucrarilor care mai trebuie efectuate se ridica la 15 miliarde lei, suma care ar impune organizarea unei licitatii. "La valorile astea trebuie sa organizati o licitatie", a protestat consilierul PNT-CD, Florin Vitan. "Daca tot cereti derogari, atunci cereti pentru toate hotaririle CJ si nu mai este nevoie de consilieri", i s-a alaturat consilierul UFD Vasile Astarastoae. Spiritele au fost cu greu temperate de secretarul CJ, Ion Serbina care a incercat sa explice consilierilor ca Flaiser nu intentioneaza sa favorizeze vreo firma de constructii in detrimentul alteia. "Termenul de «incredintare directa» nu a fost cel mai corect folosit. De fapt, va avea loc obligatoriu o selectie de oferte. In acest sens se va si cere derogarea. Licitatia parcurge o procedura greoaie, iar interesul nostru este sa terminam lucrarile cit mai repede", a precizat Serbina.
Urmeaza maratonul din justitie
Odata linistite spiritele, conducerea CJ a inceput pregatirile pentru contracararea eventualei reactii a directorului "Inproiect". Prima intentie a CJ este sa controleze calitatea fiecarei caramizi puse la Aeroport. "Vom cere Guvernului sa delege o comisie care sa verifice in amanunt lucrarile de la Aeroport. Nu este exclus sa constatam ca o parte a lucrarilor nu corespunde calitativ, asa cum avem de altfel unele banuieli", a spus vicepresedintele CJ, Nicolae Ivanciu. O a doua masura luata in cursul zilei de ieri a fost infiintarea unui comandament ad-hoc. La cinci minute dupa terminarea sedintei CJ, Flaiser, Ivanciu si directorul Aeroportului, Daniel Peltea, s-au retras intr-un birou pentru a stabili modul in care CJ se va apara intr-un proces viitor cu Gheorghe Ionescu. "Ionescu va ataca in mod sigur hotarirea de astazi in instanta. Vom avea de luptat in procese, dar va asigur ca nu vom musamaliza nimic din neregulile gasite la Aeroport. Nu acuz pe nimeni de cele petrecute pina acum, dar nici nu vreau sa acopar vreo ilegalitate", a incheiat Flaiser.
Gheorghe Ionescu, patronul firmei "Inproiect" a fost de negasit in cursul zilei de ieri, dar este de asteptat ca acesta sa dea astazi, dupa 24 de ore de meditatie, o replica la acuzatiile care zdruncina serios imaginea firmei pe care o conduce. ( Alexandru ZANOAGA )

Comentarii