Intoarcerea la chirpic

joi, 29 august 2002, 23:00
3 MIN
 Intoarcerea la chirpic

Chirpicul revine in forta pe piata materialelor de constructii. Saracia si nevoia de locuinte au dublat cererea, fata de anul trecut, pentru acest produs. Cine foloseste chirpici la constructia unei case iese de cinci ori mai ieftin decit atunci cind ar folosi cea mai ieftina caramida de pe piata. Specialistii considera ca aceasta crestere a cererii de chirpici pe piata constructiilor este determinata de costurile reduse si tehnologiile rudimentare care sint accesibile oricui. Din dorinta de a avea un acoperis deasupra capului, oamenii nu mai tin cont de durabilitatea scazuta a acestor case. Altii, il prefera din traditionalism.
Fata de anul trecut, s-a dublat cererea
In zona Lunca Cetatuiei- Dumbraveni s-a dezvoltat o adevarata "fabrica" in aer liber, in care lucreaza zi-lumina peste 60 de meseriasi in domeniu. Activitatea chirpicarilor este in toi de la primele ore ale diminetii. Aici lucreaza 20 de echipe, fiecare cu 2-3 muncitori aflati in subordinea unui sef de lucrari. Materia prima, constituita din lutul care se afla aici din abundenta, paie si apa, este prelucrata traditional, prin framintare cu picioarele goale. "Facem, cum sa nu facem, daca exista atita cerere. Cred ca vara asta am facut toti cei de aici peste 100.000 de chirpici, tinind cont si de faptul ca vremea ploioasa nu a fost de partea noastra. Avem si clienti de la oras, chiar si un colonel de armata a cumparat de la noi. Zicea ca daca structura de rezistenta a cladirii este buna, chirpicul e ideal, fiind ieftin si calduros", ne spune Dorel Danila, unul dintre sefii de echipa. Vara asta au fost cereri duble fata de anul trecut, iar daca vremea ar fi fost buna, sigur s-ar fi lucrat mai mult. Oricum, echipa lui, formata din trei oameni, a cistigat, in medie, pe o luna de vara, in jur de 15.000.000 de lei.
O casa de patru camere, plus hol: 9 milioane de lei
Pretul unui chirpic este de 4.000 de lei, iar dimensiunile standard sint de 40 cm lungime, 22 cm latime si 16 cm grosime. Caramida de Ciurea costa 5.000 de lei bucata si este nevoie de patru caramizi, deci 20.000 de lei, pentru a "acoperi" un chirpic. Deci, chirpicul este de 5 ori mai ieftin decit corespondentul lui in caramizi. Pentru o casa cu patru camere, fiecare camera avind dimensiunea de 4/4 metri, plus hol, este nevoie de 2.200 de chirpici. "Cum sa nu-mi fac casa din chirpici, materialul folosit de sute de ani la romani, si sa ma coste 9.000.000 de lei, in loc de vreo 40.000.000 de lei, daca as cumpara cea mai ieftina caramida?", ne explica Gica Sufaru, un tinar din Dumbrava, care tocmai si-a terminat de construit casa. Nu ii este frica de faptul ca "l-ar putea lua apa intr-o zi". "Toti taranii din zona au astfel de case, si, chiar la ploile care au fost, nu s-a darimat nici o casa", precizeaza acesta.
Durabilitatea este scazuta, iar rezistenta la umezeala mica
Directorul companiei de constructii "Alex", Alexandru Alexandrov, recunoaste ca, pentru cei care doresc o locuinta, dar nu au suficienti bani, chirpicul a devenit astazi o solutie. "Intoarcerea la traditionalul si rudimentarul chirpic, la lut si paie folosite ca material de constructii, ar putea parea o anomalie in mileniul otelului si sticlei. Cred ca saracia este singurul motiv care ii mai impinge pe oameni la alegerea acestui material. Pretul chirpicului este mai mult decit accesibil, fata de caramida sau BCA. Oricit de trainica ar fi structura de rezistenta a unei case din chirpici, durabilitatea in timp a constructiei este mult mai mica decit la casele din caramida", este de parere Alexandrov. Totodata, rezistenta scazuta la umezeala poate genera tasarea peretilor. Toate aceste inconveniente nu par sa-i sperie pe cei care, ori nu au alte posibilitati pentru a-si face o casa, ori au incredere, pur si simplu, in cel mai vechi material de constructie folosit de romani. (Claudia ENEA)

Comentarii