Israelul cauta criminali de razboi la Iasi

joi, 04 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Israelul cauta criminali de razboi la Iasi

In aceasta vinatoare de criminali de razboi inceputa la Iasi, singurul adversar nu ar fi decit timpul. „S-au trezit cam tirziu. Sint slabe sperante sa mai fie gasit la Iasi vreun criminal de razboi sau colaborator. Acestia, daca ar mai trai, ar avea peste 80-90 ani”, si-a aratat scepticismul Dorel Dobrincu, cercetator la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”.
„Cei care au condus masacrele au fost niste derbedei”
Daca in vara anului 1941 evreii din Iasi au fost cei vinati, dupa 63 de ani rolurile s-au inversat. Vinatorii au devenit la rindul lor tinta. Pe urmele lor nu ar mai putea fi decit supravietuitorii acelor zile de groaza, cind au fost executati, potrivit Centrului Wiesenthal, aproape 13.000 de evrei la Iasi. Identificarea criminalilor, dupa sase decenii, ar semana cu o munca de Sisif. „Greu de spus daca mai traiesc criminali de razboi. Cei care au condus masacrele in ’41 erau niste derbedei, pleava societatii. Au fost clipe de groaza. Mi-aduc aminte cind am fost dus la Chestura. Erau doi ofiteri germani si un jandarm. Niste derbedei. Nu stiu cine ar putea sa ii tina minte. Nici nu stiu daca i-am mai revazut apoi. Am cautat sa-i uitam. Nu i-am retinut decit pe cei care ne-au ajutat”, ne spune Pincu Kaiserman, liderul comunitatii evreiesti din Iasi.
„Locotenentul Triandaf a condus trenurile mortii”
Pogromul de la Iasi a avut loc in perioada 28 iunie – 6 iulie 1941. „Primele asasinate au avut loc inca de pe 25 iunie”, ne-a precizat cercetatorul Dorin Dobrincu. In cele opt zile de cosmar au fost ucisi, potrivit Centrului Wieshental, peste 13.000 de evrei ieseni. Pe 30 iunie s-au nascut celebrele trenuri ale mortii. „La orele diminetii a plecat spre Calarasi o prima garnitura de tren. Au fost urcati aproape 2.000 de evrei. Drumul Iasi – Calarasi a durat patru zile. Pe drum au murit aproximativ 1.500 de persoane. Tot pe 30 iunie, dar la prinz, s-a format o noua garnitura de tren. Drumul Iasi – Podu Iloaiei a fost facut in opt ore. Aici au murit alti 1.200 de evrei. Vagoanele erau de lemn cu tabla deasupra, iar aerul dinauntru era incins. Cei mai multi au murit prin sufocare”, a mai spus Dorin Dobrincu. In legatura cu trenurile mortii, Pincu Kaiserman a fost in masura sa ofere un nume. „Toata lumea vorbea de locotenentul Triandaf, cel care a condus actiunea. Dar nu va pot spune daca mai traieste, pentru ca nu stiu”.
Criminalii de razboi au azi peste 80 de ani
Daca azi ar incepe vinatoarea de criminali de razboi, acestia ar trebui sa aiba cel putin 80 de ani. „Daca ii luam in calcul pe militari, acestia aveau 18-20 de ani. Plus cei 63 de ani care au trecut, inseamna ca acum ar avea cel putin 81 de ani. Dar acestia nu au facut decit sa indeplineasca niste ordine. Cei care au ordonat si pus in aplicare masacrul, adevaratii criminali, au fost functionari ai statului, care aveau atunci, sa spunem, 35-40 de ani, si chiar mai mult. Acestia ar avea acum 90-100 de ani”, a facut citeva calcule simple istoricul Dobrincu. Oferirea unei informatii care ar duce la prinderea unui astfel de „batrin” ar aduce automat 10.000 de dolari, suma oferita in cadrul campaniei initiate in Romania de Centrul „Simon Wiesenthal” din Israel.
„Au fost adusi in fata instantei patru criminali de razboi”
„Campania are ca scop incercarea de a aduce in fata justitiei, indiferent de virsta, a celor care au participat la asasinatele din 1941. Alt scop este acela de a aduce aminte oamenilor ce s-a intimplat in acele zile si sa scoatem la lumina acest adevar care a fost ascuns ani de zile”, ne-a declarat Dragos Grigoriu, presedintele Agentiei „Tempo Advertising”, care se ocupa cu promovarea campaniei in Romania. Orice informatie care va duce la identificarea unui criminal de razboi sau a unui colaborator va fi recompensata cu 10.000 de dolari. O astfel de campanie a inceput in tarile baltice si, dupa cum ne-a mai precizat Dragos Grigoriu, „au fost adusi in fata instantei si condamnati patru criminali de razboi”.
„Vreau ca oamenii sa stie ca nazistii nu au reusit sa scape”
Centrul „Simon Wiesenthal” este o organizatie internationala a comunitatii evreiesti, infiintata in scopul pastrarii memoriei Holocaustului. Peste 400.000 de familii evreiesti fac parte din acest Centru, cu sediul la Los Angeles, dar cu reprezentante si in New York, Toronto, Miami, Ierusalim, Paris si Buenos Aires. Infiintat in 1977, Centrul „Simon Wiesenthal” coopereaza cu agentii de stat si private din numeroase state pentru a identifica si aduce in fata justitiei criminalii de razboi, pentru a implementa studiul Holocaustului sau pentru a combate proliferarea, inclusiv prin internet, a grupurilor extremiste, neofasciste. In prezent, Centrul este condus de rabinul Marvin Heir, fondator al organizatiei. Director adjunct al Centrului este rabinul Abraham Cooper, iar directorul executiv este rabinul Meyer May.
Simon Wiesenthal, un evreu ucrainean nascut in 1908, a fost unul dintre putinii supravietuitori ai lagarelor de exterminare naziste. Spre deosebire de alti supravietuitori, Simon Wiesenthal nu si-a reluat profesia de arhitect, de dinainte de razboi, preferind sa devina „vinator de nazisti”, pentru a-i pedepsi nu numai pe cei care au ucis nu numai 6 milioane de coetnici, ci si alte sute de mii de tigani, slavi si alte minoritati care nu faceau parte din „rasa superioara a arienilor”. Intrebat de ce si-a ales acest tel, Simon Wiesenthal a afirmat: „Cind istoria va privi in urma, vreau ca oamenii sa stie ca nazistii nu au reusit sa scape dupa ce au ucis atitea milioane de oameni”. Printre succesele inregistrate de Centrul „Wiesenthal” in lupta impotriva nazismului se numara capturarea lui Adolf Eichmann, care s-a ocupat din partea Gestapo-ului de aplicarea „solutiei finale” evreilor. Eichmann a fost judecat in Israel pentru genocid si executat pe 31 mai 1961. (Adriana Plecan, Mihai MITRICA)

Comentarii