Lovitura mare la hanul „Trei sarmale”

sâmbătă, 31 mai 2003, 23:00
2 MIN
 Lovitura mare la hanul „Trei sarmale”

Disputa pentru dreptul de proprietate asupra hanului si terenului a inceput in urma cu 12 ani si se pare ca este departe de a se fi terminat, urmasii proprietarului sustinind ca vor ajunge pina la Curtea Europeana a Drepturile Omului de la Strasbourg.
Pe 25 aprilie 2003, Curtea de Apel Iasi a hotarit retrocedarea hanului „Trei sarmale” si a suprafetei de 2.000 mp catre Magda Chiosac, Rodica Pop Luca si Grigore Luca, urmasii fostului proprietar al imobilului. Una dupa alta, instantele iesene au dat cistig de cauza cind celor trei urmasi, cind actualului proprietar. Ultimul proces, cel de la Curtea de Apel, este contestat vehement de Danut Prisecariu.
„Cum se poate vorbi despre un proces despre care una din parti nu este instiintata. Ne-am trezit cu o hotarire judecatoreasca nefavorabila firmei in conditiile in care nu am primit nici o citatie de prezentare la proces, deci fara a avea posibilitatea de a ne apara. Decizia Curtii de Apel nici macar nu ne-a fost adusa oficial la cunostinta. A trebuit sa aflu din alta parte despre acest lucru”, a sustinut Danut Prisecariu.
Hotarirea magistratilor a fost afisata in holul institutiei pe 23 mai, la aproape o luna de la pronuntarea ei. Pe 6 iunie ar fi expirat termenul legal de 15 zile in care o decizie poate fi atacata, aceasta urmind sa devina irevocabila.
Conform legii privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv de vechiul regim, cele care au fost transformate, devenind astfel imobile noi, nu se inapoiaza in natura, ci se stabilesc masuri reparatorii in echivalent. In opinia celor de la „Turism Moldova”, hanul „Trei sarmale” ar intra in aceasta categorie.
Lucrarile efectuate la hanul „Trei sarmale” au determinat firma „Turism Moldova” sa solicite, in 2002, magistratilor de la Tribunalul Iasi stabilirea unor despagubiri in valoare de 82 de milioane de lei in favoarea urmasilor fostului proprietar, propunere acceptata de instanta.
Aceasta decizie a fost atacata de Grigore Luca si surorile sale, care sustin ca imobilul nu a suferit modificari de structura si ca s-au efectuat doar lucrari de intretinere si restaurare. „Noi am prezentat toate actele si dovezile in instanta. Curtea de Apel Iasi ne-a dat dreptate si am solicitat avocatei care ne reprezinta sa faca demersurile pentru investirea cu titlu executoriu a acestei hotariri”, a spus Magda Chiosac.
Cu alte cuvinte, firmei „Turism Moldova” i se va cere sa paraseasca hanul si terenul aferent. „Am formulat recurs la Curtea Suprema de Justitie impotriva deciziei instantei iesene. Acolo se va hotari cine are dreptate”, a mentionat Danut Prisecariu. „Daca CSJ va infirma decizia Curtii de Apel Iasi, avem si noi cai de atac. Vom ajunge pina al Strasbourg daca este nevoie”, a spus Magda Chiosac. (V.M.)

Comentarii