S-a incins lupta pentru putere de la „Cuza”

sâmbătă, 10 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 S-a incins lupta pentru putere de la „Cuza”

In lupta pentru functia de rector al Universitatii „Cuza”, candidatii au inceput sa scoata din dotare arsenalul greu. In urma cu doua zile, prof.dr. Stefan Avadanei, prorectorul cu relatiile internationale, a trimis un e-mail intregii comunitati academice, prin care isi ataca dur adversarul. Sub forma unui pamflet, intitulat „Ca o profesiune de credinta – revizuita si prescurtata”, mesajul il are ca personaj principal, dar niciodata numit, pe rectorul Dumitru Oprea. Acesta din urma e prezentat voalat ca fiind seful unei institutii „pe cale de a deveni UMCC, Universitatea de Masa Comercial-Cooperatista”. Mesajul a stirnit vilva in rindul universitarilor, devenind principalul subiect de discutie. Prof.dr. Dumitru Oprea face tot posibilul sa para ca nu se sinchiseste prea mult de acest atac, considerindu-l „sub decenta academica”.
„Salarizari fictive, comisioane, amenintari voalate”
Prof.dr. Stefan Avadanei explica, in finalul mesajului, ce l-a determinat sa-l scrie: „Intr-o conferinta de presa si cu alte ocazii, un carismatic si narcisiac megalo-universitar ar fi declarat, cu dragalasa si nedezmintita infatuare: «sint sigur in privinta urmatorului mandat, caci nu am contracandidat»… altul/ altii echivalind, in aceasta subtila si modesta perspectiva, cu zero sau chiar mai putini”. Avadanei reproseaza „bani si salarizari fictive, comenzi si comisioane, un sfint confiscat si aula porno-galactica”. De asemenea, in mesaj sint invocate manifestari de comportament nedemne de un rector: „Amenintari rudimentar-voalate, tonuri ridicate, fortari de decizii prin ascunderea sau estomparea detaliilor – minciuna prin omisiune sau amnezia bine controlata – manipulari de grupuri, informatii sau opinii prin intermediul mass-media”. Spunind ca obiectivul sau ca potential rector este sa nu faca cele imputate lui Oprea, prorectorul Avadanei isi anunta colegii ca este dispus sa se retraga daca „acest tip de candidatura si autorul ei aduc neplaceri, prejudicii morale sau discomfort psihic”: „Este mai greu sa fii un profesor respectat decit un rector dezagreat sau hulit”, explica Avadanei.
Raspunsul lui Oprea
In replica, rectorul Dumitru Oprea sustine ca acest pamflet a fost lansat in reteaua intranet a Universitatii „Cuza” in absenta unui program managerial real. „Este usor de sesizat amaraciunea acestei candidaturi. Eu am un respect prea mare fata de aceasta institutie ca sa raspund acestui atac”, a spus rectorul Oprea. Singurul raspuns la mesajul lui Avadanei ar putea fi considerat subtitlul programului sau managerial, pe care ieri l-a distribuit la cele 15 facultati: „Triumful ratiunii impotriva violentei… de orice fel”. Pe noua pagini, prof.dr. Dumitru Oprea si-a prezentat programul managerial construit dupa rigorile prevazute in manualele de management. Dupa cum sustine, daca va cistiga un al doilea mandat de rector, Oprea isi va canaliza interesul spre europenizarea Universitatii si „liberalizarea pietei educationale, care implica generalizarea taxelor de studii”. Concret, Oprea isi propune crearea unor birouri de relatii internationale la nivelul facultatilor si a altor patru departamente si birouri: Marketing educational, Managementul proiectelor, Relatii publice, Gestiune prin bugete. Oprea a proiectat o universitate cu multe parcuri curate, spatii de agrement, fintini arteziene in curtile interioare si camine noi pentru studenti.
„Rectorul nu trebuie sa se confunde cu seful de fochisti”
O cu totul alta imagine despre soarta Universitatii in „epoca Oprea” are Avadanei, care considera ca managementul academic nu are nimic in comun cu conducerea unei intreprinderi, cooperative sau piete agricole, iar Universitatea risca sa devina comercial-cooperatista. „Calitatea invatamintului pare sa nu mai aiba nici o importanta pentru un rector in tranzitie. Universitatea ajunge una de masa, lipsita de orice mijloace de selectie, ajungindu-se la frauda, iar atunci nu se mai poate numi universitate de elita. Este bine ca se aduc bani, dar nu cu orice pret”, spune prof.dr. Stefan Avadanei, facind referire la cazul licentei fraudate la Facultatea de Economie, unde 400 de subiecte au fost supraevaluate cu pina la opt puncte. Unul dintre virfurile de atac impotriva lui Oprea il constituie pictura de 200.000 de dolari realizata de Sabin Balasa in Aula Universitatii: „Nu pot dovedi ca s-au luat comisioane, dar stiu ca nu s-a realizat licitatie, si Senatul nu a fost informat cu ce se va face acolo, asta in conditiile in care pentru un flecustet ca insigna Universitatii s-a dezbatut doua luni”. Avadanei spune ca nu-si va propune un alt program managerial, el avind o alta viziune despre misiunea unui rector, vazut ca o persoana de reprezentare. „Rectorul nu trebuie sa se confunde cu directorul economic, seful de paza sau de fochisti”. (M.CORLATAN, E.CHISCOP)

Comentarii