Ultima lovitura a lui Burlui

miercuri, 18 august 2004, 23:00
7 MIN
 Ultima lovitura a lui Burlui

O plomba pe care si-a pus-o anul trecut Universitatea „Petre Andrei”, si care a costat-o citeva miliarde de lei, s-a dovedit a ascunde o carie adinca. „Interventia” a fost asistata de nimeni altul decit de „parintele” stomatologiei iesene, prof.dr. Vasile Burlui. Nu ca decan al Facultatii de Stomatologie de la UMF, functie pe care o detinea in acel moment, ci in calitate de conducator din umbra al Universitatii „Apollonia”, care a fuzionat cu Universitatea „Petre Andrei”. Afacerea nu a fost insa pe atit de profitabila pentru aceasta din urma institutie pe cit a fost prezentata in faza de negocieri. Preluata cu un patrimoniu ciopirtit si cu datorii imense, „Apollonia” a adus doar cistiguri formale universitatii care a absorbit-o. Lozul cistigator l-a tras, se pare, omul de afaceri Vasile Burlui. Gurile rele spun insa ca imensele beneficii ale afacerii ar fi fost impartite intre artizanii fuziunii.
Uite sediul, nu e sediul
Universitatea „Petre Andrei” a preluat „Apollonia” fara cunoscutul sau sediu din Pacurari. Pentru a-l folosi in continuare, Facultatea de Medicina Dentara „Apollonia” a fost nevoita ca, in anul universitar 2003-2004, sa plateasca chirie firmei „Domenico SRL”. Firma la care actionar cu 95% dintre actiuni, potrivit datelor existente la Oficiul National al Registrului Comertului, este Vasile Burlui. Cladire de patrimoniu, Casa Beldiman, cum mai este numit sediul din Pacurari, pare a fi fost cea mai mare miza in aceasta afacere pentru societatile patronate de Vasile Burlui, preluindu-i parterul. Situatia etajelor superioare este incerta chiar si pentru cei de la „Petre Andrei”, nestiind ce suprafata din acestea este detinuta de societatile comerciale la care e actionar Burlui si cit apartine Fundatiei „Apollonia”. Cert este ca etajele superioare ale Casei Beldiman nu apartin Universitatii „Apollonia”, al carei patrimoniu a fost separat de al Fundatiei inca dinainte de acreditare.
O dovada ca nici parterul Casei Beldiman nu mai apartine Universitatii „Apollonia” este faptul ca imediat dupa fuziune – realizata printr-un act notarial in septembrie 2003 – Universitatii „Petre Andrei” i s-au cerut bani pentru a putea folosi sediul. „Initial am fost intru totul de acord cu fuziunea, considerind ca este chiar benefica pentru «Petre Andrei». Dupa aceea, insa, ne-am dat seama ca am preluat o universitate falimentata si falimentara, din patrimoniu lipsind sediul din Pacurari”, spune prof.dr. Doru Tompea, vicerector la „Petre Andrei”. Acesta spune ca in calitate de decan al Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala a vrut sa inchirieze citeva sali de acolo, cerindu-i-se o chirie lunara de 4.000 de euro pe luna. „In urma negocierilor s-a ajuns la suma de 2.500 de euro, insa am refuzat oricum. Facultatea de Medicina Dentara a ramas insa in alte spatii, platind chirie”, spune prof.dr. Doru Tompea. Devenita unul dintre punctele in jurul caruia graviteaza de citeva luni conflictul pentru putere de la „Petre Andrei”, fuziunea este descrisa in cu totul alti termeni de liderul celeilalte tabere, prof.dr. Niculae Niculescu. „Ni s-a cerut chiria la pretul zilei pentru zona respectiva, in jur de 80 de milioane pe luna”, spune in replica prof.dr. Niculae Niculescu.
„Daca iti cumperi o pereche de pantofi nu poti spune ca i-ai cistigat”
Niculescu considera ca fuziunea a reprezentat o „imbogatire” pentru „Petre Andrei”, „Apollonia” aducind o facultate acreditata, cea de Medicina Dentara. „Cite universitati private mai au in Romania facultate de profil medical acreditata?”, intreaba retoric prof.dr. Niculae Niculescu. Pe linga Facultatea de Medicina Dentara, de la „Apollonia” au mai fost preluate inca doua specializari la lunga durata cu autorizatie de functionare – Comunicare sociala si relatii publice si Jurnalism -, precum si Colegiul de Tehnica Dentara si Colegiul de Optometrie. Dincolo de aceste avantaje, care tin de prestigiul institutiei, prof.dr. Niculae Niculescu considera ca „Petre Andrei” a iesit in cistig chiar si la nivel patrimonial, in pofida pierderii sediului din Pacurari. „A fost vorba de o compensare de spatii. Nu detinem, intr-adevar, sediul din Pacurari, dar l-am cistigat pe cel de la Gara, mai mare ca suprafata, de peste 300 de metri patrati”, spune prof.dr. Niculae Niculescu. Insa compensarea dintre sediul din Pacurari si cel de la Gara, pe care o invoca prof.dr. Niculescu, nu avea cum sa aiba loc, intrucit ambele sedii apartineau „Apolloniei” inca din momentul acreditarii. Acest fapt este confirmat si de Legea de acreditare a Universitatii „Apollonia”, nr.481 din 11 iulie 2002, care arata ca sediul de pe strada Garii – situat la parterul unui bloc – apartinea deja „Apolloniei” (alaturi de un al treilea, situat linga Politia Municipiului) si nu a fost obtinut cindva dupa acreditare, in schimbul parterului Casei Beldiman. Mai mult, potrivit aceleiasi legi de acreditare, chiar daca Universitatea „Apollonia” ar fi primit la schimb un alt sediu, care sa nu fi fost trecut in patrimoniu, nu l-ar fi putut instraina pe cel din Pacurari. „O universitate acreditata nu are voie sa instraineze sau sa vinda un spatiu din patrimoniul sau, intrucit risca sa-si piarda acreditarea”, spune deputatul de Iasi Anghel Stanciu, presedintele Comisiei de Invatamint din Camera Deputatilor. Ce pirghii juridice s-au utilizat pentru a instraina sediul din Pacurari al „Apolloniei” si pentru a fi preluat de firma „Domenico SRL” este greu de precizat. Refuzind sa comenteze afacerea, prof.dr. Vasile Burlui sugereaza doar ca ar fi fost cumparat. „Daca iti cumperi o pereche de pantofi nu poti spune ca i-ai cistigat. Poti spune doar ca i-ai cumparat”, este replica acestuia.
„Este vorba de o intelegere intre el si Vasilica, dupa cum s-a exprimat”
Considerat „bomboana” de pe tortul afacerii, sediul din Pacurari ar fi fost preluat de firma lui Vasile Burlui odata cu alte bunuri, constind in aparatura medicala si mobilier. De asemenea, pe parcursul anului trecut, „Domenico SRL” ar fi primit citeva miliarde de la Universitatea „Petre Andrei”, in contul unor datorii pe care le avea Universitatea „Apollonia” in momentul fuziunii. Primii bani care au fost dati de Universitatea „Petre Andrei” pentru proaspat preluata „Apollonia” vizau plata unor salarii restante catre cadrele didactice. „Aveau salarii restante din noiembrie 2002, in valoare de 500 si 600 de milioane. Am fost de acord in Birou Senat sa se acorde aceasta suma cu titlu de imprumut. La vreo doua, trei saptamini insa domnul Niculescu ne-a spus ca «Apollonia» mai are nevoie de doua miliarde de lei, spunindu-ni-se ca are impozite si taxe neplatite”, spune prof.dr. Doru Tompea. In aceeasi tabara cu acesta din urma, prof.dr. Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice de la „Petre Andrei”, crede ca miliardele cu pricina au ajuns la firma „Domenico”. „Cind s-a pus problema in Birou Senat sa dam si cele doua miliarde, am intrebat cu ce a venit de fapt «Apollonia», care parea ca este o fata fara zestre. Atunci domnul Niculescu a spus ca va explica acest lucru celorlalti doi membri fondatori de la «Petre Andrei» si ca este vorba de o intelegere intre el si Vasilica, dupa cum s-a exprimat”, relateaza decanul de la Stiinte Politice. Desi este fondator, Doru Tompea spune ca din acel moment nu a mai avut acces la nici un fel de informatie financiara. „S-au aflat dupa aceea tot felul de informatii. Suma care a plecat de la «Petre Andrei» pentru a acoperi datoriile pe care le avea «Apollonia» ar fi ajuns la vreo sapte miliarde de lei. De asemenea, s-a spus ca datoriile nu ar fi fost in realitate atit de mari si ca ar fi fost umflate”, spune prof.dr. Doru Tompea. „Intimplator, am intrat in posesia unei corespondente intre «Domenico» si universitatea noastra, care vizau mai multe ordine de plata. Imi aduc aminte ca intr-unul dintre ele universitatea noastra, care ajutase pina atunci «Apollonia», aparea, culmea, debitor cu peste 800 de milioane la aceasta firma”, spune prof.dr. Cristian Bocancea. Ca societatea lui Vasile Burlui a primit niste bani nu contesta nici prof.dr. Niculae Niculescu, insa acesta spune ca datoriile platite pentru „Apollonia” s-au ridicat doar la citeva sute de milioane de lei. „Si, oricum, aceste datorii nu au fost platite cu bani devalizati de Tompea”, acuza prof.dr. Niculae Niculescu.
Fuziunea „Apolloniei”, nerecunoscuta de minister
Orice valoare ar avea datoriile platite de „Petre Andrei” pentru „Apollonia”, fuziunea dintre acestea nu este recunoscuta legal.
„Cele doua universitati din Iasi au incercat o fuziune potrivit Legii Acreditarii (n.r.88 din 1993), insa pentru a fi consfintita legal ar fi fost nevoie de o alta lege”, spune Anghel Stanciu, presedintele Comisiei de Invatamint din Camera Deputatilor. La mai putin de un an de la incheierea actului notarial privind fuziunea, in aceasta primavara, a aparut Legea consortiilor universitare, care permite ca fuziunile sa se realizeze mult mai usor. „Pe baza hotaririlor senatelor universitare, se semneaza un contract intre institutii, care poate presupune inclusiv absorbtia uneia dintre ele. In acest caz, legea de acreditare a celei absorbite devine automat caduca”, spune deputatul Stanciu. Inainte de aparitia Legii consortiilor, „Petre Andrei” si „Apollonia” s-au comportat insa deja ca si cum ar fi fost aceeasi universitate. Dupa alegerile la nivel de facultati, in Senatul nou constituit al Universitatii „Petre Andrei” au fost inclusi patru membri din partea facultatii „Apollonia”, care, desi nu au puterea de a inclina neaparat balanta in favoarea unei tabere sau celeilalte, i-au asigurat profesorului Niculescu o majoritate confortabila la alegerile de pe 14 aprilie, cind a fost ales rector cu 31 de voturi. Contestate de tabara lui Tompea, alegerile au fost invalidate insa in urma cu citeva saptamini de ministrul Alexandru Athanasiu, care a dispus doua controale la Iasi, unul de ordin financiar, realizat la inceputul acestei saptamini. Faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu recunoaste inca fuziunea cu „Apollonia” reiese clar din primul raport, precum si din faptul ca Universitatii „Apollonia” i se cere acum sa realizeze alegeri separate. De asemnea, intr-o hotarire de guvern publicata pe 7 iulie privind structurile si specializarile universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, „Petre Andrei” si „Apollonia” apar tot ca institutii distincte. (Mirela CORLATAN)

Comentarii