Un iesean a murit in restaurant cu o bucata de carne in git

joi, 14 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Un iesean a murit in restaurant cu o bucata de carne in git

Un barbat a murit sufocat cu o bucata de carne sub ochii speriati ai clientilor unei terase. Evenimentul s-a petrecut ieri dupa-amiaza la o terasa din apropierea Garii Nicolina unde Toader Petrea, de 36 de ani, din comuna Tibana, intrase impreuna cu o cunostinta sa serveasca un gratar. „Nici n-a apucat sa se sature. Abia de gustase din mincare”, comentau clientii terasei. Nimeni nu stia insa foarte multe despre decedat. Cunostinta acestuia care ar fi putut da mai multe relatii s-a facut nevazuta imediat ce s-a constatat decesul. Bineinteles, „tovarasul” mortului care terminase de mincat a profitat de vinzoleala si a disparut de pe terasa, uitind sa plateasca nota de plata.
Ieri in jurul orei 14, doi barbati au intrat in incinta terasei „Alila” din apropierea Garii Nicolina. Cei doi erau imbracati saracacios si, din spusele angajatilor, nu erau clineti obisnuiti ai localului. Pareau a fi mai degraba muncitori cu ziua, dar, in ciuda tinutei modeste, cei doi au comandat ceafa de porc la gratar cu garnitura de cartofi prajiti si o carafa de vin. Imediat ce li s-a adus mincarea, unul dintre ei a inceput sa infulece. Celalalt, decedatul, Toader Petrea, de 36 de ani, din comuna Tibana, a baut citeva pahare de vin si abia apoi s-a atins de mincare. Nu a mincat insa ceafa de porc cu cutitul si furculita, ci si-a facut un sandvici. „Nici nu prea avea dinti in gura. Cred ca de aceea nici n-a putut mesteca bine carnea si s-a inecat. Abia luase citeva guri din mincare si s-a inecat. N-a apucat sa se bucure de masa”, comentau clientii localului. Imediat ce s-a inecat si a inceput sa tuseasca tot mai tare, Toader Petrea a iesit de pe terasa in strada. Acolo s-a intins pe asfalt si a inceput sa se invineteasca. „Am anuntat imediat Salvarea. Speriati, trecatorii si clientii localului s-au adunat apoi in jurul barbatului si au inceput sa-i faca masaj cardiac. Era mare agitatie, dar barbatul a murit inainte de a ajunge Salvarea”, a precizat Bogdan Andriuca, administratorul localului. „Cred ca barbatul a murit foarte repede, intr-un minut sau doua. Caile respiratorii ii erau total obturate, el inecindu-se cu bucati mari de carne. Ar fi putut fi salvat doar daca cineva i-ar fi aplicat imediat manevra Heimlich. Din cite am inteles, decedatul era zilier si venise sa munceasca cu ziua in Iasi”, a spus medicul de pe ambulanta sosita la fata locului. Politia a demarat o ancheta pentru a stabili exact circumstantele mortii si pentru a gasi rudele decedatului. Nu se stia daca acesta este casatorit, are copii sau traieste singur. Cel care ar fi putut spune citeva lucruri despre decedat – barbatul care intrase impreuna cu el la terasa – a disparut imediat ce a inteles ca Toader Petrea a murit. „A profitat de agitatia care s-a iscat si s-a facut nevazut. Bineinteles, a uitat sa achite nota de plata. Iar decedatul nu mai avea cum sa plateasca”, a adaugat Bogdan Andriuca. (S.R.)
Cum se executa manevra Heimlich
In cazul in care o persoana are caile aeriene blocate cu un bol alimentar sau un corp strain trebuie intervenit imediat. Pentru a ajuta persoana in cauza: pacientul este aplecat ?n fata si ?ncurajat sa tuseasca, aplicindu-se lovituri pe spate. Daca nu da rezultate va trebui incercata manevra Heimlich. Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-l pe sub brate, ?ndepartati picioarele, asezati o mina la mijlocul distantei dintre ombilic si apendice; prindeti-va apoi ambele miini si faceti miscari bruste ?nauntru si ?n sus. Aceste miscari vor comprima diafragmul care la rindul lui va comprima plaminii si presiunea creata ?n bronhii va arunca corpul strain ?n cavitatea bucala. (S.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii