Un iesean poate da lovitura secolului

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
8 MIN
 Un iesean poate da lovitura secolului

Daca posibilul cistigator al acestui premiu fabulos nu s-ar orienta spre nici una din aceste investitii "materiale" si ar pune banii la banca, numai dobinda pe care o ridica intr-o luna, de circa 600 de milioane de lei, i-ar ajunge, lui si familiei, sa traiasca mai multi ani.
Ramas neadjudecat de mai bine de doua luni si jumatate de zile, reportul de la categoria l la "6 din 49" de la LOTO s-a tot "ingrasat", ajungind sa valoreze, la extragerea din 14 ianuarie 2001, peste 17,2 miliarde de lei. La adunarea acestei sume au contribuit, e adevarat, si premiile speciale puse la bataie cu ocazia extragerilor speciale de Sarbatori. "N-a mai fost, pina acum, un report asa de mare. Din cite imi amintesc, cel mai mare report a fost de 12-15 miliarde de lei, tot dupa o perioada de sarbatori, in care mai sint puse la bataie fonduri speciale. Se joaca ceva mai mult cind sint cistiguri mari, insa nu exagerat. In ultima vreme, un report de cinci miliarde de lei nu mai suna asa de tentant. Majoritatea jucatorilor incep sa se agite de pe la 10 miliarde de lei incolo", ne-a spus Danut Diaconu, inspector in cadrul sucursalei Iasi a Companiei Nationale "Loteria Romana". Inca de ieri, in cele aproximativ 40 de agentii LOTO din Iasi, a inceput sa fie ceva mai multa agitatie. "Simbata e ziua cea mai plina", considera una din vinzatoarele de la agentia LOTO din Piata Unirii. O varianta simpla la "6 din 49" costa, in aceasta duminica, 6.000 de lei (la NOROC, 2.000 de lei). Pentru miine, agentiile au un program de la 8 dimineata pina la ora 20. Pe linga cei care sint pasionati de LOTO si au pregatite variante super-complicate sau cei care joaca aceleasi numere de ani de zile, iesenii mai putini familiarizati cu sistemul de joc, insa care vor sa-si incerce norocul, pot apela la variantele gata completate, aflate in agentii (mai simple sau mai complicate, cu preturi variind de la citeva mii de lei la citeva sute de mii de lei). "De multe ori, cei care joaca sint aceleasi persoane. Multi se limiteaza la suma pe care s-au obisnuit sa o joace in fiecare saptamina. Daca pretul variantei este ceva mai mare, se joaca multe variante simple. Aceasta este si una din explicatiile pentru care tot ramine report. La o varianta simpla jucata, sansele sa prinzi un cistig la categoria l sint foarte mici", ne-a spuns reprezentantul Loteriei Nationale. Si la NOROC, la categoria l, a ramas report in aceasta saptamina, de peste 158 de milioane de lei.
Cum au cheltuit banii marii cistigatori din Iasi
Chiar daca iesenii nu se numara printre cei mai norocosi zece cistigatori la LOTO, din intreaga sa istorie (ale carei premii variaza intre 584.000 de dolari si 306.000 de dolari), norocul nu i-a ocolit pe locuitorii orasului de pe colinele Copoului. Chiar la extragerea de saptamina trecuta, o familie de pensionari din Iasi a cistigat premiul cel mare la NOROC (circa 500 de milioane de lei). In plus, la aceasta ora inca se cauta cistigatorul a 626 milioane de lei la JOKER. Un iesean a prins un cistig de categoria a ll-a la JOKER, la extragerea din 23 noiembrie, jucind un bilet la agentia LOTO din Bucsinescu. "Anul trecut, nu s-au prins prea multe cistiguri de categoria l, insa de a ll-a sau a lll-a au fost foarte multe, aproape saptaminal au existat cistigatori de la Iasi", spunea Danut Diaconu. Marile lovituri ale moldovenilor au fost, insa, date in 1999, cind zeul norocului parea ca si-a facut buletin de Iasi. In citeva luni de zile, citiva ieseni "strinsesera" aproape trei miliarde de lei. "Sint citiva dintre cistigatori care au reusit sa faca ceva cu banii pe care i-au cistigat. De exemplu, cel din Podu-Iloaie, Petru Bordeianu, care a cistigat, in 1999, la LOTO, 850 de milioane de lei, a investit o parte din bani in firma pe care o avea si si-a dezvoltat afacerea", spune reprezentantul Loteriei Nationale. Un alt mare cistigator din istoria ieseana a Loteriei, Mihai Gavrilescu, si-a extins si el afacerile (magazinul "Favorit"), dupa care si-a deschis si propria agentie LOTO. Un alt cistigator, care a "inhatat" 656 milioane de lei la "6 din 49", si-a cumparat un iaz pe la Tiganasi si o turma de vite, incropindu-si o adevarata ferma. Florin Martiniuc a cistigat, chiar de ziua lui, 531 milioane la "6 din 49". Fericitul cistigator, care astepta, la acea data, cel de-al treilea copil, si-a investit banii intr-un apartament si o masina. De altfel, cei mai multi au preferat sa-si investeasca banii in casa, masina sau, altii, sa si-i depuna la banca, pentru a trai, apoi, din dobinda.
Intimplari trasnite din lumea jucatorilor la LOTO
Si, pentru ca intimplarile hazlii nu pot lipsi din misterele norocului, exista si ieseni care n-au jucat o saptamina numerele favorite si tocmai atunci au iesit acestea. "Un client juca saptaminal aceleasi numere; odata, a fost plecat din localitate si a ajuns dupa inchiderea agentiei, si atunci s-a intimplat sa iasa numerele lui. Altadata, luni, dupa tragere, am vazut ca, pe panoul unde se afiseaza biletele gata completate, era unul cu numerele care iesisera la tragere", povestea, in urma cu ceva vreme, un lucrator la o agentie LOTO. Intimplarile povestite in schitele lui I.L.Caragiale, cu lozurile pierdute, au avut, in 1999, si o varianta ieseana. Un caz hazliu s-a petrecut la Tirgu Frumos. Cristian Vascaneanu, sofer pe masina Salvarii din acest oras, a gasit abia dupa o saptamina biletul care ii aducea un cistig de peste 400 milioane lei. Un proaspat somer a inhatat un pot de 156 de milioane de lei la LOTO "5 din 40" chiar de ziua pacalelilor (1 aprilie). Ca in cazul fiecarui joc de noroc, cei pasionati de "6 din 49" au si superstitiile lor. Unii joaca aceleasi numere de la inceput, de cind i-a prins patima, altii prefera sa le schimbe saptaminal, iar altii isi aleg numerele cu semnificatie speciala: date de nastere ale sotiei sau ale copiilor. Unii prefera sa cumpere bilete din aceeasi agentie si chiar de la acelasi lucrator, altii le schimba, "pentru a schimba norocul". (Alina CORDUNEANU)
Cel mai des a iesit numarul 23
Intr-un clasament intocmit de Loteria Romana, pe baza ultimelor 382 de extrageri la Loto Special 6/49, cel mai frecvent numar este, de departe, 23. La o distanta considerabila, se afla o serie compusa din trei numere: 46, 43 si 36. In imediata apropiere, se situeaza alta serie, alcatuita din numerele 13, 15, 16, 17, 29 si 33. De partea cealalta, numarul care a iesit cistigator de cele mai putine ori a fost 40. Numerele 21 si 1 completeaza podiumul raritatii. Pentru a fi sigur "suta la suta" de cistig, un iesean ar trebui sa joace 13.983.816 variante simple, adica numarul tuturor combinatiilor posibile cu cele 49 de numere. Altfel spus, sansa de a cistiga, cu o varianta simpla de 6.000 de lei, marele premiu de la categoria l este de una la 13 milioane. In istoria Loteriei Romane, cel mai mare cistig a fost de 643.000 de dolari, obtinut, in anul 2000, de Constantin Tonescu, din judetul Arges. Alte sume importante au cistigat Gabriel Bobic, din Curtea de Arges (584.000 de dolari in 1995), Mircea Doroftei, din Bucuresti (306.000 de dolari in 2000), Cornel Onea, din Focsani (278.840 de dolari in 2000) si Aurel Birngan, din Sibiu (270.000 de dolari in 1997). De remarcat ca, in topul primilor 15 cistigatori intocmit de Loteria Romana pe ultimii 5 ani, nu se afla nici un iesean. Poate va fi cazul la extragerea de miine. Daca se va intimpla asa, acesta va intra in top direct pe locul intii. (C. Pavel)
Sint sanse mari ca cele 20 de miliarde sa fie cistigate duminica
Cunoscutul astrolog iesean Radu Botez sustine ca exista 82% sanse ca un norocos sa puna mina pe marele pot. Mai mult decit atit, el crede ca exista sanse ca milionul de dolari sa ia drumul Iasului. "Am folosit tehnica numerologiei pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare. Duminica va fi in 14 si, daca adunam cifrele, iese 5, numar care simbolizeaza magia alba. Daca impartim numarul 14 la 2, rezulta 7, cifra magica in astrologie, numerologie si religie. De asemenea, pe 14 octombrie este ziua Sf. Parascheva, iar pe 14 septembrie este ziua Crucii. In plus, pentru ortodocsi, este un numar bun, pentru ca Iisus a facut 14 opriri pina la rastignire", ne-a spus Radu Botez. Concluzia este ca cele mai mari sanse pentru a se imbogati cu aproape 1 milion de dolari le au iesenii ortodocsi. (Alina TITEI)
Sa joci la LOTO, o boala cauzata de saracie?
Chiar si fara a fi inzestrat cu un simt al observatiei deosebit de ascutit , aproape orice roman poate spune ca a remarcat amploarea deosebita pe care au luat-o, in ultima vreme, jocurile de noroc in masa. Tendinta multora, de a-si pune toate sperantele intr-un cistig fabulos, care sa-i scuteasca pe viata de munca a devenit patologica la romani: "Se poate spune ca este vorba de o boala, dar de o boala artificiala, netransmisibila, care se datoreaza unei mentalitati paguboase, care a facut cariera la noi", afirma conf.dr. Nicu Gavriluta, specialist in antropologie sociala si culturala, de la Universitatea "Al.I.Cuza". Desi multi pun patima si disperarea jucatorilor pe seama saraciei din tara, sociologii au alta viziune asupra acestui aspect: "Accentul nu trebuie pus pe saracie; saracia este, dimpotriva, ca o proba, ca o verificare a bunului-simt al romanilor. Aceasta poate demonstra ca cineva este un om veritabil", declara conf.dr. Nicu Gavriluta. Desi cazuri de paranoia exista, specialistii sustin ca generalizarea este o eroare: "Nu poti judeca «in corpore» o natiune intreaga. Acest fenomen este manifest cu deosebire in natiunile care trec printr-o perioada de criza: cele sud- americane. Nu intimplator, tarile paupere cultiva in mod voit jocurile de noroc". Jocurile de noroc in masa, in afara de saracie, mai sint asociate de catre sociologi cu un alt fenomen, care a facut cel putin la fel de multe furori, atit in rindul "consumatorilor", cit si in cel al teoreticienilor: "Din punct de vedere sociologic, este interesant de analizat portretul mental al jucatorului: ce studii are, din ce parte a tarii provine etc. Aceste jocuri sint indestructibil legate de telenovele, de emisiunile TV. de proasta calitate, de adularea falselor vedete", considera conf.dr. Nicu Gavriluta. (Mirela C.)
Parlamentarii ieseni nu se gindesc la LOTO
Paul Neamtu (deputat PDSR): "Nu am jucat niciodata. Nici nu am aflat de acest report de un milion de dolari. Probabil si pentru ca nu stiu sa-si faca reclama. In schimb, am aflat cind a fost reportul la "Bingo", de 1 milion de dolari."
Mihai Baciu (deputat PD): "Nu stiam de reportul acesta. Dar pentru ca mi-ati spus, la sugestia "Monitorului", am s-o fac"
Pavel Tarpescu (deputat PDSR): "Am jucat, o perioada, la "Bingo". Am auzit de reportul de un milion de dolari, dar nu am sa joc".
Traian Dobre (deputat PDSR): "Am un prieten care are o loterie. Pentru duminica trecuta, am citit care este reportul si am luat un bilet de 50.000 de lei. Am sa-i dau un telefon acum, sa repete numerele. Joc o varianta de 7 numere. Niciodata nu trebuie sa minimalizam ceva, mai ales norocul, conform zicalei: "Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor"
Adrian Mogos (PNL): "Am aflat de acest pot de un milion de dolari, dar n-am sa joc. Cind eram tinar, jucam la Pronosport, dar n-am reusit sa cistig niciodata". (M.C.)

Comentarii