Universitatea lui Bondrea si-a deschis filiala la Iasi

miercuri, 25 august 2004, 23:00
2 MIN
 Universitatea lui Bondrea si-a deschis filiala la Iasi

Cunoscuta universitate privata bucuresteana „Spiru Haret” – condusa de controversatul Aurelian Bondrea si la care preda insusi premierul Adrian Nastase – si-a deschis un centru de pregatire la Iasi, in chiar coasta Universitatii „Al.I. Cuza”. Astfel, de acum inainte, absolventii de liceu care vor urca in Copou vor trece mai intii prin fata acesteia, sediul centrului de pregatire fiind amplasat de citeva zile la parterul cladirii Academiei Romane, de la care a inchiriat un spatiu. Desi, deocamdata, la Iasi, organizeaza doar invatamint la distanta, universitatea acreditata „Spiru Haret” s-a „blindat” cu o oferta care sa ia ochii absolventilor de liceu. Primul si cel mai important argument cu care institutia bucuresteana incearca sa-si atraga clientii este acela al taxelor, situate aproape la jumatate fata de cele practicate de alte universitati. Daca unele facultati de la „Cuza” au o taxa de inscriere la admitere de 50 de euro, la „Spiru Haret” aceasta este de doar 250.000 de lei (6 euro), iar taxa de scolarizare este de 300 de dolari pe an, adica mai putin de 10 milioane de lei. Si, foarte important, trebuie platita doar patru ani, nu cinci, cum este la alte universitati. In plus, inspirate parca din reclamele la sampoane, din textele de promovare a institutiei poti afla ca studentii au aici posibilitatea de a face doi ani de studiu intr-unul singur. Cit priveste specializarile, acestea sint cu duiumul, pentru toate gusturile.
Candidatii inscrisi sint aproape automat admisi, dupa cum spune coordonatorul centrului de pregatire de la Iasi, Radu Rachieru (angajat al Academiei), candidatii primind gratuit in prima faza „cursuri de sinteza”. „Cursurile propriu-zise pot fi cumparate de studenti cu 30% reducere fata de pretul din librarii”, isi prezinta oferta acesta. Dar, daca studentii sint casnici, nici nu trebuie sa-si cumpere neaparat cartile, caci la „Spiru Haret” acestea pot fi urmarite din fotoliu, cu telecomanda in mina, si chiar in timp ce impletesti ciorapi. Postul TV „Romania de Miine”, cu acelasi patronat ca si universitatea, emite cite 10 ore pe zi cursuri, dupa-amiaza si noaptea, unele si in reluare. La fel de bine vor putea fi vazute si pe internet, chiar si gratuit, la sediul din Iasi al Universitatii, cu codul numeric personal orice student avind acces si intr-o biblioteca virtuala.
Oricit de strategic ar fi fost ales sediul acestei „universitati minune”, conducerea de la „Al.I. Cuza” nu pare ingrijorata: „Daca a fost facuta cu scopul de a primi candidatii respinsi de la Universitatea «Al.I. Cuza», este bine plasata”, spune rectorul Dumitru Oprea. (Mirela CORLATAN)

Comentarii