Verdict ciudat in dosarul „Cerealcom”

miercuri, 08 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Verdict ciudat in dosarul „Cerealcom”

Judecatorii Tribunalului au pus punct celui mai rasunator dosar in care o societate de stat a fost falimentata. Cu aceasta ocazie, probabil, dosarul „Cerealcom” va ramine ca reper in ceea ce priveste reteta devalizarii unei societati, de miliarde de lei, iar vinovatii sa fie abia aratati cu degetul. Desi procurorii au considerat ca principalii vinovati de situatie sint fostele directoare de la „Cerealcom” – Zinica Coman si Anisia Jucan, acuzate la un moment dat de subminarea economiei nationale – precum si afaceristi care au platit griu cu cecuri fara acoperire, punctul de vedere al judecatorilor a fost altul. Directoarele au primit pedeapsa cea mai mica, de un an de inchisoare cu suspendare, iar bucuresteanul Gelu Velici a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si plata a 6 miliarde de lei. Vina afaceristului a fost ca, in perioada 1997-2000, el a luat, prin intermediul mai multor firme, griu de 6,5 miliarde de lei de la „Cerealcom” platind cu cecuri fara acoperire.
Expertii contabili au sustinut ca prejudiciul este de 50 miliarde de lei
SC „Cerealcom“ SA a fost infiintata in 1997 prin reorganizarea sucursalelor judetene ale Agentiei Nationale a Produselor Agricole. De la bun inceput, au sustinut procurorii in rechizitoriu, au existat deficiente privind inregistrarea patrimoniului in contabilitatea societatii, fapt care a dus la majorarea nejustificata a capitalului social. Zinica Coman a atras atentia anchetatorilor dupa ce a fost inceputa procedura de lichidare a SC „Comcereal“, la inceputul anului 2000. Un raport al Curtii de Conturi a scos la iveala grave nereguli in activitatea financiar-contabila a firmei, ceea ce a determinat cercetarea Zinicai Coman, retinuta chiar o data de politisti pentru 24 de ore, si a predecesoarei ei Anisia Jucan sub acuzatia de „subminarea economiei nationale”. Ulterior, dosarul a ajuns la Parchetul de pe linga Curtea de Apel, din cauza prejudiciului care s-a tot marit de-a lungul timpului. Expertiza contabila a aratat ca cele 10-11 miliarde lipsa din anul 2000 s-au transformat in timp intr-un prejudiciu de 50 miliarde lei. Piesa de rezistenta in devalizarea societatii a reprezentat-o o serie de afaceri derulate de „Cerealcom“ intre 1997-2000, cu firme-fantoma. Lichidatorii judiciari au ajuns la concluzia ca acestea au secatuit conturile societatii de sume insemnate care nu au mai fost recuperate. O astfel de firma era SC „Lin Tim“ SRL Draganesti Olt, al carei fost administrator, Gelu Velici, a fost arestat in noiembrie 2001 la Bucuresti.
Griu cumparat cu 1000 lei/kg si vindut la jumatate de pret
Din verificarile anchetatorilor a reiesit ca , in perioada decembrie 1999 – februarie 2000 Gelu Velici a luat de la Iasi o cantitate de 9,876 tone de griu in numele mai multor firme. Numai prin intermediul societatii SC „Lin Tim” SRL a luat griu in valoare de 3,7 miliarde de lei pe care nu l-a platit niciodata. Desi griul a fost cumparat cu 1000 lei/kg de la „Cerealcom“, Gelu Velici a vindut la unul dintre furnizori, SC „Moara Cibin“ din Sibiu, griu cu 550 lei/kg, a incasat in numerar 100 milioane de lei pentru o cantitate de 200 tone si s-a facut nevazut. Lichidatorii nu au reusit sa identifice alte firme care au achizitionat griu de la „intermediarul“ Gelu Velici. Aceasta operatiune a avut loc in momentul in care firma „Lin Tim“ nici nu mai apartinea lui Gelu Velici, actele prezentate la „Cerealcom“ fiind pur si simplu fictive. Zinica Coman nu a putut fi contactata in decursul zilei de ieri. Avocatul ei, Neculai Volovat, era la rindul sau incurcat de decizia judecatorilor, pina acum exprimata doar print-o sentinta lacunara in condica de pronuntari. „Nu pot declara nimic atit timp cit ma limitez la sentinta din condica. Am destule nelamuriri, cum ar fi cele privind daunele pe care le-ar avea de platit clienta mea. Urmeaza sa cer minuta „in extenso” pentru a avea mai multe detalii si de-abia atunci voi putea face vreun comentariu”, a raspuns Neculai Volovat. (G. JINARU)

Comentarii