ULTIMA ORA: Miine revine apa calda la Iasi

marți, 22 iunie 2010, 23:37
11 MIN
 ULTIMA ORA: Miine revine apa calda la Iasi

Romgaz a acceptat o noua re-esalonare la plata a datoriilor CET Iasi, urmand ca de miine sa fie reluata furnizarea gazul metan pentru asociatiile care nu au datorii de mai mult de un an. Decizia a fost luata in urma negocierilor cu Primaria Iasi si cu reprezentantii PDL.

 "Am avut o intalnire, alaturi de dl. Dragomir Tomaseschi, prefectul judetului Iasi, cu dl. Francisc Toth, directorul Romgaz. Acesta a acceptat o noua reesalonare a datoriilor CET Iasi, cerand insa ca noul grafic sa fie respectat de catre centrala ieseana", a declarat viceprimarul Gabriel Grigore (PDL). Joi dimineata, reprezentantii CET Iasi sunt asteptati la Medias pentru a stabili exact graficul de plati restante si pentru achitarea facturii aferente lunii aprilie. Apoi, Romgaz va relua furnizarea gazului metan catre CET Iasi, urmand ca iesenii sa aiba din nou apa calda cel tarziu vineri.

Potrivit discutiilor de miercuri dimineata, dintre viceprimarul Grigore, prefectul Tomaseschi si directorul Romgaz, CET Iasi va avea o perioada de gratie pana in luna septembrie, in care va trebui sa achite doar facturile curente. Apoi, vor trebui platite si datoriile restante.

Demersurile de mai sus au loc imediat dupa o discutie avuta de sefa PDL Iasi, Mihaela Popa, si ministrul Adriean Videanu. "Parlamentarii PDL Iasi au facut demersuri la Ministerul Economiei si la Romgaz Medias pentru rezolvarea problemelor CET Iasi. Am avut ieri discutii directe cu ministrul Adriean Videanu, iar astazi, la ora 17.00, avem o noua intalnire, la Bucuresti, cu factorii de decizie locali si nationali, pentru deblocarea situatiei pe termen mediu si lung. Noi am solicitat doua lucruri: reluarea furnizarii gazului in baza unui grafic de re-esalonare si sprijinul Ministerului Economiei si Romgaz pentru retehnologizarea CET Iasi", a declarat senatorul Mihaela Popa, presedintele interimar al PDL Iasi.

"Cei de la Romgaz sunt dispusi sa preia procesul de retehnologizare a CET Iasi. Deocamdata nu putem sti forma exacta in care ar putea avea loc acest lucru, insa vom avea o discutie foarte serioasa, la nivelul factorilor de decizie, pe acest subiect", a declarat si deputatul PDL Nicusor Paduraru.

 

Primarul Gheorghe Nichita a prezentat ieri intr-o conferinta de presa o radiografie a termocentralei iesene. Edilul s-a folosit de datele unui raport facut de asociatia COGEN in 2009. Tot ieri s-a publicat si anuntul prin care CET cauta un partener privat pentru a investi in uzina din oras.

Nichita: "Iesenii nu mai pot fi reprezentati prin primarul orasului"

"Cer sprijinul mass-mediei si al parlamentarilor pentru a-l convinge pe ministrul Economiei sa avizeze reluarea furnizarii cu gaz metan catre CET. Eu am facut toate demersurile, dar am sentimentul ca e un joc politic. Am si motive sa cred acest lucru. Iasul este singurul oras sacrificat din tara, desi toate termocentralele au datorii catre furnizori si catre bugetul de stat. Cei din Bucuresti stiu ca aveau datorii de 500 milioane lei", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

El a mai spus ca intilnirea cu reprezentantii Romgaz a fost reprogramata pentru data de astazi. "Am discutat cu directorul Romgaz. Era la Londra, dar a spus ca marti seara va veni la Iasi adjunctul lui. Am informatii ca delegatia de la Romgaz va veni cu cereri foarte dificile, vor solicita garantii patrimoniale. Astept sa vad. Oricum, si ei vor avea nevoie de un aviz politic de la Ministerul Economiei. La nivel de ministere, i-am sunat pe Adriean Videanu, pe Vasile Blaga, dar nu am reusit sa vorbesc decit cu un secretar de stat. Se pare ca iesenii nu mai pot fi reprezentati prin primarul orasului", a adaugat Nichita.

CET are datorii de 227 milioane lei

Conform datelor prezentate ieri, in 2002 CET avea datorii de 120 milioane lei si pierderi de 20 milioane lei. A fost anul in care termocentrala a fost predata catre autoritatile locale. In 2003 si 2004, CET a inregistrat profit, de 17.000 lei, respectiv 25.000 lei. Din 2005 insa, termocentrala a intrat intr-un lung sir de ani cu pierderi si datorii imense. In 2005 pierderile au fost de 34 milioane lei, in 2006 de 32 milioane lei, in 2007 de 6,2 milioane lei, pentru ca in 2008 sa atinga un record de 117 milioane lei. Anul trecut situatia s-a imbunatatit fata de anul anterior, dar CET a inregistrat in continuare pierderi de 8 milioane lei.

"CET a mers an de an pe pierderi programate. ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei n.r.) a aprobat un pret de 354 lei, la energie electrica, cind costul de productie era de 460 lei. Diferenta inseamna pierderi. La gigacalorie au aprobat 256 lei, la un cost de productie de 354 lei. Aproape 100 lei pe gigacalorie inseamna pierdere cu buna stiinta. Am atras atentia asupra acestei situatii. Toata lumea de la Guvern stie", a afirmat Nichita.

Tarifele anuntate ieri de Nichita dateaza de la sfirsitul anului trecut. Din datele prezentate intr-un material al COGEN, o asociatie nationala a producatorilor si distribuitorilor de energie termica, se poate observa situatia dezastruoasa in care se regasesc multe termocentrale din tara. La nivel de energie termica, in luna mai 2009 Iasul era pe loc fruntas la nivelul pierderilor programate. Astfel, termocentrala are o diferenta de 105 lei intre costul de productie si pretul aprobat de agentiile guvernamentale. Doar Brad, Giurgiu si Suceava inregistreaza diferente mai mari.

In schimb, pretul aprobat de ANRE pentru Iasi este printre cele mai mici din tara. Daca la Iasi acest pret a fost stabilit la 261 lei/gigacalorie, la Brad tariful aprobat este de 543 lei/gigacalorie, la Mangalia 534 lei, la Vaslui 470 lei. Mai mult, exista si citeva localitati carora li s-au avizat exact preturile solicitate. Astfel, nu merg pe pierderi programate. Asemenea situatii se intilnesc conform datelor COGEN la Mangalia, la Cluj, Tirgu Mures, Navodari, Constanta, Bucuresti, Onesti. In toate aceste localitati, ANRE a aprobat tariful solicitat, toate tarifele fiind mai mari decit in cazul CET Iasi. Si la energia electrica exista diferente mari intre costurile inregistrate de CET si tariful aprobat de ANRE. In mai 2009 diferenta era de 171 de lei. La o productie de 410.000 MWh/an rezulta o pierdere de 70,5 milioane lei/an. Pierderi mai mari erau prognozate la acea data doar la Suceava si Turnu Severin, cite 72 milioane lei/an.

"CET are acum datorii totale de 227 milioane lei, din care 41,7 milioane lei reprezinta datorii catre furnizorii de gaz. Datorii catre alti furnizori sint de 12 milioane lei, pentru investitii de 8,1 milioane lei, iar datorii catre bugetul de stat de 165 milioane lei. Daca situatia va continua este posibil sa pierdem si banii europeni", a adaugat Nichita.

Si prefectul convoaca sedinte

Termocentrala are de recuperat peste 110 milioane lei. O suma de 91 milioane lei ar trebui recuperata de la energia termica livrata populatiei, 11,6 milioane lei de la firme, institutii si 7,2 milioane lei pentru energie electrica livrata in sistemul national.

Situatia critica de la CET a nascut si noi conflicte intre viceprimarul PDL Gabriel Grigore si primarul PSD Nichita. Viceprimarul a solicitat ieri demiterea conducerii CET. "Am cerut acest lucru din doua motive. Unul este legat de managementul de la CET. Datoriile se acumuleaza si nu se face nimic. Apoi, ei ca profesionisti ar fi trebuit sa atraga atentia de situatia termocentralei si sa ii spuna primarului ce este de facut, legat de retehnologizare, investitii. Daca primarul nu asculta, trebuiau sa vina in Consiliul Local sa spuna, pentru ca ei conduc o societate din subordinea Consiliului. Primarul este singurul responsabil. El da vina pe toata lumea, dar el gestioneaza banii, el da ordinele pentru CET", a afirmat Grigore.

Si prefectul Dragomir Tomaseschi sustine ca va convoca o intilnire pentru a dezbate soarta CET.

In replica Nichita anunta din nou ca va analiza situatia si se arata mirat de atitudinea viceprimarului Grigore. "Vom face o analiza, inclusiv cu privire la numarul de angajati. In aceste conditii nu poate sa ramina la fel. Cit despre viceprimar, am ramas surprins de ceea ce a spus. Parca se bucura ca oamenii nu au apa calda. El este responsabilul numarul unu pentru situatia de la CET. Special l-am pus sa coordoneze CET pentru ca face parte din partidul de la guvernare. Nu a fost la ANRE, Romgaz. Doar cere rapoarte pe care sa le foloseasca pe plan politic", a spus Nichita.

CET cauta partener

Reprezentantii CET au reusit ieri sa publice anuntul prin care cauta un partener privat. Primarul Nichita a spus ca cedeaza fara nici o problema termocentrala catre Romgaz, daca producatorul de gaz este interesat.

Firmele interesate de un parteneriat cu termocentrala pot depune oferte pina pe data de 6 august. Au fost stabilite si criteriile dupa care se va selecta firma cistigatoare. Astfel, 65% din punctaj va depinde de pretul energiei termice produse. Durata de executie a investitiei, durata parteneriatului sau durata anuala de functionare a instalatiilor reprezinta alte criterii.

Firmele care intentioneaza sa depuna oferte trebuie sa indeplineasca insa si citeva conditii minime. Astfel, trebuie sa aiba o experienta de minimum zece ani in domeniul energetic, dar si o cifra de afaceri medie in ultimii trei ani de minimum 50 milioane euro/an.

–––

Parlamentarii PDL incalzesc apa din vorbe

Alesi de catre ieseni, parlamentarii PDL se cramponeaza de "bariere politice" in rezolvarea crizei apei calde. Problema apei calde de la Iasi este rezolvata de parlamentarii ieseni PDL cu promisiuni si atacuri la adresa edililor locali considerati principalii vinovati. Zilele urmatoare ar putea aduce insa o rezolvare a crizei apei calde, printr-o serie de discutii purtate in special la nivelul Ministerului Economiei si Romgaz.

Dumitru Oprea – senator – sustine ca "problema CET" nu va disparea niciodata, iar vina exclusiva pentru situatia creata apartine Primariei si Consiliului Local. Acesta s-a plins de lipsa de transparenta a municipalitatii in ce priveste situatia economico-financiara a CET si a afirmat ca va interveni la nivel de Camera Deputatilor si Senat pentru a se relua furnizarea gazului la CET. Oprea a adaugat ca se urmareste de fapt falimentarea furnizorului de apa calda si caldura. "Problemele de la CET nu vor disparea niciodata, pina nu se va face ceva. Au fost oferte generoase facute pentru modernizarea CET, iar daca se vroia, se facea ceva. Cred ca PSD si PNL, care au controlul total la CET, nu ar trebui sa tipe doar cind sint probleme. Noi aflam despre problemele de la CET din presa. Pe viceprimarul Gabriel Grigore l-a pus sa raspunda de CET, dar i-a luat toate atributiile. Nu fac promisiuni, dar voi incerca prin interventii la Camera Deputatilor si Senat, care se intilnesc miercuri, pentru a rezolva o problema cu care se confrunta iesenii racordati la sistemul centralizat. Miercuri va ajunge la Iasi directorul Romgaz cu care se vor purta discutii. E un lucru grav ce se intimpla si cred ca se urmareste falimentarea CET pentru a fi data apoi pe doi bani", a spus Oprea.

Mihaela Popa – senator si presedintele filialei PDL Iasi – a afirmat ca asteapta de la primarul Gheorghe Nichita sa-i ceara ajutorul. Sustine ca va discuta problema sistarii gazelor catre CET si la nivel de ANRE. "Tot ce facem, facem pentru ieseni. Parlamentarii PDL de la Iasi au semnalat in mai multe rinduri problemele de la Iasi, si pretul apei reci, prea mare, si imprumuturile facute de primar, si sistarea apei calde. S-a atras atentia de mai mult timp asupra problemelor de la CET. Primarul este principalul vinovat. Astept sa-mi ceara ajutorul. Toti ar trebuie sa facem ceva, indiferent de culoarea politica. Deschiderea noastra este pentru a gasi solutii", a precizat Popa, fara a mentiona insa demersurile concrete pe care le-ar fi facut reprezentantii PDL.

Marius Spinu – deputat – a declarat ca deja a purtat o serie de discutii la Ministerul Economiei si ca nu a stiut de problemele reale de la CET, pentru ca s-a vorbit doar de "revizii generale", si nu de o criza a gazului. "Am fost la Ministerul Economiei si am discutat cu un secretar de stat cu privire la situatia de la Iasi. Problema e mai complicata. Cei de la Guvern zic ca s-au facut tot felul de esalonari pentru CET, care nu au fost respectate. Ministrul Videanu zice ca nu poate baga un sistem in faliment din cauza problemelor cu care se confrunta CET Iasi. Cred ca ar trebui facut un comitet de criza, cu responsabili de la Primarie, de la CET, sa ne intilnim si sa discutam pentru a vedea ce se poate face. Noi, ca parlamentari, incercam obtinerea unei reesalonari a datoriilor macar pina la toamna. Era si un proiect de preluare a termocentralelor la Ministerul Economiei, despre care vom discuta din nou. Miercuri vom purta din nou discutii cu ministrul Videanu. Situatia trebuie deblocata".

Nicusor Paduraru – deputat – a atacat primarul si situatia de la CET pe blogul propriu. A afirmat ca, la CET, parlamentarii PDL au intervenit si in alte situatii, dar primarul nu a respectat angajamentele asumate. Paduraru spera ca, in 2-3 zile, problema apei calde sa fie rezolvata. "Toti parlamentarii PDL au avut discutii la Ministerul Economiei pentru reesalonarea datoriilor si sa repornim CET pentru a se putea furniza apa calda. Totusi, nu e rolul unui parlamentar sa se ocupe de problemele administrative care tin de primar, dar noi luptam pentru a gasi solutii. Si anul trecut parlamentarii ieseni PDL au intervenit pentru a nu se sista gazul la CET. Speram ca, in 2-3 zile, sa se rezolve problema apei calde"
Daniel Oajdea – deputat – a declarat ca a inceput demersurile pentru a se relua furnizarea apei calde. Considera ca CET ar trebui sa ia gaz direct de la Romgaz, si nu prin intermediul E.ON Gaz. "Am inceput niste demersuri si interventii si la nivel de premier, si la Ministerul Economiei. Ar trebui ca CET sa achizitioneze gaz direct de la Romgaz, pentru ca se platesc comisioane prea mari catre E.ON. Ar trebui facuta o investitie pentru alimentarea directa prin intermediul Transgaz de la Romgaz si costurile sa scada astfel. Ar trebui rezolvata si problema carbunelui, unde este o mafie care pleaca de la nivel local pina la nivel central si se ajunge ca preturile sa fie duble. Cred ca ar trebui facut un control la CET pentru a se vedea cum se risipeste banul public. Nu pot sa garantez ca se va rezolva problema apei calde, dar am intervenit si la ANRE, in acest sens".

Petrica Movila – deputat – a specificat ca parlamentarii PDL "au pus obrazul" pentru CET in mai multe rinduri, dar nu au fost respectate angajamentele facute. A mai declarat ca nu i s-a cerut ajutorul de la Primarie sau CL. "Anul acesta au mai fost doua interventii pentru rezolvarea problemelor cu gazul. In ultima luna nu m-a abordat nimeni de la Primarie sau CL in aceasta situatie. Vorbim insa de o relatie contractuala care trebuie respectata. Noi am mai pus obrazul si in alte rinduri, pentru ca furnizorul de gaz nu mai vroia deloc sa dea gaz la CET. Putem face ceva impreuna, dar totul in curtea Primariei. Voi avea o discutie cu cei de la Primarie, insa trebuie implicare din partea autoritatilor locale".

 

Cristina Dobre – deputat – a afirmat ca alaturi de colegii ei se va cauta o solutie de rezolvare a problemelor cu gazul.

"Tot grupul parlamentar de la Iasi face demersuri la Ministerul Economiei pentru reesalonarea datoriilor. E vorba totusi de un serviciu public, si nu putem lasa iesenii asa".

 

 

Comentarii