Nici o surpriza: Prima ninsoare, primele blocaje

joi, 02 decembrie 2010, 23:46
6 MIN
 Nici o surpriza: Prima ninsoare, primele blocaje

Iesenii au avut parte de suprize neplacute ieri-dimineata. Precipitatiile cazute pe timpul noptii au dus la o desfasurarea foarte grea a circulatiei auto. Nici utilajele de deszapezire nu au intervenit pina dupa ora 7 dimineata, astfel ca in multe zone zapada inghetata acoperea intreg carosabilul. In Pacurari sau Sarariei s-a circulat bara la bara. O problema in trafic au reprezentat-o si soferii care nu si-au echipat autoturismele pentru iarna.

Nu s-a intervenit pentru a se face economie

Prima ninsoare a prins in ofsaid autoritatile locale. Desi de la miezul noptii de miercuri spre joi nu a mai nins, utilajele de deszapezire nu au intervenit pina dimineata. "S-a mers ca naiba. La prima ora se ajungea mai repede daca mergeai pe jos. Nu stiu cine s-a ocupat de drumuri. Este adevarat ca erau si soferi care nu erau pregatiti de iarna, dar sintem totusi in oras, nu in afara", s-a plins Florian Ghimlea, sofer la o firma de distributie.

Soferii s-au plins de probleme la orele de virf pe majoritatea arterelor principale. Si mijloacele de transport in comun au inregistrat intirzieri.

Reprezentantii RATP au specificat ca traseele 41 si 28 au fost cele mai afectate. Intirzierile au fost de 15-20 de minute pe cursa. "Incepind cu data de 1 decembrie 2010, orele 16 si pina in jurul orelor 23, pe teritoriul municipiului Iasi s-a manifestat fenomenul de ninsoare, urmat in cursul noptii de fenomentul de lapovita si ninsoare cu depunere de chiciura si inghet. Echipele de interventie ale Citadin au actionat prioritar in zonele de panta si rampa, apoi actiunea a fost extinsa la toate strazile de categoria 1 si 2 din municipiu", a explicat ieri Daniel Matasaru, consilier al primarului Gheorghe Nichita.

Angajatii municipalitatii au imprastiat pe strazi 383 de tone de material antiderapant. Pe 1 decembrie, intre orele 17 si 20 s-a lucrat cu 14 masini de interventie, iar dupa ora 20, cu 12 masini de interventie.

Si angajatii Salubris au participat la activitatea de deszapezire pe zona de trotuare, fara ca acest lucru sa se observe. Multi ieseni au reclamat starea trotuarelor la primele ore ale diminetii. Cu toate acestea, sefii Primariei sustin ca muncitorii de la Salubris au imprastiat 15 tone de material antiderapant si au folosit sase utilaje la activitatea de deszapezire.

"Dupa imprastierea materialelor antiderapante, din cauza fenomenului de chiciura care a persistat pe parcursul intregii nopti, in cadrul comandamentului de iarna s-a luat decizia de a nu interveni in timpul noptii pentru indepartarea stratului de zapada amestecat cu material antiderapant din urmatoarele motive: prevenirea fenomenului de formare a poleiului care ar fi crescut riscul de alunecare si ar fi favorizat aparitia de accidente in traficul auto si petonal, dar si prevenirea consumului unei cantitati duble de material antiderapant", a explicat Matasaru. Utilajele Primariei au iesit pe strazi ieri-dimineata de la ora 7.20. Au fost scoase pe strazi zece pluguri si patru autogredere.

"Asteptam sa se dezghete"

Ieri nu a fost inchis nici unul din drumurile judetene, dar circulatia s-a desfasurat in conditii de iarna. Astfel, drumarii au imprastiat materiale antiderapante pe 18 drumuri judetene. "S-a intervenit in special in zona Pascani, din cauza temperaturilor si a reliefului. Am avut ceva mai mult de lucru acolo. Intervenim in special pe drumurile asfaltate. Se intervine in special pe pante, rampe si curbe, si apoi pe restul drumului. Asteptam sa se dezghete. Din ce am inteles, zilele urmatoare vremea se va incalzi", a spus Radu Judele, seful Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP).

Iesenii care doresc sa afle informatii despre situatia drumurilor inzapezite pot suna, la orice ora din zi, la 0232.255.961.

Prefectul Dragomir Tomaseschi s-a declarat nemultumit de modul in care s-a intervenit pe raza municipiului. Acesta a afirmat ca a primit mai multe telefoane de la oameni nemultumiti, dar nici una nu reclama vreo problema din judet. "Astazi (ieri – n.r.) am avut o sedinta a comandamentului judetean pentru situatii de urgenta. Am fost aseara (ieri seara – n.r.) cu colonelul Lazar (seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta – n.r.) prin judet. I-am gasit in teren pe cei de la Politie, erau si utilaje scoase. Am dispus ca la primarii sa fie asigurata permanenta. Cel putin un om trebuie sa fie de serviciu. Persoanele care vor ramine inzapezite vor fi duse in scolile din zona. Daca vor fi ninsori abundente, voi intrerupe traficul. Mai degraba sa blocam traficul, decit sa ramina oamenii blocati in cimp", a afirmat prefectul.

1.100 de minute intirziere pentru doua trenuri

La Aeroport nu au fost probleme majore. Cu o zi inainte cursele Tarom fusesera anulate, insa ieri situatia a revenit aproape la normal. "Astazi (ieri – n.r.) situatia a revenit la normal. Avionul Tarom de dimineata nu a mai plecat pentru ca nu a venit aseara. Cel care trebuia sa vina dimineata a avut o mica intirziere. Cele de la Carpatair si Austrian Airlines au venit la timp", a declarat Gheorghe Corjautanu, directorul Aeroportului. La CFR, mai multe trenuri au fost anulate sau au inregistrat intirzieri.

Astfel, ieri, "din cauza poleiului depus pe firele de contact intre statiile Sihlea-Gugesti (sectia de circulatie Ramnicu-Sarat-Focsani)", trenurile personale 55401 si 5402 pe relatia tur-retur Marasesti-Iasi si acceleratul 1552-1/1552 Adjud-Iasi, ramura de tren 1973 Tg. Mures-GalatI, au fost anulate. "Cele mai mari intirzieri, de sute de minute, se inregistreaza la trenurile care circula spre/dinspre jumatatea de nord a tarii, trenurile care sosesc din partea de sud-est si sudul tarii, ajungind la destinatie cu intirzieri de 60-90 de minute", se arata intr-un comunicat remis de CFR Calatori.

Doua trenuri care faceau legatura spre Timisoara au avut impreuna intirzieri de peste 1.000 de minute. Astfel, trenul accelerat 1766 Timisoara Nord-Iasi a avut intirzieri de 612 minute, iar 1838, de pe aceeasi ruta, de 480 de minute. Trenul 1766 cu plecare din Timisoara la ora 15 trebuia sa ajunga in Iasi la ora 6.39, iar acceleratul 1838, cu plecare la ora 17.38, trebuia sa ajunga la 9.57. Problemele au aparut din cauza unui copac care a cazut peste garnitura de tren 1766, intre statiile Silhoasa si Larion. "A cazut un copac intre locomotiva si primul vagon. Nu au fost inregistrate victime. Vagonul are 8 geamuri sparte, iar locomotiva, unul. S-a trimis un alt vagon, deoarece aceste vagoane tip cuseta circula in circuit inchis, adica vin cu un tren si pelaca apoi cu altul", a explicat Constantin Axinia, directorul CFR Calatori. Acesta a adaugat ca se asteapta ca in zona de munte sa apara in continuare probleme. "S-a anuntat si pentru joi noaptea cod galben de ninsoare pentru zona de munte. Speram sa nu mai apara probleme", a adaugat Axinia.

––

Gheata de pe strazi si scari a mai bagat zece ieseni in spital

Zece persoane au ajuns ieri la spital dupa ce au alunecat din cauza ghetii si a zapezii. Doua femei au ramas internate dupa ce si-au rupt picioarele. Una din ele, de 28 de ani, le-a spus medicilor ca lucreaza la supermaket si a alunecat pe scarile inghetate in timpul serviciului. O ambulanta a transportat-o imediat la unitatea medicala, unde a primit ajutorul necesar. "Pacienta prezenta o fractura de gamba, a fost evaluata complet si stabilizata. A fost dusa in sala de operatie pentru interventie chirurgicala si a ramas internata pentru continuarea terapiei", a declarat dr. Daniela Petrea, medic UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Si o femeie de 67 de ani a avut nevoie de ajutorul medicilor dupa ce a alunecat pe niste scari inghetate. Ieseanca si-a rupt piciorul si, desi necesita operatie, a preferat imoblizarea. Ieseanca i-a rugat, astfel, pe medici sa ii puna piciorul in ghips si a refuzat deocamdata interventia chirurgicala.

"Au mai fost doua persoane care au mers la Neurochirurgie dupa ce i-am evaluat. Au venit cu mijloace proprii pentru ca era aproape spitalul, insa aveau nevoie de consult neurochirurgical. O femeie cazuse si avea o fractura de piramida nazala, rani la cap, iar un barbat a alunecat si el si s-a lovit cu capul de niste scari. Avea si el o plaga urita la nivel frontal si un traumatism cranio-cerebral", a adaugat dr. Petrea.

Doctorii sustin ca au tratat alti sase ieseni dupa ce au alunecat si au suferit contuzii si entorse, insa acestia nu au necesitat internare.

Comentarii