Nemtenii vor investitii de 300 de miliarde de lei

Subtitlu

miercuri, 05 iulie 2006, 19:19
4 MIN
 Nemtenii vor investitii de 300 de miliarde de lei

Incepind de astazi, administratiile locale din Romania care au intocmit proiecte de finantare in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural au unda verde la depunerea solicitarilor de finantare. Incepind de astazi de pot face inscrieri on-line pentru depunerea cererilor de finantare, conform instructiunilor care apar pe site-ul Cancelariei Primuui Ministru (www.cancelarie.ro). La nivelul judetului Neamt au fost intocmite 20 de proiecte de finantare pentru astfel de investitii, suma totala rezultata din aceste proiecte fiind de peste 300 de miliarde de lei. La elaborarea celei mai mari parti a documentatiei a contribuit echipa de specialisti in intocmirea de proiecte de finantare nerambursabila infiintata pe linga cabinetul parlamentar al deputatului PNL de Neamt, Dorinel Ursarescu, presedintele Organizatiei Roman a PNL, cel care, pe linie politica, la nivel de judet, a fost desemnat sa se ocupe de accesarea acestui program. Conform OUG 7/2006, obiectivele de investitii finantate prin program sint: constructia/extinderea/modernizarea de poduri, podete sau punti pietonale; constructia/extinderea/modernizarea de platforme pentru deseuri; constructia/extinderea/modernizarea de sisteme de canalizare a apei si/sau statii de tratare a apelor uzate; constructia/extinderea/modernizarea de sisteme de alimentare cu apa.
Ieri, specialistii de la cabinetul parlamentar al deputatului Ursarescu lucrau la ultimele detalii privind inscrierea unor proiecte. Pina ieri erau luate in evidenta 20 de proiecte: comuna Ion Creanga – proiect pentru reabilitarea unor poduri si podete in valoare de 1.087.578 lei noi; comuna Boghicea – proiect pentru realizarea unor podete de acces la DJ 207 A in valoare de 999.600 lei noi; comuna Horia – proiect privind realizarea de podete de acces la DN 2, DJ 159, DJ 207 in valoare de 879.172 lei noi; comuna Stanita – proiect privind alimentarea cu apa in sistem centralizat in valoare de 948.253 lei noi; comuna Sagna – proiect privind realizarea unei retele de canalizare a apelor uzate, inclusiv realizarea unei statii de epurare in valoare de 3.995.000 lei noi; comuna Botesti – proiect privind realizarea de podete de acces in comuna in valoare de 476.000 lei noi; comuna Sabaoani – proiect privind infiintarea unui sistem de canalizare in valoare de 3.860.000 lei noi; comuna Doljesti – proiect privind realizarea unei investitii privind alimentarea cu apa in sistem centralizat in valoare de 3.750.000 lei noi; comuna Agapia cu doua proiecte: unul privind realizarea unui pod peste riul Agapia, in valoare de 1.350.000 lei noi, si altul referitor la realizarea unui sistem de apa in sistem centralizat in valoare de 2.648.291 lei noi; comuna Urecheni – proiect privind realizarea de poduri peste piriul Riiosu, in valoare de 966.065 lei noi; comuna Girov, cu doua proiecte: unul vizind realizarea unei punti pietonale din beton peste riul Cracau, in punctul numit „Botesti – Girov”, in valoare de 1.160.361 lei noi, si altul referitor la realizarea unei punti pietonale peste acelasi riu, in punctul „Doina – Danesti”, in valoare de 2.839.146 lei noi; comuna Negresti – proiect privind realizarea de poduri, podete si punti pietonale in valoare de 1.424.000 lei noi; comuna Poiana Teiului – proiect privind alimentarea cu apa in sistem centralizat in valoare de 701.092 lei noi; orasul Roznov, cu doua proiecte: unul privind realizarea unui pod peste riul Cracau, in punctul „Burlacu”, sat Slobozia, in valoare de 1.216.292 lei noi, si aceesi investitie, dar in punctul numit „Julfa”, in valoare de 1.684.990 lei noi; comuna Raucesti – proiect privind amenajarea de podete si poduri in valoare de 805.100 lei noi si cite un proiect in comunele Timisesti si Grumazesti, la care ieri la amiaza inca nu erau centralizate datele.
„Sint depuse atit de multe proiecte pentru ca oamenii au inteles ca trebuie sa-si faca treaba spre binele comunitatilor pe care le reprezinta. Prin intermediul nostru informatia a ajuns la aceste administratii locale si, in unele cazuri, am contribuit efectiv la realizarea documentatiei impuse de lege. Speram ca aceste proiecte sa fie aprobate, sa inceapa finantarea si lucrarile de executie a investitiilor solicitate prin acest program. La nivelul Guvernului sint bani pentru o serie intreaga de investitii, cel mai important fiind ca noi sa stim sa-i accesam. Urmatoarele proiecte care vor prinde contur in zona Moldovei sint cele referitoare la realizarea unor investitii privind regularizarea albiei riului Siret si amenajarea de diguri, investitii necesarea pentru contracarea efectelor inundatiilor, care au produs atit de multe pagube in ultimii doi ani”, a declarat deputatul liberal Dorinel Ursarescu.
OUG 7/2006 prevede ca sumele pentru finantarea acestor proiecte sa aiba drept sursa bugetul statului, limitele de finantare fiind cuprinse intre 4.000 si patru milioane de lei noi. Toate proiectele care se vor depune vor fi analizate de o comisie de eligibilitate infiintata pe linga Cancelaria Primului Ministru, acesta comisie urmind sa dea verdictul cu privire la comunitatile care vor accesa suma pusa la bataie: un miliard de euro.

Comentarii