Seara folk cu Adrian Ivanitchi in Clubul Presei

luni, 16 ianuarie 2012, 19:35
2 MIN
 Seara folk cu Adrian Ivanitchi in Clubul Presei

"Adrian «Puiu» Ivanitchi este un cunoscut cintaret de muzica folk si pop din Sighisoara. Membru fondator al formatiei Coral, el a facut parte din mai multe trupe rock romanesti celebre, precum Sideral si Sfinx. De asemenea, a colaborat pe teme folk cu Dorin Liviu Zaharia, artistul care a fost membru al Cenaclului Flacara", il prezinta pe scurt organizatorii.

Artistul in virsta de 64 de ani este compozitor, textier, interpret, chitarist si clapar. Ajuns la Bucuresti pentru studii, a cintat in trupele Coral si Sideral, ultima fiind considerata una dintre cele mai bune de la acea vreme. In 1967, a intrat in trupa Sfinx, impreuna cu care a evoluat pina in momentul plecarii lui in armata. Ulterior, s-a intors in Sighisoara, unde a pus bazele trupei de folk Tarabostes. In 1974 a debutat in Cenaclul Flacara, pe care l-a frecventat pina in 1981. A colaborat apoi  cu Televiziunea Romana, fiind consilier muzical pentru emisiunile realizate de Adrian Paunescu. De-a lungul timpului, a obtinut numeroase distinctii, iar in 2002 a reusit sa termine albumul "Amintirea Paradisului".

In ultimii ani, a inceput sa isi desfasoare activitatea muzicala la Centrul Interetnic din Sighisoara. Dintre slagarele sale care au dainuit si dupa desfiintarea Cenaclului Flacara, se numara "Arsura" (versuri Adrian Popescu), "Amiaza" (versuri Aurel Sorobetea), "Fisa personala", "Cintec de iarna" (Adrian Paunescu), "Amintirea Paradisului" (versuri Cezar Ivanescu), "Ploaia care va veni" ori "Sint un frate tinar" (versuri Dorin Liviu Zaharia).

"Folk-ul in sine nu mai prea exista, el traind prin ceea ce a creat in anii ‘70-’85. Acest curent a lasat cele mai bune texte din muzica romaneasca. Generatia noua este putin cunoscuta pentru ca producatorii si redactorii muzicali nu sint interesati de aceasta. Doua exceptii sint Florian Chilian si Ada Milea. Un caz aparte este Dinu Olarasu, care cinta numai pe textele lui si nu a deviat de la filonul folk. Daca generatia tinara e asa cum e, asta se datoreaza si faptului ca folkul din anii ‘70 a fost inlocuit cu «noutati» muzicale mizere precum etno, dance, manele, care nu sint absolut deloc interesate de o comunicare cit de cit poetica, de o sensibilitate in plan cultural a ascultatorilor. Nu gasesti decit prostie si violenta. Fara folk, viitorul va fi sumbru", preciza Adrian Ivanitchi intr-un interviu acrodat in urma cu mai multi ani unei publicatii din Sighisoara.

Comentarii