Sedinta de tot risul la Consiliul Local

vineri, 29 septembrie 2006, 02:33
3 MIN
 Sedinta de tot risul la Consiliul Local

Iesenii vor trebui sa achite cu 20% mai mult pentru o calatorie cu mijloacele de transport. Hotarirea a fost luata ieri de consilierii locali si va intra in vigoare de la 1 octombrie. Alesii locali au dat unda verde si pentru acordarea de stimulente triple pentru 20% dintre angajatii Primariei. In sedinta organizata ieri, s-a aprobat si conventia cadru ce urmeaza sa fie semnata intre Consiliul Local si asociatiile de proprietari intrate in programul de reabilitare termica a blocurilor.
Propunere aberanta: 15.000 lei biletul RATP

In mapele consilierilor locali au fost ieri 48 de proiecte. Dintre acestea, cel mai dezbatut a fost proiectul prin care RATP a solicitat majorarea tarifelor la bilete. Aproape toti cei 24 de alesi locali prezenti la sedinta au tinut sa isi spuna punctul de vedere cu privire la solicitarea regiei de transport. La un moment dat, o parte dintre consilierii locali au avansat chiar ideea unei majorari de 50% la pretul unei calatorii. „Aceste bilete cu o calatorie sint folosite in general de calatori ocazionali. Propun chiar ca pretul unei calatorii sa fie de 15.000 lei, nu de 12.000 lei. Este si foarte greu sa dai rest la 12.000 lei“, a afirmat consilierul PSD Petra Carp. Punctul sau de vedere a fost sustinut si de alti consilieri ai PSD, printre care Antimir Dasu sau Alexandrina Jeflea. Pina la urma, consilierii locali au stabilit ca pretul unei calatorii va creste cu 20%. Concret, o calatorie pe tramvaie si pe autobuze va creste de la 10.000 lei la 12.000 lei. Si biletul cu doua calatorii va avea un pret mai mare cu 11%, adica va creste de la 18.000 lei la 20.000 lei. Calatorii RATP vor trebui sa plateasca cu 20% mai mult si pentru setul de 10 bilete. Astfel, pretul acestuia va creste de la 75.000 lei la 90.000 lei. Sefii RATP sustin ca, pentru moment, preturile practicate la abonamente vor ramine aceleasi. Majorarea de pret a fost motivata prin scumpirea carburantilor, a energiei electrice, a utilitatilor, dar si prin includerea in pretul biletului a sumelor ce trebuie achitate pentru cele 50 de autobuze MAZ. „Pina in momentul de fata, avem aproximativ 16 miliarde lei pierderi pe acest an. In lunile de vara am avut mai putini calatori si am inregistrat in jur de 3 miliarde de lei pierderi pe luna. Cu aceasta majorare de tarif, speram sa echilibram macar lunile de vara. Sa vedem si ce efect va avea acum eliminarea operatorilor privati de pe trasee“, a declarat Neculai Abalasei, directorul de exploatare al RATP.
Alexandrina Jeflea nici nu stie ca Iasul nu mai are Gradina Zoologica

Alesii locali au aprobat ieri o conventie cadru prin care se vor realiza expertizele energetice la blocurile incluse in programul guvernamental de reabilitare termica. Concret, asociatiile de proprietari vor imputernici Primaria sa le contracteze o firma care sa realizeze expertiza energetica a imobilelor. De curind, municipalitatea a primit de la Guvern 11 miliarde de lei pentru expertizarea a 46 de imobile acceptate in program.
Angajatii Primariei de la Directia de Finante Publice Locale vor primi de luna viitoare stimulente triple. „E o modificare a codului de procedura fiscala unde se stipuleaza clar ca fondul de stimulente este de 15% din sumele recuperate la bugetul local“, a explicat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei. Pina acum, fondul pentru stimulente era de 5%, iar un sef de serviciu putea ridica in jur de 6 milioane lei lunar peste salariu ca stimulente. Acum, acelasi sef ar putea lua si 18 milioane lei lunar ca stimulente. Totodata, alesii locali au aprobat si expertizele tehnice ale 22 de artere ce urmeaza sa fie incluse in linia de finantare initiata de municipalitate. In total, strazile ar avea nevoie de peste 223 miliarde de lei. Printre strazile propuse spre modernizare se numara bulevardul Independentei, Lapusneanu, dar si strazi din cartierele Manta Rosie, Moara de Vint sau Aviatiei.
Sedinta de ieri a scos la iveala si cunostintele consilierilor despre orasul pe care il conduc. Astfel, la un proiect de hotarire privind casarea unor bunuri ce au apartinut Gradinii Zoologice, consilierul PSD Alexandrina Jeflea a avut o reactie surprinzatoare. „Ce se va intimpla cu locatarii Gradinii Zoologice, cu animalele?“, a intrebat Jeflea in plenul CL. Intrebarea consilierei a stirnit zimbetul tuturor celor prezenti. „Nici nu mai stiu de cind nu mai functioneaza Gradina Zoologica“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. La sfirsitul sedintei, consilierii locali au refuzat dreptul de preemptiune asupra casei A.D. Xenopol, de pe strada Conta, situata linga Hotel Municipal. Imobilul ar fi putut fi cumparat cu un milion de euro, dar se afla intr-o stare foarte avansata de degradare.

Comentarii