Casa lui Matei Millo, veche de 300 de ani, ruinata de indiferenta

miercuri, 13 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Casa lui Matei Millo, veche de 300 de ani, ruinata de indiferenta

In perioada comunista, casa lui Matei Millo a fost confiscata, devenind, pe rind, sediu de CAP, casa de oaspeti SMA si locuinta unui militian. Dupa 1990, SMA Spataresti a vindut casa, cu tot cu pamint, pe baza unei simple chitante, familiei Jora din localitate. Contestata de sateni, vinzarea a fost anulata, proprietarul raminind totusi in posesia terenului. Indiferenta acestuia si legile strimbe au facut ca imobilul, monument istoric, sa ajunga o ruina. Acoperisul casei a disparut in intregime, iar zidurile pare ca se topesc pe zi ce trece.
Profesorul Radu Orac, falticenean, este unul dintre putinii sustinatori ai conservarii casei lui Matei Millo
Radu Orac, pensionar, fost profesor la Liceul "Costache Negruzzi", din Iasi, a militat pentru soarta cladirilor-monument, cum ar fi casa vestitei soprane Haricleea Darclee, de pe strada Lapusneanu din Iasi sau aceea a lui Theodor Pallady, din Bucium, tot in Iasi.
La interventia profesorului Orac, casa lui Matei Millo a fost, in 1990, pe punctul de a fi renovata prin alocarea a 2 milioane de lei, dar, odata cu aparitia Legii fondului funciar, proiectul a esuat. La aproape noua ani de la prabusirea sperantelor lui, profesorul Orac aduce noi amanunte despre monumentul de la Spataresti. Am aflat astfel ca imobilul are o vechime de peste 300 de ani, fiind construit pe terenul vechii familii Virnav, oameni de suflet, patrioti adevarati.
Scarlat Virnav, capul familiei, a infiintat prima pinacoteca din Romania, la 26 octombrie 1860. In aceeasi perioada, la o licitatie pariziana, a cumparat 9 tablouri de mare valoare pe care, ulterior, le-a donat Iasului.
1995 – Ministerul Culturii doreste restaurarea Casei Matei Millo
Demersurile profesorului Radu Orac nu s-au oprit la nivelul anului 1990. El a apelat la ajutorul televiziunii nationale, care a prezentat, in epoca, o serie de documente avind ca tema casa dramaturgului si actorului Millo. In 1995, dupa mai multe memorii la Ministerul Culturii, Radu Orac a primit raspuns de la Vasile Golban, director adjunct in Directia Asezaminte Culturale, ca "atit casa lui Matei Millo, cit si cea a lui Theodor Pallady sint incluse pe lista de restaurari". Profesorul Orac a ramas insa cu promisiunile.
Doua fundatii cu acelasi nume – "Matei Millo" – s-au aruncat pe ruinele casei memoriale
Nebuloasa a sporit dupa 1995. Conform recentelor declaratii ale primarului din Vadu Moldovei, care administreaza si Spatarestiul, Vasile Sofronie, au luat fiinta succesiv doua fundatii "Matei Millo", una la Vadu Moldovei, a doua – la Falticeni. "Am facut o fundatie la Vadu Moldovei si, in urma promisiunilor venite de la Bucuresti, eram pe cale de a demara lucrarile de renovare. Primaria Falticeni a infiintat la rindu-i o fundatie cu acelasi nume, spunind ca se ocupa ei de problema, intrucit intentionau sa preia Spatarestiul ca suburbie. In 1996, planul lor cazind, a ramas totul pe noi. Acum, singura solutie este demolarea casei si apoi reconstituirea, insa pentru acest lucru este nevoie de 1,5 miliarde de lei", ne-a declarat primarul Sofronie.
"In Uniunea Europeana nu intra cine nu-si pretuieste valorile culturale"
Profesorul Radu Orac a tinut sa sublinieze: "Este o tragedie atunci cind un popor isi sterge propriile urme ale trecutului. Multe cladiri valoroase din tara noastra, monumentele istorice sau de arta, au disparut in anii trecuti fara remuscari din partea vinovatilor.
Aceste cladiri importante, martori ai culturii noastre, ar merita o atentie deosebita pentru ca actele necugetate sa nu se mai repete niciodata. Ne mai miram ca nu intram in NATO sau in Uniunea Europeana. Dar nici n-o sa intram atita timp cit nu stim sa ne pretuim propriile valori culturale, pe care, din pacate, le tratam cu mare indiferenta".
Cine a fost Matei Millo?
Matei Millo (1814-1896) a fost unul dintre cei mai mari actori ai teatrului romanesc, interpret in special al pieselor lui Alecsandri. A fost contemporan cu Gheorghe Asachi, Costache Demetriadi, Mihail Pascally si Costachi Caragiale. Matei Millo a dat viata unor personaje ca Barbu Lautarul, Baba Hirca, Coana Chirita si Jianu. (Alexandru MITU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii