Cazul Ion Dodu repune pe tapet sumedenia de cazuri de braconaj musamalizate de politistii suceveni

joi, 03 februarie 2000, 00:00
6 MIN
 Cazul Ion Dodu repune pe tapet sumedenia de cazuri de braconaj musamalizate de politistii suceveni

Cazul presupuselor victime ale unui jaf armat petrecut in seara zilei de simbata, 29 ianuarie a.c., la iesirea din municipiul Suceava catre Gura Humorului, a adus in atentia noastra elemente surprinzatoare. Modul de abordare a anchetei in acest dosar de catre politistii suceveni a fost prompt amendat intr-un material publicat in numarul de ieri al cotidianului "Monitorul". Reluam, pe scurt, firul evenimentelor. Sucevenii Ion si Mircea Dodu au reclamat duminica, 30 ianuarie, catre IJP Suceava ca in seara precedenta au fost victimele unui jaf armat, in care doi indivizi in haine de camuflaj le-au furat o pusca, 700 de dolari si 200.000 lei, sub amenintarea armelor. Fara a verifica veridicitatea spuselor celor doi reclamanti si fara a cauta probe la fata locului, unde s-a savirsit prezumtiva fapta, mai marii IJP Suceava au organizat luni dimineata o conferinta de presa extraordinara, la care l-au invitat pe directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Suceava, ing. Nicolae Goicea. Ulterior am aflat ca cei doi pagubiti au fost invitati la aceasta conferinta de presa, insa au refuzat sa participe.
Desi permisul de vinatoare al lui Ioan Dodu era expirat, politia i-a dat aviz de port arma
Seful AJVPS Suceava a prezentat o cu totul alta varianta expusa in detaliu in numarul de ieri al cotidianului nostru. El a spus, intre altele, ca cei doi se aflau pe fondul de vinatoare din zona releului Mihoveni cu scopul clar de a bracona si ca a actionat in consecinta, ridicindu-le spre confiscare arma de vinatoare, un binoclu si documentele prezentate. In opinia lui Nicolae Goicea, varianta cu jaful a fost pusa pe tapet de cei doi tocmai pentru a scapa de acuzatia de braconaj, care constituie fapta penala. Permisul de vinatoare pe care seful AJVPS Suceava l-a ridicat de la Ioan Dodu la data surprinderii acestuia in flagrant de braconaj este un formular expirat, nul de drept, potrivit Legii 103/1996. "Contrar dispozitiilor imperative ale Inspectoratului General de Politie si ale Legii 103, am constatat ca permisul de port arma al numitului Dodu Ioan era vizat de organul de politie pentru anul 1997. Ramine de stabilit, prin ancheta care se va desfasura, daca aceasta viza a fost rezultatul inducerii in eroare a organului de politie de catre Dodu Ioan, sau o abatere a politistului care a executat viza, ambele variante fiind fapte cu caracter penal, care au permis celui in cauza sa fie posesor de arma, fara a fi membru vinator", a precizat directorul AJVPS Suceava.
Politistii care ancheteaza "cazul Dodu" au incalcat legea si deontologia profesionala
La cele doua reconstituiri organizate de IJP Suceava la locul constatarii infractiunii de braconaj, Ion si Mircea Dodu nu au fost prezenti. Nicolae Goicea este de parere ca se incearca musamalizarea cazului si scoaterea basma curata a celor doi. El a amintit ca fapta de braconaj reprezinta si cautarea si urmarirea vinatului fara permis si autorizatie, fiind definita explicit de articolul 34 din Legea 103/1996, la care se adauga si circumstanta agravanta ca fapta a fost comisa in timpul noptii de catre doua persoane. Seful AJVPS Suceava ne-a declarat ca a respectat intru totul prevederile legale in materie, incheind procesul verbal de constatare a infractiunii, inregistrat cu numarul 57/31 ianuarie a.c., pe care l-a inaintat in mod oficial Politiei Suceava. Cit priveste observatia ca procesul verbal nu a fost incheiat la fata locului, Goicea ne-a declarat ca nu a putut face acest lucru intrucit cei doi au refuzat sa-si decline identitatea si sa prezinte actele solicitate. El s-a folosit in schimb de imputernicirea legala de a ridica, in vederea confiscarii, lucrurile care au servit sau care au fost destinate sa serveasca la savirsirea faptei de braconaj, in cazul de fata arma, binoclul si documentele gasite, pentru probarea infractiunii. Este lesne de probat ca seful AJVPS Suceava s-a incadrat in termenul legal de 48 de ore pentru predarea armei de vinatoare catre politie si de 5 zile pentru depunerea actului de infractiune. Nicolae Goicea s-a declarat surprins ca, in urma inaintarii raportului de eveniment catre IJP Suceava, scrisoarea pe care lucratorii politiei au trimis-o asociatiei, solicitind precizari referitoare la calitatea numitilor Mircea si Ion Dodu, nu este inregistrata ca parte a unui dosar penal. In acest caz "s-a dat dovada de incalcarea grava a legii si a deontologiei profesionale de catre politistii desemnati sa desfasoare cercetarile, prin invitarea la o conferinta de presa a unor persoane care sa discute amanunte despre o fapta penala aflata in curs de cercetare si nesolutionata de catre organele de politie", a adaugat seful AJVPS Suceava, ing. Nicolae Goicea.
Vinatoare de caprioare in extrasezon, pe piriul Ghiorghiteni, cu participarea a doi ofiteri superiori de la IJP Suceava
Ne punem intrebarea fireasca, daca tot e vorba de conferinte de presa pentru fapte extraordinare, de ce Politia judetului Suceava nu a organizat conferinta de presa in perioada Craciunului 1998, cind s-au impuscat trei ciute in zona Iacobeni, fapta despre al carei autor seful de post de politie din comuna a afirmat ca stie foarte bine cine este, dar nu poate actiona intrucit isi pierde piinea. Sa fie vorba de vreun superior? Un alt subiect pentru o conferinta de presa extraordinara, in care politistii sa precizeze contribuabililor ce s-a intimplat in a doua jumatate a lunii decembrie 1999, cind au fost impuscate in extrasezon de vinatoare la cervide, doua ciute la Vatra Dornei, pe piriul Ghiorghiteni (dupa unele surse ar fi vorba despre un cerb si o ciuta), de catre un suspect din Maramures, care si-a uitat la locul faptei un bocanc cumparat de la magazinul HUNTER VIP din Bucuresti. Proba a fost complet "uitata" de catre organele de ancheta. Acelasi suspect a participat a doua zi la o vinatoare unde au fost prezenti si doi ofiteri superiori cu functii de conducere in cadrul IJP Suceava cind, tot in extrasezon (sezonul de vinatoare la cerb se incheie pe 15 decembrie), un inginer silvic cu functie de conducere in cadrul Directiei Silvice Suceava a vinat un cerb sulitar, din care a fost tratat si personajul din Maramures care, cu o zi inainte a fost mai norocos impuscind doua piese (cervide).
Maiorul M.M. de la Directia Politiei de Frontiera a braconat toamna trecuta un caprior si a devenit "autor neidentificat"
La fel de dubioasa ni se pare tacerea politiei si intr-un alt caz flagrant de braconaj, petrecut in septembrie 1999, pe o tarla de la periferia orasului Siret. Surse sigure ne-au informat ca politistii din Siret au surprins un ofiter superior de politie, M.M., de la Directia Politiei de Frontiera, mergind cu arma de vinatoare pe umar in spatele unei carute ce transporta un caprior impuscat. La expertizarea armei, s-a constatat ca vinatul fusese doborit cu glontul pustii de vinatoare aflata in posesia acestui ofiter devenit, ca prin minune, "autor neidentificat", dupa mai multe manevre efectuate de cel implicat si de colegii sai. Cazul a fost in atentia reporterilor "Monitorului de Suceava" care au solicitat lamuriri de la reprezentantii IJP Suceava. Atunci am dorit sa aflam daca acest caz a fost instrumentat de Parchetul Militar Bacau la solicitarea IJP Suceava. Desi maiorul M.M. era propiretarul pustii cu care fusese braconat un caprior, in acest caz probele fiind mai mult decit elocvente, ancheta colegilor din IJP Suceava se impotmoleste, dosarul fiind clasat cu a.n., dupa ce maiorul M.M. si-a luat concediu medical si a tras sforile la Bucuresti timp de o luna. Intrebat despre acest caz, locotenent colonelul Mircea Stoleru, seful Serviciului Arme de Foc si Munitie, la acea data a comunicat reporterului "Monitorul" ca nu este vinovat maiorul M.M., in cauza fiind vorba de o inscenare. Curioasa inscenare, cind maiorul M.M. a fost surprins insotind vinatul tot de catre politisti din cadrul IJP Suceava.
Nu putem trece cu vederea nici cazul primarului din legislatura trecuta al comunei Scheia, care a facut mare vilva in presa la vremea respectiva. In 1994, primarul Albert Blajut impreuna cu Vasile Ghetes au fost prinsi in flagrant de catre seful AJVPS Suceava, ing. Nicolae Goicea, dupa ce au braconat o caprioara. Politistii suceveni au tergiversat solutionarea dosarului timp de 5 ani, pina cind fapta s-a prescris. In acest caz, armele depuse de seful AJVPS Suceava la politie nici macar nu au fost expertizate, ele fiind repredate celor doi infractori inaintea definitivarii cercetarilor. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii