PNL Suceava propune „amendarea" Legii venitului minim garantat

luni, 21 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 PNL Suceava propune „amendarea" Legii venitului minim garantat

PNL Suceava se pronunta pentru „amendarea" Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, intrata in vigoare la inceputul acestui an. Prin vocea secretarului coordonator Constantin Sofroni, liberalii sustin ca aplicarea legii in forma actuala va conduce la trei aspecte negative, ce vor trebui eliminate urgent. In primul rind, spune Sofroni, Legea 416/2001, incurajeaza nemunca. Analiza efectuata de liderul liberal arata ca de prevederile actului normativ respectiv beneficiaza categoriile marginale ale societatii, cersetori, persoane ce traiesc parazitar, care vor obtine venituri comparabile cu cei care lucreaza. „In mediul rural s-a introdus o grila de apreciere a venitului realizat pe tinerea unor animale, care vor atenua cuantumul venitului minim garantat. S-a facut de asa natura ca o vaca sa aduca un venit de 2,7 milioane de lei, un cal – 5,7 milioane lei, si ca familiile de tip gospodarie taraneasca sa nu aiba acces la venitul minim garantat. Atunci vor fi foarte multi oameni care, uitindu-se la o familie de tigani cu 8 copii, care ia 4 milioane de lei, vor spune: ia sa-mi vind vaca, porcul si sa primesc si eu venitul minim garantat. Legea va descuraja cresterea animalelor, vor incepe nemunca si parazitismul", explica Sofroni.
Conform acestuia, legea va crea o noua atitudine a patronului fata de angajati. Conducatorii societatilor comerciale, spune secretarul coordonator al PNL, vor negocia salarii minimale cu angajatii, stiind ca diferenta poate fi acordata de stat. „Ca efect direct va fi scaderea veniturilor salariale, din care se calculeaza prelevarile statului. Cel ce a facut legea presupune ca din contributiile angajatorilor si angajatilor se vor obtine bani pentru ajutorul social, dar, de fapt, se diminueaza baza de creare a acestor venituri", a afirmat Constantin Sofroni. Un alt aspect negativ al legii, conform liderului liberal, ar fi acela ca ajutorul pentru incalzire, nu se va mai reintoarce in visteriile societatilor furnizoare de utilitati. „Talonul de caldura si gaz, ce se practica inainte, era o forma de a plati utilitatile. Acum, daca se scapa bani in mina celor ce primesc venit minim garantat, ei nu vor mai ajunge la utilitati, vor fi cheltuiti pe tigari si bauturi", subliniaza Sofroni.
In fine, ultimul aspect negativ al Legii 416/2001 se refera la practicarea muncii in folosul comunitatii, care in opinia liberalilor, nu este realizabila. „Munca trebuie dusa numai in sectoarele unde nu e pericolul unor accidentari, care implica protectia muncii. Altfel e o responsabilitate ce nu e generata de nici un raport de munca. Inseamna ca acel beneficiu pe care-l asteptam, ca in schimbul banilor, oamenii sa faca orasul luna, e practic nerealizabil", mentioneaza secretarul coordonator al PNL.
Constantin Sofroni a declarat ca Legea 416/2001 a fost asa de bine calculata incit de prevederile ei vor beneficia numai 30% din cei care au beneficiat pina anul trecut de ajutor social. Sofroni considera ca Legea venitului minim garantat a fost promulgata pripit de presedintele Romaniei, si ca se impune neaparat modificarea ei. (Tudor IONESCU)

Comentarii