Premierul Mugur Isarescu, in vizita de lucru la Suceava

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Premierul Mugur Isarescu, in vizita de lucru la Suceava

Premierul Mugur Isarescu a sosit ieri, intr-o vizita de lucru, la Suceava. El a fost insotit de o delegatie compusa din Mihai David – presedintele Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala, Mircea Darie – directorul Agentiei Nationale a Drumurilor, Aurel Vlaicu – seful Regiei Autonome a Protocolului de Stat, numerosi ziaristi, precum si de purtatorul sau de cuvint, Gabriela Vrinceanu Firea. Cursa Charter ROMAVIA care a adus delegatia a aterizat pe Aeroportul Salcea ieri dimineata in jurul orei 10.30, oaspetii fiind intimpinati de oficialitati judetene si locale.
De la Aeroport, delegatia s-a indreptat catre Inspectoratul Scolar Judetean, pentru a participa la lucrarile seminarului "Moldova trebuie sa fie ajutata pentru a renaste economic", organizat de Fundatia germana Konrad Adenauer. Isarescu a fost informat, in cuvintul de deschidere a lucrarilor, asupra situatiei social-economice a judetului, cea mai consistenta alocutiune avind-o Gavril Mirza, presedintele CJ Suceava. El a adus in discutie problema drumurilor judetene in general si a drumului Cacica – Solonetul Nou in special, problema finantarii institutiilor de protectie a copilului, lipsa fondurilor pentru indepartarea efectelor calamitatilor naturale. In plus, Gavril Mirza a cerut sprijin premierului pentru infiintarea a 6 posturi de vamesi in doua puncte de trecere a frontierei catre Ucraina, construite prin eforturile consiliului judetean si blocate ulterior, in urma reducerilor de personal. Presedintele CJ Suceava a subliniat importanta redeschiderii acestor puncte de trecere a frontierei, care ar avea repercusiuni benefice asupra schimburilor comerciale din zona.
Subventii, da – dar cu masura
Mirza a atins cea mai spinoasa problema a romanilor, incalzirea in locuinte pe timpul sezonului rece, cerind ca subventia care se aloca de la Guvern pentru energie termica sa se dea in avans, pentru procurarea stocurilor de combustibili necesari. Subiectul a fost reluat si completat de primarul Marian Ionescu, care a spus ca nu este normal ca oamenii de rind sa sufere din cauza blocajului financiar prin care trece Termoelectrica. Marian Ionescu s-a plins si de lipsa fondurilor pentru locuinte sociale, pentru inlocuirea retelelor edilitare si pentru amenajarea unei gropi ecologice de gunoi. Tabloul complex al nevoilor economice ale judetului a fost completat de presedintele Camerei de Comert si Industrie Suceava, Ioan Heroiu, care a subliniat necesitatea revitalizarii exporturilor de produse finite, prin reglementari vamale, precum si urgentarea avizarii zonei Falticeni ca zona defavorizata.
Din aceasta avalansa de cereri, premierul Isarescu, cu calmul lui imperturbabil, a ales sa discute problemele in ordinea prioritatilor. In privinta energiei termice, el s-a angajat ca, in cursul zilei de astazi, sa aiba o intrevedere cu toate institutiile implicate in livrarea agentului termic, spunind ca, daca va fi nevoie, va solicita Corpului de Control aflat in subordinea sa o verificare la furnizorii de energie electrica, "cu atit mai mult cu cit am aflat ca Ministerul Industriilor si Termoelectrica au fost la Ministerul de Finante sa solicite o marire de salarii". Premierul a mai spus ca, daca va fi nevoie, va angaja in numele Guvernului unele imprumuturi externe pentru a ajuta Termoelectrica sa depaseasca dificultatile financiare. Totodata, Isarescu s-a pronuntat ca subventiile pentru energie termica sa fie focalizate numai catre populatia care traieste la limita subzistentei, pentru a opri debransarile, insa a atras atentia ca, "daca acest program nu este bine pus la punct, el va duce la costuri de administrare foarte ridicate si poate sa genereze coruptie". In rest, seful Executivului s-a multumit sa constate ca necazul cel mai mare cu retelele termice il constituie tehnologia invechita, cu randament scazut si pierderi mari pe traseul de la furnizor catre beneficiar. "Sper ca, in cursul acestei saptamini, sa rezolvam problema energiei termice, iar acest inceput de sezon rece sa consemneze numai o intirziere temporara", a mai spus referitor la acest subiect, Mugur Isarescu.
Isarescu promite ca se va ocupa personal de obtinerea celor 10 miliarde de lei pentru finalizarea drumului Cacica-Solonetul Nou
Tot ieri, primul ministru a promis in fata sucevenilor ca va aloca 7 pina la 10 miliarde de lei pentru amenajarea drumurilor comunale si ca va interveni la Ministerul Transporturilor pentru majorarea sumelor destinate intretinerii retelei de drumuri judetene. Totodata, el a spus ca se va ocupa personal de obtinerea celor 10 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea drumului cu finantare poloneza Cacica-Solonetul Nou, "pentru ca acolo a fost si un angajament al Guvernului roman, iar nerealizarea lui ne-a pus intr-o pozitie inetrnationala delicata".
Isarescu a subliniat ca eliminarea decalajului economic intre judetele Moldovei si celelalte judete ale tarii se poate realiza prin programe de dezvoltare regionala, pentru ca pe aceste canale vin importante sume de bani de la Comunitatea Europeana, dar si prin atragerea de investitii straine in zona. "Acest decalaj este o nedreptate, nu are justificare istorica si creeaza probleme sociale", a mai spus premierul.
Importanta elaborarii si promovarii de programe pentru dezvoltare regionala a fost subliniata si de presedintele Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala, Mihai David, care a precizat ca zona defavorizata Bucovina va primi in luna decembrie a acestui an grant-uri in valoare de 16 miliarde de lei, in investitii directe si in productie. Presedintele ANDR a conchis ca singura solutie pentru eliminarea decalajelor economice intre diferite zone ale tarii este injectarea de capital direct in sistemul economic productiv.
In problema copiilor institutionalizati din judet, Mugur Isarescu a venit cu o propunere destul de subtire si total nemultumitoare pentru administratia judeteana care ii are in grija. El a dat intru totul dreptate presedintelui Gavril Mirza si a avansat, fara prea multa convingere, ideea redistribuirii fondurilor care vin la Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului catre judetele mai sarace.
Studentii i-au pus intrebari incuietoare premierului
Vizita in Suceava a primului ministru a continuat, in a doua parte, cu un popas la Fabrica de Confectii "Starmod" si la Universitatea "Stefan cel Mare". La intilnirea cu studentii, din Aula Universitatii, Isarescu le-a lansat indemnul: "Fringeti cartea, fratilor, pentru ca altfel nu se poate", cu convingerea ca, "acolo unde exista un mediu universitar puternic, apar mai degraba investitorii straini". Dupa un discurs plin de pilde si lozinci, precum "Banatul e fruntea, Bucovina e traditia", Mugur Isarescu a fost "bagat in cofa" de intrebarile unor studenti mai curajosi referitoare la anomaliile din sistemul reconversiei profesionale si la migrarea de inteligenta romaneasca in afara granitelor. Intrebari care, chiar daca au fost estompate de farmecul personal al actualului premier, au ramas fara raspuns. La sfirsit, Isarescu a fost condus sa vada cantina Universitatii, unde, impreuna cu rectorul Emanuel Diaconescu si cu oficialii judetului, a servit o masa studenteasca, dupa care si-a continuat drumul catre judetul Botosani. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii