Salubrizarea, o actiune neglijata de primarii

duminică, 16 mai 1999, 23:00
2 MIN
 Salubrizarea, o actiune neglijata de primarii

Agentia de Protectia Mediului Suceava (APM) a demarat, la inceputul acestei luni, o ampla campanie de control asupra modului in care se realizeaza salubrizarea in localitatile judetului. Pe data de 6 mai a.c., APM a trimis adrese tuturor primariilor, prin care le amintea ca "va revine obligatia de a desfiinta depozitele necontrolate de deseuri, mai ales cele din albiile cursurilor de apa, cai de comunicatie, locuri turistice si de agrement".
Rezultatele partiale ale actiunii de control arata faptul ca unii primari nu se preocupa de salubrizarea localitatilor.
"Sint primarii care manifesta interes, iar altele nu", afirma Constantin Burciu, inspector sef al APM, dind ca exemplu negativ primariile Vama, Frasin, Ciprian Porumbescu, Fundu Moldovei, Scheia, Ipotesti. Un alt fapt constatat a fost acela ca, desi prin hotariri de consilii locale au fost stabilite locuri pentru depozitarea deseurilor, acestea nu sint respectate. Potrivit inspectorului sef al APM, tinind cont ca multe primarii nu-si pot permite sa infiinteze servicii de salubritate, din cauza lipsei banilor, singura masura de natura sa rezolve problema curateniei este autogospodarirea. Un exemplu pozitiv in acest sens il reprezinta Primaria Fratautii Noi. La initiativa primarului Gheorghe Jacota, Consiliul Local a adoptat, in 22 aprilie a.c., o hotarire care obliga cetatenii cu virste cuprinse intre 21 si 60 de ani sa execute 3 zile contributie in munca, lucrari de curatenie si ecologizare. Constantin Burciu considera ca astfel de actiuni ar trebui extinse in majoritatea localitatilor. Nici in municipiul Suceava lucrurile nu stau mai bine din punct de vedere al salubrizarii.
Conducerea APM a chemat la arderi, saptamina trecuta, pe reprezentantii Primariei Suceava si pe cei ai societatilor prestatoare de servicii de salubrizare, TEST PRIMA, DIASIL si PSIP. Cei de la mediu sint nemultumiti, deoarece si in municipiul resedinta de judet se intilneste "o situatie anormala, peste tot fiind gunoaie depozitate necontrolat". "La Itcani, linga Orfelinatul Natanael, se afla un munte de gunoaie depozitat de cetateni, care refuza incheierea de contracte cu o societate prestatoare de servicii. De asemenea, TEST PRIMA si-a format un depozit intermediar de gunoaie, la statia de betoane, ce apartine SC CASTOR SA, lucru anormal, deoarece deseurile trebuie duse direct la rampa de gunoi a orasului", a afirmat Constantin Burciu, aducind in prim plan citeva nereguli.
Daca primarul Sucevei a fost iertat deocamdata, de o eventuala amenda, alti colegi au fost "loviti" in plin. Astfel, au primit cite 1 milion de lei primariile localitatilor Stulpicani si Fundu Moldovei, Ionel Flocea, respectiv Florin Tonegari, si viceprimarul de Pirtestii de Jos, Nicanor Strugariu. Au mai fost sanctionate, ca persoane juridice, Cooperativa de Consum Dolhasca, cu 5 milioane de lei si SC SILTA FOREST SRL Stulpicani, cu 15 milioane de lei. (Tudor IONESCU)

Comentarii