Somerii au blocat 4 ore podul din Burdujeni

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
5 MIN
 Somerii au blocat 4 ore podul din Burdujeni

Ieri dimineata, in jurul orei 11, peste 200 de suceveni au blocat podul peste calea ferata din Burdujeni, oprind accesul masinilor inspre zona industriala si oras. Protestul lor a inceput in fata Oficiului postal nr. 3, de pe strada Aurora, si este motivat de faptul ca nu au primit ajutoarele de somaj, pensia sau alocatia de sprijin pentru luna in curs.
Inca de la ora deschiderii, aproximativ 100 de suceveni au luat cu asalt ghiseele oficiului 3 din Burdujeni, fara folos, deoarece posta nu primise banii necesari efectuarii platilor. Nemultumiti de faptul ca nu primesc banii, in jurul orei 9.00, protestatarii au blocat circulatia pe Calea Unirii, in dreptul statiei de troleibuz "Orizont". La scurt timp si-au facut aparitia trei politisti, care nu au reusit sa-i convinga pe manifestanti sa deblocheze soseaua. Pentru ca nu li s-a parut prea eficienta blocarea in acest punct, traficul continuind pe rute ocolitoare, dupa aproximativ doua ore protestatarii s-au mutat pe podul peste calea ferata, care face legatura intre oras, zona industriala si cartierul Burdujeni blocind circulatia pe ambele sensuri. Pe parcurs, grupului de protestatari i s-au adaugat alti suceveni care si-au amintit de durerile lor mai vechi sau mai noi si au simtit ca acum este momentul sa si le revendice, astfel incit pe pod s-au adunat peste 200 de oameni. Unii dintre ei au strigat sa vina primarul, dar au fost repede acoperiti de majoritatea celor care l-au cerut pe prefect. "Ce sa caute aici primarul? Ne-am lamurit noi ca nu face nimica! Cu ocazia zilei de 8 Martie, <cateii> lui au venit si-au pus felicitari in cutiile postale. Pe-ai cui bani au trimis felicitari ? Pe banii nostri, ai contribuabililor. Pentru ca primaria traieste pe banii contribuabililor. Din putinul pe care-l am, platesc impozitele si taxele la Primarie, ca sa fiu punctual. Eu respect legea, dar statul nu-mi asigura nici o protectie. Ne-am saturat de minciuni! Sa vina prefectul", a strigat un nemultumit.
Iata citeva opinii ale demonstrantilor: "Am de primit somajul pe luna aceasta si asta de la oficiu ne poarta de la o zi la alta. Ba nu sint cupoane, ba nu sint bani. Nu stiu ce sa mai cred", ne-a spus Georgeta Banica. "Sint in perioada in care trebuie sa-mi primesc alocatia de sprijin si am nevoie de bani. Acesti bani, si-asa putini, vin o singura data pe luna si ma bazez pe ei. Am datorii, intr-o parte si in alta si fara ei nu ma pot descurca. Daca nu dau banii inapoi la timp, cine o sa ma mai imprumute data viitoare?", intreaba Paula Georgescu. "Azi trebuia sa primesc pensia si se pare ca din nou trebuie sa astept citeva zile la fel ca in lunile trecute. Nu inteleg: atunci cind trebuie sa-ti ia banii, statul gaseste o modalitate, dar cind trebuie sa ti-i dea, totdeauna intervine ceva. Am nevoie de medicamente, trebuie sa-mi platesc intretinerea, iar pensia este singura mea sursa", ne-a spus Fanica Stefanoi.
Politistii nu au intervenit
Cei citiva soferi care au incercat sa forteze trecerea prin barajul uman au fost descurajati si impinsi inapoi cu bratele. A intervenit chiar si o mica altercatie intre citiva protestatari si soferul troleibuzului cu nr. 5042, care a fost usor bruscat si obligat sa urce inapoi in troleibuz. In citeva minute, zeci de masini au ramas blocate pe sosea. Unele au reusit sa intoarca, insa altele, in special autovehiculele grele si troleibuzele au fost nevoite sa stationeze pe tot parcursul protestului. Doar ambulantele si cazurile de extrema urgenta au fost lasate sa treaca de acest baraj uman, insa nu fara un "filtru" atent din partea celor care, timp de aproape patru ore, au facut legea pe podul de la Burdujeni. Citiva pustani "gura casca", bucurosi de "spectacolul" gratuit, si-au dat in petec, huiduind si adresindu-se intr-un limbaj suburban soferilor care indrazneau sa strapunga blocada.
Cu toate acestea, nu s-au semnalat acte de violenta si nu a fost nevoie de interventia organelor de ordine. Adjunctul sefului IJP Suceava, colonelul Constantin Munteanu, sosit la fata locului putin dupa ora 12.00, a incercat fara succes sa-i convinga pe protestatari sa elibereze artera rutiera. Oamenii au spus ca nu vor pleca pina nu vine sa discute cu ei prefectul sau subprefectul judetului. Cum prefectul Vasile Ilie era plecat din localitate, acest lucru a picat in sarcina subprefectului Valica Gorea. Initial, el a "trimis vorba" sa vina o delegatie a somerilor la Prefectura, dar nici acest lucru nu i-a "inmuiat" pe oameni. In cele din urma, putin dupa ora 14.00, insotiti de colonelul Munteanu, au venit la locul protestului viceprimarul municipiului, Costica Dascaliuc, si subprefectul Valica Gorea. Dascaliuc a promis solemn celor de fata ca astazi, la ora 14.00 vor incepe platile. Oamenii au parut, in sfirsit, convinsi de pledoaria viceprimarului si imediat au eliberat podul. Dupa mai bine de 4 ore de blocaj, circulatia s-a reluat in jurul orei 14.30.
Directoarea Cirlan, huiduita de manifestanti
Nicolai Costras, directorul Directiei Judetene de Posta, ne-a declarat ca banii pentru ajutoarele de somaj nu au venit, desi prima zi de plata este data de 7 a fiecarei luni. Posta nu poate efectua aceste plati din incasarile proprii, banii au destinatie precisa. "Problema este diferita pentru plata pensiilor si cea a ajutoarelor de somaj. Pentru pensii, banii vin de la Directia Muncii, iar la aceasta categorie banii au intrat in conturile noastre de la Banc Post abia azi dimineata. Circuitul bancar este in asa fel incit Banc Post nu ne poate vira o suma asa mare, este vorba de circa 6 miliarde de lei pe zi, fara acceptul Bancii Nationale. De aici rezulta intirzierea platii pensiilor. Pentru ajutoarele de somaj, situatia este critica, deoarece nu am primit inca nici un leu, nu este emis ordin de plata si a trecut o saptamina de cind ar fi trebuit sa incepem platile". Pentru ajutoarele de somaj, banii vin prin Agentia Judeteana de Formare si Ocupare Profesionala. Directoarea acestei institutii, Elena Cirlan, a fost huiduita de manifestanti cind a incercat sa le explice ca nu sint bani. Sosita in jurul orei 12.00 in mijlocul acestora, Elena Cirlan a spus ca Ministerul Muncii nu a virat sumele necesare acestor plati, intrucit nu sint alimentate conturile din cauza agentilor economici care nu-si onoreaza obligatiile financiare catre stat. Directoarea A.J.F.O.P. Suceava a mai spus ca, din informatiile pe care le detine, abia lunea viitoare (20 martie a.c. – n.n.) ar putea incepe platile la ajutoarele de somaj si pensiile de boala.
Ulterior, dupa stingerea conflictului, am aflat ca in contul acestei institutii se aflau, totusi, 1,026 miliarde de lei. Cu aceasta suma s-ar fi putut incepe platile ajutoarelor de somaj si s-ar fi evitat ca aceasta manifestare spontana sa ia o asemenea amploare. Ramine de neinteles de ce directoarea A.J.O.F.P. Suceava, Elena Cirlan, nu a emis ordin de plata catre oficiile postale, cu atit mai mult cu cit somerii din Burdujeni primesc de citeva luni banii cu doua saptamini intirziere fata de ziua de plata. Burdujenenii cred ca sint defavorizati fata de somerii din celelalte cartiere ale municipiului, unde nu se acumuleaza asemenea decalaje. Reamintim ca, din aceleasi motive, somerii din Burdujeni au blocat si anul trecut circulatia pe drumul european.
(Adi PIRGARU, Gabriela HOSTIUC)

Comentarii