Taxa pe Palatul Culturii

joi, 23 iunie 2011, 13:08
4 MIN
 Taxa pe Palatul Culturii

Imaginea turnului, marca protejata

Cei care vor dori sa foloseasca imaginea Palatului Culturii pe diferite produse comerciale vor trebuie sa achite o taxa la Complexul Muzeal National Moldova. Asta deoarece institutia a solicitat recent la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) reactualizarea dreptului exclusiv asupra imaginilor cu Palatul Culturii din Iasi.

Directoarea Complexului Muzeal Moldova, Lacramioara Stratulat a declarat ca a apelat la aceasta modalitate de protectie deoarece in prezent imaginea Palatului Culturii este "schimonosita pe diverse lucruri «chicioase»". Aceasta masura, in schimb, nu ii afecteaza pe iesenii sau turistii care doresc sa faca poze cu Palatul Culturii si sa le publice pe site-uri de socializare sau bloguri personale. Parerile despre aceste masuri de protectie s-a impartit in doua. In timp ce unii cred ca acest demers este o mare aberatie, altii il apreciaza ca fiind unul pozitiv pentru imaginea Iasului. 

"Trebuie sa fim mai restrictivi"

Directoarea Complexului Muzeal Moldova, Lacramioara Stratulat, are pe masa vechiul certificat de la OSIM, din anul 1999

In luna aprilie, Complexul Muzeal Moldova a inaintat o cerere catre OSIM prin care a solicitat dreptul exclusiv asupra imaginii Palatului Culturii. Aceasta este practic o reactualizare a certificatului eliberat de catre OSIM in 1999, prin care Palatul Culturii a fost inregistrat ca marca. "Certificatul de marca  ne-a fost dat pe un termen de 10 ani. Astfel, deoarece in 2009 acesta a expirat, noi am scris o noua cerere catre OSIM pentru inregistrarea marcii Palatul Culturii. Demersul nostru a fost continuat din urmatorul motiv: in primul rind pentru a stopa kitschurile la adresa Palatului Culturii, iar in al doilea rind pentru a sti unde este folosita imaginea Palatului. Nu mi se pare normal ca Palatul Culturii sa apara pe orice si oriunde, este simbolul Iasului, trebuie sa fim mai restrictivi, neinsemnind prin asta ca punem pumnul in gura cuiva", a declarat Lacramioara Stratulat.

Cererea depusa de catre Complexul Muzeal Moldova vizeaza in principal trei clase si anume: tiparituri (pliante, calendare, albume, agende, vederi), publicitare (albume, sigla, tipografie) si activitati culturale. Directorul a subliniat ca nu a cerut prelungirea acestei marci pentru a cistiga bani de pe urma Palatului Culturii. Cu toate acestea, firmele sau persoanele juridice care doresc sa foloseaca imaginea Palatului Culturii in scopuri comerciale vor trebui sa achite o taxa.

"In orice tara civilizata exista acest lucru, este dreptul nostru sa stim ca imaginea Palatului este folosita corect, asta a fost intentia noastra, nu sa facem bani. Sigur ca daca imaginea Palatului va fi folosita, de exemplu, pe un produs de alimentatie, care este si generator de bani, o sa percepem o anumita taxa", a explicat Stratulat.

"Nici bine, nici rau"

Aceasta a mentionat ca pentru albumele de arta sau orice fel de publicatii cu tenta culturala, inclusiv agentiile de turism, care promoveaza imaginea Iasului nu se vor percepe taxe. Singura conditie este ca acestea sa trimita o cerere catre Complexul Muzeal Moldova prin care sa prezinte scopul si modalitatea de expunere a imaginii Palatului Culturii.

Fiecare cerere va fi analizata de catre Consiliul de Administratie a precizat Stratulat. Aceasta masura de protectie nu ii afecteaza in nici un fel pe ieseni sau pe turistii, care fac poze linga simbolul Iasului. "Eu stiu foarte bine ca Palatul Culturii este una din cele mai iubite imagini si institutii din Iasi si niciodata nu iI vom priva de acest lucru. Ei au libertatea totala de a se fotografia sau pune online aceste imagini", a precizat Stratulat.

Parerile despre aceste masuri de protectie s-au impartit in doua. Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi (n.r.-institutie subordonata direct Ministerului Culturii si Cultelor) a apreciat acest demers drept  unul "nici bun, nici rau". "Cererea catre OSIM a fost facuta pentru a proteja imaginea Palatului Culturii si pentru a impiedica aparitia acestuia pe o serie de produse comerciale, care nu au nici o tangenta cu valorile culturale. Palatul este o institutie publica, insa imaginea acestuia trebuie menajata si folosita corespunzator. Persoanele fizice se vor bucura in continuare de acest bun public fara nici o restrictie", a declarat Vasile Munteanu.

"Drepturi si taxe si pe aerul pe care il respiram"

De aceeasi parere este si Neculai Vitelaru, vicepresedintele Patronatului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, care a apreciat pozitiv initiativa Complexului Muzeal Moldova de a taxa firmele, care folosesc imaginea Palatului Culturii. "Este o institutie culturala, care trebuie sa aiba o indentitate si cred ca este foarte bine ca s-au gindit sa ia un ban pentru asa ceva, ca si asa cultura este foarte oropsita. Ar trebui sa ne desteptam si sa protejam imaginea institutiilor culturale pe care le are Iasul, iar toate firmele care doresc sa o foloseasca, sa plateasca"  a precizat Vitelaru.

Aceeasi masura este dur criticata de Marius Ursachi, Chief Creative Officer si fondator al Grapefruit, o agentie de consultanta de branding si design interactiv. "Mi se pare aberant sa existe un drept asupra imaginii unei cladiri publice, si ca o chestie de bun-simt mi se pare exagerata. In curind o sa puna drepturi si taxe si pe aerul pe care il respiram", a spus Marius Ursachi.

Comentarii