Un copil de 10 ani s-a sinucis de dorul mamei plecate la munca in Italia

marți, 28 martie 2006, 21:12
3 MIN
 Un copil de 10 ani s-a sinucis de dorul mamei plecate la munca in Italia

„Pe scaun si-a lasat ochelarii”
Rude, profesori, cunoscuti si vecini din Ciortesti clatina din cap si ofteaza, cu ochii umeziti. In gindurile lor nu incapuse vreodata imaginea copilului de 10 ani atirnind intr-un streang. „Stiam ca ii era foarte dor de mama lui, ca o iubea mult, dar sa-mi fi trecut prin minte ca s-ar putea… Era cel mai bun la scoala, tatal lui il iubea si nu l-a lovit niciodata. Razvan o suna pe maica-sa de cite ori lua o nota buna… Tot mai cred ca in joaca…”, spune plingind Maria Manciu, bunica baiatului, care astepta intoarcerea tatalui de la morga unde se afla ieri corpul lui Razvan. „S-a suit pe un scaun cu spatar stricat si si-a legat sfoara de un cui, iar pe scaun si-a lasat ochelarii. Cind am venit eu, era dus in casa, pe pat”, a mai explicat bunica. Mica bucatarie de vara unde copilul a murit are aproximativ doi metri inaltime si un metru si jumatate latime. Doua cuie cit jumatate din degetul mic de la mina unui om, aflate la distanta de o palma unul de altul, se ivesc din scindurile ce formeaza peretii. De unul din ele a fost legata sfoara subtire. O candela de o schioapa arde pe scaunul pe care s-a catarat micutul.
„Era cel mai bun dintre cei sapte elevi ai mei”
Mama copilului este plecata din februarie la munca in Italia, cu un contract pentru trei luni, si ieri nu aflase de moartea fiului. „Am anuntat-o pe mama lui ca s-a intimplat ceva in familie, dar nu stie ca a murit baiatul. Acum e in drum spre tara”, mai spune cu ochii in lacrimi Maria Manciu. Copilul a reusit: a facut sa se intoarca mama lui acasa. Nu-i va mai simti insa caldura imbratisarii de bun gasit. Intre timp, vecinii rememoreaza momentele cind tatal baiatului, Catalin Suculiuc, a gasit cadavrul unicului fiu. „Pe la ora 4 dupa-amiaza l-a gasit. Striga: «Anuntati Salvarea! Copilul! Mi-a murit copilul!». Ne spunea ca nu vrea sa mai traiasca, pentru ca nu mai are motiv. Oamenii strinsi au reusit sa il linisteasca. Pe moment”, a spus o femeie care locuieste in apropiere. Ochii invatatoarei Elena Stamate au capilarele marite de la plins. Este imbracata in haine negre si cu greu reuseste sa se uite in ochii nostri. „Copiii mi-au marturisit ca le spusese ca, in doua zile, o va aduce pe mama lui acasa. Era cel mai bun dintre elevii mei din clasa. Era un copil talentat, cu atitudine. De exemplu, la educatie civica, avea tot timpul ceva nou de adaugat”, a povestit, vizibil indurerata, invatatoarea.
Inainte de a muri, micutul a jucat la scoala rolul unui fluture
Faptul ca Razvan tinjea dupa mama lui ni l-a spus tot invatatoarea. „Era un copil jucaus si cu o minte sclipitoare. Ieri (in urma cu doua zile – n.r.), la ora de geografie, a stat cu degetul pe Atlas, urmarind drumul spre Italia. Dupa toate acestea realizez ca era cu gindul la mama lui. Acum ard luminari pe locul lui din banca”, a mai spus Elena Stamate. Baiatul de 10 ani fusese vazut ultima data in viata in timp ce isi umfla mingea pe treptele de la casa, cu jumatate de ora inainte de a se sinucide. Mai mult, cu zece minute inainte de a face gestul tragic, un vecin in virsta de 12 ani l-a strigat sa il invite la un joc pe computer, dar nu a raspuns. In jurul orei 16, micutul a fost gasit de tatal sau. Ieri, toti il plingeau pe micul „ingeras”. Ca o coincidenta, Razvan jucase la scoala rolul unui fluture intr-o sceneta despre primavara. Aripile de „ingeras” i le confectionase chiar tatal sau.
Psihologul: „Sindromul copilului unic, hiperprotejat”
Razvan Suculiuc poate fi considerat o victima a fenomenului care afecteaza intreaga Romanie in ultimii ani: plecarea parintilor la munca in strainatate. Lipsa mamei, dorul dupa o familie cu ambii parinti in jur s-au dovedit a fi pentru Razvan suficiente motive sa se sinucida. „Fiind copil unic, cu siguranta i-a fost oferita o hiperprotectie. Prin plecarea mamei, a ajuns la un grad de frustrare afectiva, adica lipsa alintului matern.Ca si elev bun, devine si mai plauzibila teoria tocmai prin faptul ca inteligenta l-a putut impinge la gestul extrem. El poate fi incadrat in tiparele sindromului copilului unic, care nu este expus la o serie intreaga de rigori necesare educarii in primii anii petrecuti in familie”, ne-a declarat psihologul Gabriel Crumpei.

Comentarii