Unui consumator de marijuana i s-a facut rau cind a trecut pe „etnobotanice”

joi, 16 septembrie 2010, 21:54
2 MIN
 Unui consumator de marijuana i s-a facut rau cind a trecut pe „etnobotanice”

Medicii de la Spitalul de Urgente spun ca trateaza pacienti intoxicati cu produse etnobotanice aproape in fiecare zi de citeva saptamini incoace. Numai ieri au ajuns trei tineri la spital. Unul dintre ei avea 18 ani si era elev la Liceul Tehnoton. A ajuns la spital dupa ce a fumat o tigara confectionata din produsele de la weed-shop. Dupa ce a primit tratamentul necesar, medicii l-au lasat sa plece acasa.

Tot din cauza tigarilor de acest fel au mai ajuns si doi barbati in unitatea medicala, de 25 si 27 de ani. Florin G., cel in virsta de 27 de ani, a povestit ca fumeaza inca de la 15 ani hasis sau marijuana. De anul acesta a inceput sa cumpere ierburile halucinogene din weed-shopuri si este pentru prima data cind ajunge la spital din cauza lor. "Fumez destul de des, cam in fiecare zi o tigara, doua. Sint ieftine, zece lei bucata, ti le permiti. Acum nu mai lucrez ca instalator, dar mai invirt una, alta si mai scot niste banuti. Vad insa ca mai bine luam marijuana, ca pina acum nu am ajuns sa imi fie atit de rau. Ma las de etnobotanice de azi", a spus ieri barbatul.

Medicii sustin ca tratamentul in astfel de cazuri este necesar si le recomanda iesenilor sa se prezinte la spital. "Pacientii prezentau tulburari cardiace, respiratorii, ameteli. Au beneficiat de analize complete, perfuzie, suport respirator si tratament simptomatic. Toti au fost externati in urma tratamentului", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Pe de alta parte, odata cu inceperea anului universitar, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CRPECA), impreuna cu Spitalul de Urgente, va continua campaniile de informare in rindul studentilor. "Proiectul nostru se intituleaza «Smart» si vizeaza informarea tinerilor, dar si consilierea celor care au astfel de probleme. Studentii care ajung la spital sint directionati deja catre noi. Proiectul a inceput anul acesta si se va finaliza in iunie anul viitor. Un studiu pe care l-am realizat la inceputul anului arata ca din 900 de studenti chestionati din caminele iesene un sfert dintre ei au consumat droguri cel putin o data. Noi colaboram si cu ligile studentesti si vrem sa organizam diferite evenimente si sa impartim materiale informative din lunile octombrie – noiembrie", a declarat Irina Hazincop, reprezentant al CRPECA Iasi.

Comentarii