236 de muncitori de la Petal Husi, plimbati pe drumuri

miercuri, 22 martie 2000, 00:00
3 MIN
 236 de muncitori de la Petal Husi, plimbati pe drumuri

Pe 23 decembrie anul trecut, 236 de muncitori de la "Petal" Husi au intrat in rindul somerilor. Marian Anitei, directorul general al SC Robinete Industriale Bacau, care detine acum 68% din actiunile firmei husene, a dorit sa ramina cu doar 250 de muncitori. Atunci, cel putin jumatate dintre muncitorii ramasi au alergat mai intii dupa cele 236 de locuri, pe motiv ca banii de la disponibilizari sint mai siguri.
Muncitorii au fost disponibilizati potrivit Ordonantei 268/1999 si ar fi trebuit sa primeasca 6,9 sau 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca. Dupa care ar fi urmat somajul, pe o perioada de 9 luni.
De circa trei luni, muncitorii alearga zadarnic dupa banii promisi. Directia Muncii Vaslui refuza sa le faca actele pentru platile compensatorii, pina cind societatea nu-si plateste datoriile catre stat: CAS, somaj, asigurari de sanatate.
"Noi am acceptat sa iesim cu ordonanta, dar sa primim banii conform legii. De trei luni ne zbatem sa primim banii care ni s-au promis, insa sintem purtati de la o poarta la alta. Am fost si la Vaslui si ni s-a spus ca nu putem face nici un dosar pina cind societatea nu da banii. Dar, iata ce spun fluturasii: sanatate 7%, somaj nu stiu cit la suta, CAS la fel etc. De la Vaslui am fost trimisi la Husi, la directorul de acum. Dar, Bahna (actualul director – n.r.) ne spune ca nu poate lua nici o hotarire. Trebuie sa-i spuna cel de la Bacau ce trebuie sa faca: sa plateasca sau nu la stat. Pai noi le-am dat banii, adica ni s-au oprit", ne-a spus Paul N.
Nicu S. a tinut sa adauge: "Robinete Bacau cumpara tot judetul si-i da pe oameni afara. Parca sintem in tara lui Papura Voda. Sintem datori vinduti. De trei luni n-am primit bani si avem de platit taxele si impozitele. Ii dam in judecata, n-avem alta solutie. Asa ni s-a spus si de la Camera de Munca."
"Cred ca noul actionar ar trebui sa plateasca"
Ecaterina Monac, directorul DMPS Vaslui, ne-a spus: "Intr-adevar, muncitorii au platit, pentru ca li s-au oprit pe statele de plata. Dar, noi nu le putem da banii. Pina cind societatea nu vireaza banii in conturi, disponibilizatii nu primesc nici un leu. Nu ma intereseaza ce conducere a fost si este. Daca banii au fos opriti pe statele de plata ale muncitorilor, sa-i vedem si in visteria statului. Daca nu se dau, atunci cei care i-au luat sa-i plateasca. Oamenii disponibilizati trebuie sa se adreseze justitiei, pentru ca alta solutie nu vad. Noi respectam legile, dar si societatile trebuie sa le respecte. In situtia de fata, cred ca noul actionar ar trebui sa plateasca. Pentru ca el, daca a cumparat, presupun ca stie ce-a facut. Eu respect doar legea si sper s-o respecte si ceilalti."
Adrian Chetran, purtatorul de cuvind al societatii Robinete Industriale Bacau, ne-a spus: "Deocamdata nu pot da nici un raspuns. Insa, sper ca cei disponibilizati sa intre in drepturile cuvenite." (Gabrian BEJENARU)

Comentarii