400 de ani de la infiintarea Episcopiei Husilor

duminică, 11 octombrie 1998, 23:00
2 MIN
 400 de ani de la infiintarea Episcopiei Husilor

La 11 octombrie 1598, in timpul domniei lui Ieremia Movila, la Eparhia Husilor avea sa fie numit un episcop titular, Ioan de la Risca. De atunci si pina in 1949, pe scaunul episcopal s-au succedat 49 de episcopi. Ultimul dintre acestia a fost Grigore Leu (1940-1949), care a trait clipele cind regimul comunist a rupt activitatea neintrerupta a episcopiei, timp de 351 de ani. In aprilie 1949, Grigore Leu a decedat in conditii neelucidate. Mentionam faptul ca Eparhia Husilor a avut un teritoriu mult mai vast, cuprinzind si cea mai mare parte din teritoriul Basarabiei. In luna august 1986, Episcopia Husilor a fost reactivata, episcop titular fiind numit Ioachim Mares.
Ieri, 11 octombrie, s-au implinit exact 400 de ani de la infiintarea episcopiei. Cu acest prilej s-a resfintit catedrala episcopala, construita in 1495 de catre domnitorul Stefan cel Mare. Slujba religioasa a fost condusa de Daniel – mitropolitul Moldovei, Petru – mitropolitul Basarabiei, Ioachim Mares – episcopul Husilor, Damian – episcopul Dunarii de Jos, insotiti de alti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. La slujba de pomenire a celor 49 de episcopi au fost prezenti peste 6000 de enoriasi, veniti din judetul Vaslui, precum si numerosi credinciosi din alte colturi ale tarii si din Republica Moldova. Dintre personalitatile vietii politice romanesti care isi anuntase initial participarea, au fost prezenti numai Mircea Ciumara si Virgil Petrescu, fosti ministri din partea PNTCD. Din surse oficiale am aflat ca actualii membri ai guvernului, parlamentarii si chiar presedintele tarii au avut treburi mai importante, ei anuntind ca pe 11 octombrie vor decide orientarea Romaniei cu privire la razboiul din Kosovo.
Dintre personalitatile vasluiene prezente la aceasta sarbatoare, majoritatea au fost membri ai opozitiei, PDSR, cu functii importante in structurile de conducere ale judetului: Ioan Manole – presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi – vicepresedintele CJ, Ioan Costin – primarul Husiului etc. Acestia s-au urcat chiar pe podiumul amenajat pentru ierarhii bisericii, care conduceau slujba religioasa. Din aceasta cauza, inaltele fete bisericesti au fost incomodate vadit, spre disperarea enoriasilor care asistau la o sarbatoare a bisericii. La sfirsitul ceremoniei religioase, primarul Ioan Costin a inminat episcopului Ioachim Mares diploma de Cetatean de Onoare a municipiului Husi. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii