Carnetul de asigurat, o mare dilema a husenilor

marți, 29 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Carnetul de asigurat, o mare dilema a husenilor

La Husi, o zi de spitalizare costa peste 300.000 de lei, la care se adauga pretul medicamentelor, al analizelor medicale etc. Pina la urma, se depaseste "lejer" un milion de lei. Pentru a nu fi nevoiti sa plateasca aceasta suma, oamenii trebuie sa stie ca rolul medicului de familie va fi determinant in serviciul medical si sa actioneze ca atare.
Un bilet de trimitere de la medicul de familie te scuteste de plata unei consultatii la spital. Acelasi medic este cel care iti prescrie medicamente in regim compensat sau gratuit. Cu alte cuvinte, medicul de familie te scuteste de plata multor servicii medicale.
Din pacate, conform informatiilor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, in registrele medicilor de familie din zona Husi sint inscrisi doar 85% din locuitori. Cei care nu s-au inscris pina la aceasta data au posibilitatea sa o faca pina pe 31 mai. In cazul carnetelor de asigurat, este de retinut ca beneficiarii nu vor plati nici o taxa. Cheltuielile pentru tiparirea si distribuirea carnetelor sint suportate de CJAS. In cazul in care asiguratii vor pierde sau deteriora carnetul vor fi nevoiti sa plateasca o mica suma, pentru a putea beneficia de un altul.
Contributia lunara la fondul de asigurari de sanatate (7% din venitul brut) este mult mai mica decit costul ce trebuie suportat de cei care se imbolnavesc si nu pot dovedi ca au calitatea de asigurati. De multe ori, cei care nu sint angajati nu stiu cum sa-si procure carnetele de asigurat. In rindul multor cetateni intervin diverse probleme: domiciile se schimba, oamenii n-au venit sa-si ridice carnetele, taranii nici nu inteleg sistemul etc.
Carnetele de asigurat vor fi valabile numai daca au lipite vignetele
De la 1 iunie, va incepe actiunea de lipire a vignetelor, care atesta calitatea de asigurat. Vigneta este un fel de timbru, fara de care carnetul de asigurat nu are nici o valoare. Lipirea vignetelor pe carnetele de asigurat va pune probleme salariatilor agentilor economici care au datorii la CJAS. Se stie faptul ca sint multi agenti economici care nu platesc la CJAS cei 7% din salariul personalului. In acest caz, angajatul firmei datoare va plati serviciile medicale.
Somerii sau cei care primesc ajutor de somaj sint asigurati si au dreptul la servicii medicale gratuite.
Oricum, CJAS nu iarta. Medicii de familie pot avea de suferit, in cazul cind asiguratii lor nu-si ridica carnetele de asigurat pina pe 31 martie. Acestia nu vor fi platiti in functie de pacientii inscrisi pe liste, ci in functie de numarul de asigurati.
"Este o problema pe care o cunosc putini medici. Cei care nu s-au inscris la un medic de familie pot s-o faca, nu-i tirziu. In cazul celor care s-au inscris si n-au primit carnetul de asigurat, intervine o problema pe care trebuie s-o rezolve medicul. Deci, medicul de familie va rezolva mare parte din probleme, insa trebuie sa stie acest lucru si cetatenii. Acestia se pot adresa fara nici o retinere, pentru ca au de cistigat multe facilitati", ne-a spus Bebe Paraschivescu, medic de familie. (G. BEJENARU)

Comentarii