Cine ne apara de "Protect"?

miercuri, 26 aprilie 2000, 23:00
7 MIN
 Cine ne apara de "Protect"?

Mai multi angajati din Vaslui si Husi ai firmei de paza si protectie SC Protect SRL ne-au vizitat la redactie pentru a dezvalui modul inuman in care conducerea societatii le-a exploatat forta de munca si sanatatea fizica, timp de mai multe luni, pentru ca, in momentul in care si-au cerut salariile, sa fie insultati, loviti si amenintati cu instanta de judecata. Un nume sta pe buzele tuturor acestor oameni, fie ca sint locuitori ai Vasluiului sau ai Husiului: Catalin Ciubotaru, directorul firmei.
"Angajam personal de paza serios"
SC Protect SRL este autorizata de cinci ani sa desfasoare activitati de paza si protectie. Firma are sediul in strada Traian, linga Spitalul II Vaslui si este reprezentata de Catalin Ciubotaru. El este ajutat de Ovidiu Obreja, seful al compartimentului Personal-Salarizare, despre care oamenii spun ca "este mina lui dreapta". In teren, legatura dintre angajati si director o fac sefii de tura.
Recrutarile de personal se fac prin anunturi in presa si prin biletele lipite prin oras. Anunturi foarte apetisante: "Angajam personal de paza, serios, cu plata serviciilor dupa orele de munca prestate, pe timp nelimitat." Candidatii se prezinta la sediul firmei si sint luati in primire de Ovidiu Obreja. Dupa un scurt interviu, trec pe mina lui Ciubotaru. Cei care au parcurs aceasta filiera ne-au spus ca, la inceput, au fost incintati de modul in care Ciubotaru le-a vorbit si le-a facut promisiuni. "Un adevarat monument de corectitudine, aceasta a fost impresia", ne-au declarat Constantin Borta, Eugen Bulbuc, Violeta Andrei si Andrei Livita din Vaslui, precum si Aurel Valesniuc, Mitu Savin, Gheorghe Gheuca si Daniel Capraru, toti din Husi.
In scurt timp de la angajare, oamenii si-au dat seama ca au devenit sclavi, cu propriul lor acord. Tinuti in posturile de paza, dupa cum sustin angajatii, intre 12 si 72 de ore, insultati, amenintati si chiar loviti, cu un salariu de mizerie (400.000 lei pentru 300 de ore de paza), imbolnaviti fizic si psihic, dorinta lor de a munci "serios" a fost incet, incet, inlocuita de gindul la demisie. Intr-un astfel de moment de disperare, oamenii s-au adresat ziarului nostru.
"M-a dezbracat in izmene si m-a batut la el in birou"
Constantin Borta: "Nu am mai rezistat sa stau pentru ca nu mi-au platit salariul de foarte mult timp. Noi facem 12 ore in post cu 24 de ore libere. Dar nu s-a respectat niciodata acest program. Duminica seara (9 aprilie – n.r.), au vrut sa ma tina 24 de ore in post. Am zis ca nu pot sa mai stau si domnul director Ciubotaru m-a luat la bataie foarte tare. M-a lovit la nas si in stomac. Foarte nervos, m-a pus sa ma dezbrac de tinuta. Am plecat acasa in izmene. De batut, m-a batut la el in birou. Acuma imi este frica sa ma mai intorc la ei. As avea nevoie de cineva care sa ma apere de ei. L-a lovit si pe Daniel Popica. M-a amenintat ca nu am martori si degeaba il denunt la ziar, ca ma da el in judecata. Dar martori au fost: Spuma si Vartolomei. Problema este ca astia sint sefi de tura si tin cu el."
Constantin Borta si-a scos certificatul medico-legal nr. 218/14.04.2000, care atesta: "Prezinta leziuni traumatice de tipul echimozei si excoriatiei, ce s-au putut produce prin loviri cu si de corpuri dure, in seara zilei de 9 aprilie 2000."
"Te ingrop in post si tot nu te schimb!"
Eugen Bulbuc a lucrat la Protect in perioada 9 septembrie 1999 – 12 aprilie 2000. El afirma ca era amenintat cu moartea in timpul serviciului, asta pentru ca si-a permis sa observe citeva nereguli ale sefilor de tura, persoane ce fac parte din anturajul apropiat al directorului tehnic: "Si-au batut joc de mine! Salariul de angajare a fost de 450.000 lei pentru o norma de 170 de ore (8 ore/zi). Dar ma tineau in post si 36 si 72 de ore. Ma aminau ca ma schimba peste o ora, peste doua, se schimba tura toata si eu ramineam in continuare. Pentru 6-700.000 lei pe luna care nici pe acestia nu i-am mai primit in ultimul timp. Ciubotaru, in loc sa ma schimbe din post, imi striga: «Te ingrop in post si tot nu te schimb!» Eu cred ca special ne-a stresat psihic, sa cedam si sa plecam. Mai are acuma sa-mi plateasca peste un milion de lei, pe lunile martie si aprilie. Motiveaza mereu ca nu are bani. Dar Cielo si Espero cum si-a luat? Ratele sint platite din banii nostri. Ar trebui sa-l verifice Garda Financiara, sa-l puna sa justifice fiecare ora, fiecare salariu si atunci ar iesi adevarul la lumina. Si Politia sa verifice modul in care sefii de tura, cu stiinta directorului Ciubotaru, ii indeamna pe muncitori sa fure, apoi ii da pe mina altor sefi de tura care le fac constatare si oamenilor le sint desfacute contractele de munca."
"Sefii de tura sint intelesi cu Ciubotaru, sa ascunda furturile"
Bulbuc este atit de satul de sicanele lui Ciubotaru, incit s-a hotarit sa prezinte cazuri concrete: "Sefii de tura sint intelesi cu directorul si acesta cu hotii. Eram intr-o zi in post la Varotex si mi-a venit la poarta o cisterna cu remorca, plina ochi cu combustibil CLU. Cisterna are patru compartimente, remorca doar doua. I-am facut intrarea. In total 18 tone de combustibil, in valoare de 24 de milioane de lei. In interior, nu tu acte, nu tu cintarire, doar descarcare. Vine iar la mine sa iasa pe poarta. Eu o verific si constat ca remorca era goala, dar doua din compartimentele cisternei erau pline. Am facut proces-verbal de constatare si de predare a marfii. Stiti ce mi-au facut pentru asta? M-au «promovat»! Adica m-au mutat din post. Am fost si la Ulvas si la Mobila, peste tot se fura ca in codru si cu stiinta domnului Ciubotaru."
Nici femeile nu sint menajate de conducere. Violeta Andrei ne-a declarat ca, desi a anuntat la angajare ca este operata de ulcer si sufera cu ficatul, a fost tinuta in post sute de ore, pina era aproape de lesin: "Din 17 decembrie 1999 lucrez la Protect. De cum m-au angajat m-au si exploatat. M-au tinut in post de la Craciun pina la 1 ianuarie 2000. Am crezut ca mor! Sint operata de ulcer, am probleme si cu ficatul. Cind m-au scos din post eram galbena toata. De frica probabil, m-au dus cu masina acasa. Asa am patit mereu. De platit trebuia sa fiu platita cu 4.000/ora munca, dar acuma m-au anuntat ca au gresit, ca doar 3.100/ora or sa-mi dea. In decembrie ’99, pentru 160 de ore mi-au dat 200.000 lei, iar in iunie ’99 doar 400.000 lei pentru peste 300 de ore lucrate."
Nici Andrei Livita nu-i "menajeaza" pe cei de la Protect: "Eu, unul, m-am saturat! Muncim ca prostii zi si noapte si ei ne arunca asa, acolo, un 5-600.000 de lei. Poate cineva sa traiasca cu banii astia?! M-am imbolnavit la Protect, au promis marea cu sarea si nu ne-au dat pina la urma nimic."
Fostii agenti de paza din Husi vor sa dea in judecata firma "Protect"
Si fostii angajati din Husi sint nemultumiti de modul cum sint tratati de conducere, in frunte cu Catalin Ciubotaru. Agentii de paza spun ca sint fortati sa stea in post cite 36 de ore fara intrerupere, dupa care constata ca nu sint retribuiti. 37 de fosti angajati s-au adresat Politiei Husi, insa politistii i-au indrumat spre instantele de judecata.
Aurel Valesniuc, de 37 de ani, fost agent de paza: "Te punea sa faci aproape 350 de ore pe luna. 450 de ore nu mi s-au platit nici astazi. M-am adresat directorului Ciobotaru si mi-a raspuns ca nu-mi va da nici un ban. El a spus ca n-am ce sa-i fac, ca-i tare si mare. Noi o sa-l dam in judecata, sa vedem cit de tare este." In aceeasi situatie sint si Mitu Savin, Gheorghe Gheuca, Daniel Capraru si altii.
Unul dintre actualii angajati ai firmei "Protect", care si-a solicitat anonimatul din motive lesne de inteles, ne-a spus: "N-am luat banii pentru luna trecuta. Eu stau pina-i primesc, dupa care o sa plec. Daca s-ar respecta programul, ar mai fi o iesire. Dar asa, n-am cum. Ma tine si 36 de ore in post, iar daca te prinde motaind, iti taie orele. Pai, in 36 de ore nu poti sa stai fara sa te prinda somnul. Nu este nici un agent de paza care sa nu fi primit penalizari. Daca te-a prins stind jos, iti taie automat cele 12 ore. Am inteles ca s-a format un serviciu, la care ne putem adresa cu plingeri. Dar, inca n-am incredere ca ni se poate face dreptate."
"Sa vad ce fac daca ii dau eu in judecata?!"
Ovidiu Obreja, "mina dreapta" a directorului firmei Protect, ne-a declarat: "Au fost probleme cu banii. Sintem pe punctul de a le rezolva. Daca oamenii afirma ca au fost batuti e treaba lor, vor trebui sa dovedeasca in fata instantei afirmatiile lor. Mai multe nu va pot spune, domnul Ciubotaru este cel mai in masura."
In cele din urma, l-am gasit si pe Catalin Ciubotaru. Marcat de scandalul iscat, a acceptat sa discute cu reporterii "Monitorului": "Au fost unele probleme cu banii, dar s-au rezolvat. Oamenii isi vor primi banii, pina la ultimul leu. Presupusele mele violente sint niste aberatii. Sa-i vad ce fac daca ii dau in judecata?! Este un conflict de munca si atita tot. Odata ce societatile la care prestam servicii ne vor varsa in cont sumele restante, vom stopa si acest conflict. Noi avem documentatia necesara cu care putem proba corectitudinea noastra in ceea ce priveste salarizarea." (Mihai CIOBANU, Gabrian BEJENARU)

Comentarii