Cutremur la Spitalul Husi

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Cutremur la Spitalul Husi

Printr-o hotarire a Consiliului de Administratie (CA) de la Spitalul municipal Husi, personalului medical i-a fost redus salariul tarifar cu 10%. Motivul invocat: "Insuficienta banilor. Se fac impumuturi, de la o luna la alta, doar pentru banii de salarii." Chiar daca au fost nemultumiri, cadrele medicale s-au impacat cu aceasta decizie.
Aceasta pina ieri, cind au aparut banii de salarii la casieria spitalului. Medicii si cadrele medii au constatat ca s-a retinut 10% din salariul brut, adica din totalul realizarilor. Cea mai mare parte a cadrelor medii refuza sa-si mai ridice salariile. Asistentele cer cu insistenta sa se revina cel putin la hotarirea CA.
"Nu-i corect si consideram ca am primit o grea lovitura. Conducerea spitalului nu respecta nici macar o hotarire. Din CA fac parte si medicii care-si desfasoara activitatea in Policlinica. Ei au un buget separat, pe baza unui punctaj onorat direct de CJAS. Deci ei nu sint afectati prea mult de asemenea reduceri. Afectati sintem doar noi, cei care lucram in spital. Se creeaza animozitati intre medicii din spital si cei din Policlinica. Nu-i deloc normal ceea ce se intimpla in sistemul sanitar husean. Pentru ca noi ducem greul si iata cum sintem recompensate", ne-au spus citeva cadre medii, carora li s-a alaturat si medicul ATI Livia Rotaru.
"Este normal sa fim nemultumite"
Emil Cirjan, presedintele Uniunii Judetene Sanitas (UJS) Vaslui, a spus ca nu este normal ca directorul spitalului sa fie un medic care-si desfasoara activitatea in Policlinica: "Sigur, doamna doctor Beschieru este director interimar. Insa, cind se organizeaza concursul de ocupare a postului de director, nu-i corect sa candideze si actualul director interimar. Pentru ca doamna doctor este platita din bugetul Policlinicii, care este separat de cel al spitalului."
Daniela Pascal, liderul sindical al cadrelor medii, ne-a spus: "Pina acum, eram convinsa ca se opreste 10% din salariul tarifar. Astazi (ieri – nr), s-a procedat altfel. Este normal sa fim nemultumite. Una se spune si alta se face. Eu cred ca nu sint bani, dar nu-i corect ca numai noi sa fim cei afectati."
Dr. Mihaela Beschieru, directorul spitalului, incearca sa aplaneze conflictul: "Eu doresc sa fie armonie intre toti salaratii nostri. Este o situatie dificila, care ar trebui sa fie inteleasa de intreg personalul."
Salariile – motiv de revolta si pentru salariatii de la Spitalul de copii Birlad
Plata lichidarii pe februarie i-a nemultumit din nou pe salariatii Spitalului de copii Birlad. Desi au asteptat o majorare a salariilor, unii dintre ei au constatat ca au de luat mai putini bani, chiar si fata de ianuarie. Salariatii au crezut ca, prin reducerea unor sporuri, fondul de salarii va creste si vor primi un salariu mai mare.
De aproape doua luni, cadrele medii din aceasta unitate lupta pentru majorarea salariilor conform Legii 154/1998. Intrucit la plata lichidarii pe ianuarie nu s-a respectat protocolul incheiat pe 28 ianuarie, adica cresterea cu 15% a fondului de salarii, reprezentantii Sanitas au inceput noi negocieri cu patronatul.
In incercarea de a solutiona cererea sindicalistilor, s-a decis, de comun acord intre patronat si sindicat, reducerea unor sporuri pentru a se face economiile necesare cresterii salariilor de baza. In urma unei analize mai amanuntite a situatiei, reprezentantii Sanitas au constatat ca se fac discriminari intre salariati.
In sesizarea inaintata conducerii spitalului luni, 13 martie, se precizeaza: "S-a ajuns la concluzia ca la aceeasi persoana salariata i se ia sporul de pediatrie, salariul de merit, sporul de TBC, in total 95%, respectiv 110%. In alte sectii se opreste din salariu un procent de 45%, 25% si 10% pentru mariri de salariu cuprinse intre 12-60%. Consideram ca se face o mare nedreptate in acest fel, de aceea solicitam anularea procesului verbal din 8 martie, zi speciala si pentru noi, femeile din Spitalul de copii. Propunem ca marirea salariilor sa se faca si in unitatea noastra ca in celelalte unitati sanitare din judetul nostru pe ianuarie 2000."
Anisoara Popescu, vicepresedinte Sanitas la Spitalul de copii, ne-a declarat: "Cei mai afectati sint salariatii Sectiei TBC, unde lucrez si eu. De exemplu, mie mi s-a luat peste 1 milion de lei din salariu ca sa mi se dea 410.000 de lei la salariul de baza. Colegele mele m-au anuntat de luni, 13 martie, ca vor refuza sa ridice salariile, in semn de protest."
Liderii Sanitas nu erau hotariti daca vor organiza actiuni de protest. Ei ne-au precizat ca s-au aliat miscarii propuse de Federatia Sanitas din Romania, la care sint afiliati, si in perioada 15-30 martie vor face greva japoneza.
Dr. Tudorita Chetroies, directorul Spitalului de copii, este la curent cu situatia: "Faptul ca nu putem acorda sporurile in intregime a nemultumit unele sectoare, care sint mai mult afectate prin reducerea lor. Conflictul de munca se mentine. Urmeaza sa gasim alte solutii ca in limita fondurilor pe care le avem sa putem rezolva situatia." (Gabrian BEJENARU, Carmen STEFANESCU)

Comentarii