Femei sub arme

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Femei sub arme

Incet, dar sigur, Armata Romana se indreapta catre integrarea in NATO, straduindu-se sa faca fata criteriilor impuse de Pactul Nord-Atlantic. Si cum cerintele nu se limiteaza doar la modernizarea tehnicii de lupta, se fac pasi importanti si in ce priveste schimbarea mentalitatii. Astfel, ca element de noutate, incepind cu anul de invatimint 2001-2002, in toate institutiile militare vor fi admise si femei. Accesul candidatelor este permis atit in colegiile militare, scoli de maistri si subofiteri, cit si in institutiile militare de invatamint superior. Criteriile de recrutare, probele de selectie si admitere a fetelor vor fi aceleasi ca si pentru candidatii de sex masculin. Numarul de locuri pentru acestea este inclus in cifrele de scolarizare pentru fiecare categorie de institutii militare de invatamint. Nu vor exista locuri separate, orice candidat care indeplineste conditiile de admitere, indiferent de sex, fiind admis.
Pe timpul scolarizarii si in viitoarea cariera, femeile vor fi repartizate in subunitati mixte si vor participa, impreuna cu barbatii, la toate activitatile de instructie si educare, in conformitate cu standardele unice de calificare militara. Bineinteles, cazarea se va face separat, iar la admitere si pe parcursul scolarizarii nu vor fi acceptate femeile insarcinate.
"Armata are nevoie de cadre militare de sex feminin"
"Armata are nevoie de cadre militare de sex feminin. Masura reintroducerii femeilor in Armata Romana nu este temporara, conjuncturala. Ea este o optiune de perspectiva, care va avea repercursiuni pe termen lung. In armata, femeile vor obtine o profesie si un loc de munca sigur, un salariu decent si pe masura efortului depus, acces la specializari practic inaccesibile in viata civila, tinuta militara si o buna conditie fizica, egalitate deplina in drepturi, dar si in obligatii pe masura. In acelasi timp, vor trebui sa se conformeze regulilor stricte si ierarhiei militare, sa accepte privatiunile specifice vietii cazone, sa lupte impotriva mentalitatilor invechite si a ideilor preconcepute, sa depuna mult efort fizic si sa respecte regulile stricte de conduita", ne-a spus colonelul Vasile Ilie, seful Biroului Informare-Recrutare Vaslui.
Dupa cum se stie, doamnele si domnisoarele nu au mai fost acceptate in Armata Romana dupa 1990, masura la care se revine dupa ce NATO a atras atentia ca nu-i sint pe plac discriminarile nici sexuale, nici de alta natura.
A fost marita limita de virsta pentru candidati
Modernizarea invatamintului militar nu se opreste aici. La concursurile de admitere pot participa si militari in termen, carora dosarele li se intocmesc numai dupa parcurgerea primelor patru luni din stagiul militar.
Pentru cursurile de formare a subofiterilor pe filiera indirecta, cursuri ce se adreseaza militarilor angajati pe baza de contract, s-a marit limita de virsta – de la 29 la 32 de ani. De asemenea, pe linga specializarile deja consacrate, s-au infiintat: Scoala de Aplicatie pentru Muzicile Militare, destinata absolventilor de gimnaziu, iar in cadrul Institutului Medico-Militar, o sectie pentru subofiteri sanitari.
Cei care doresc sa-si faca din armata o cariera trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Colegiile militare solicita candidatilor sa nu fi depasit doi ani de cind au absolvit gimnaziul si sa aiba virsta maxima de 17 ani. Cei ce vizeaza scolile militare post-liceale trebuie fie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat si sa implineasca maximum 24 de ani in anul in care se organizeaza concursul de admitere. La academiile militare acced absolventii de liceu cu bacaluareatul luat, cu virsta maxima de 24 de ani. Ofiterii se formeaza si pe o filiera indirecta, urmind cursuri de 11 luni. Candidatii trebuie sa fie sublocotenenti in rezerva, absolventi de invatamint superior de lunga durata, cu diploma de licenta si sa aiba maximum 32 de ani.
Criterii de selectionare ultrasevere
Dupa ce Biroul de Informare-Recrutare Vaslui intocmeste dosarele, candidatii sint trimisi la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza, ce are arondate 15 judete din estul tarii. Acolo se da un test de aptitudini generale, prin care se evalueaza randamentul intelectual si se completeaza chestionare de personalitate ce indica potentialul de adaptare la specificul activitatii militare. In plus, pretendentii la statutul de ofiter vor parcurge si teste situationale, care se desfasoara in conditii de disconfort fizic si intelectual si au ca scop evaluarea potentialului aptitudinal de lider. De asemenea, pentru anumite arme, se dau teste de aptitudini speciale. Candidatii mai au de trecut testele fizice, baremele diferind in functie de sex. In final, se da un interviu de evaluare. Doar candidatii care trec de aceasta selectie complexa ajung la examenul de admitere propriu-zis.
Cei sau cele care doresc sa urmeze o cariera militara se pot adresa Biroului de Informare-Recrutare Vaslui, care functioneaza in localul Cercului Militar Vaslui (Casa Armatei), telefon 310137. (Theodor ISTRATE)

Comentarii