Husenii au ramas blocati citind facturile Goscomloc

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Husenii au ramas blocati citind facturile Goscomloc

Dupa ce-au primit facturile pentru luna decembrie de la agentii incasatori ai Goscomloc Husi, multi beneficiari au intrat in panica. In facturile fostei regii sint prevazute platile la consumul de apa, energie termica, canal si salubritate. Numai ca, la rubrica "total plata" este prevazuta suma aferenta lunii trecute, plus totalul restantelor din lunile trecute. Astfel ca beneficiarii nu-si dau seama ce bani trebuie sa dea pentru consumul din luna decembrie.
"Am primit factura si am ramas inmarmurit. Trebuie sa dau mai mult de 1,2 milioane lei. Oare atita costa energia termica? In apartamentul meu, cu trei camere, a fost mai mult frig decit cald. Cei de la Goscomloc ne jecmanesc. Am fost obligati sa semnam niste contracte intocmite doar ca sa iasa ei in avantaj. Daca nu le semnam, puteam sa raminem fara servicii. Printre altele, in acest contract este stipulat si faptul ca poti plati consum de apa in plus fata de ceea ce prevede apometrul. Acest consum provine de la pierderile de apa din reteaua lor. De multe ori, se intimpla sa platesti mai mult la pierderile de apa decit la consumul nostru din apartament" , ne-a spus un politist husean, care a solicitat anonimatul.
Verificind factura acestui beneficiar la sediul Goscomloc, am constatat ca omul avea de platit circa 500.000 lei pentru luna decembrie, la care s-au adaugat circa 710.000 lei – valoarea datoriilor din lunile octombrie si noiembrie.
Neculai Bugeag, directorul fostei regii, ne-a spus: "Nu cred ca este cineva care sa aiba de platit mai mult de 750.000 de lei pe luna. In primul rind, la consumul de energie termica se taxeaza dupa suprafata radianta a caloriferiferelor din apartamente. Cine are calorifere mai mari si mai numeroase, plateste mai mult. De regula, la un apartament cu trei camere se consuma in jur de 1,3 gigacalorii, lunar. Pretul unei gigacalorii este de peste un milion de lei. Dar, beneficiarul plateste 350.000 lei, restul fiind suportat de stat. Excludem beneficiarii care au venit mediu de sub un milion de lei, pentru ca ei primesc si subventii de la stat. Asadar, la capitolul energie termica, o familie cu venit mediu de peste un milion de lei plateste in jur de 480.000 lei. Se mai adauga consumul de apa. De regula, cei care au apometre platesc dupa consumul indicat de acestea. Sint rare cazurile cind platesc si pierderile de la reteaua noastra si pina in apartamente. Se mai intimpla sa se sparga o teava de la subsolul blocului. Atunci, bineinteles ca toti locatarii au de suportat si apa scursa aiurea. De aceea, e bine ca ei sa ne anunte in cel mai scurt timp, pentru a remedia defectiunea. Cu toate acestea, la consumul total de apa au fost rare cazurile cind beneficiarii au avut de platit mai mult de 250.000 lei, lunar. Deci, oamenii cind citesc facturile trebuie sa cunoasca si faptul ca au restante de achitat."
Sistemul de plata in "pausal" trebuie schimbat
Nu-i mai putin adevarat ca mare parte din consumul de apa din reteaua Goscomloc se scurge undeva prin curtile si gradinile cartierelor Dacia, Recea, zona Dric etc. Sint multi beneficiari din aceste zone a caror robinete sint necontorizate si care consuma apa in nestire. In acest caz, Goscomloc face calculul consumului la pausal. Fara sa cunoasca cine consuma mai mult sau mai putin, intocmeste plati egale pentru fiecare. In aceasta "oala" intra si locatarii blocurilor, care, la sfirsitul lunii, ramin blocati cind vad facturile. Ei ramin mirati cind vad consumul exagerat de apa, stiind ca n-au consumat nici jumatate din cantitate. Totusi, apa se consuma. Insa, mai mult in favoarea celor care locuiesc la case si au gradini de irigat, autovehicole de spalat etc.
Pentru rezolvarea problemei, Neculai Bugeag vede urmatoarea solutie: "Trebuie sa contorizam toate robinetele. Deja am pornit aceasta campanie. Cei cu posibilitati de plata reduse ii iertam de la plata manoperei, astfel ca au de platit numai apometrul. E adevarat, sint unii care nu au bani nici macar pentru costul de fabricatie al apometrului. Insa, trebuie sa gasim solutii si in aceste cazuri." (G. BEJENARU)

Comentarii