Muncitorii de la Movas s-au adunat in fata UJSL Vaslui pentru a protesta impotriva conducerii fabricii

vineri, 08 mai 1998, 23:00
4 MIN
 Muncitorii de la Movas s-au adunat in fata UJSL Vaslui pentru a protesta impotriva conducerii fabricii

200 de salariati au protestat in fata UJSL Vaslui impotriva cehului Frantisek Priplata, actionarul majoritar, si a conducerii fabricii. Toti angajatii, in jur de 850, au intrat in greva.
Salariatii de la Movas au intrat, ieri, din nou in greva. 200 de muncitori s-au adunat, la sediul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere (UJSL) Vaslui, cerindu-si drepturile.
In sala de sedinte a UJSL, directorul general al societatii, inginerul Marcel Honciuc, actionarul principal Frantisek Priplata, liderul de sindicat, Ioan Asoltanei, impreuna cu Dorel Daniciuc, presendintele UJSL, au negociat lista de revendicari a muncitorilor, ce cuprindea 13 puncte.
Principalele puncte, care au si stirnit conflictul, au fost achitarea integrala a salariilor restante, negocierea contractului colectiv de munca pe 1998, asigurarea bazei materiale si a contractelor pe acest an, respectarea zilelor de salariu si asigurarea conditiilor de munca si pregatirea pentru sezonul rece.
Desi cu o zi inainte (joi, 7 mai), Priplata a incercat sa aplaneze conflictul dintre salariati si conducere, muncitorii nu au fost multumiti si au continuat greva de avertisment. Satui de promisiunile facute in ultimii doi ani, salariatii au ajuns la concluzia ca singura solutie ramine inchiderea societatii.
Timp de cinci ore, muncitorii au blocat intrarea cladirii in care se desfasurau negocierile, hotariti ca, pina cind revedincarile nu vor fi solutionate, directorul Honciuc, dar mai ales cehul Priplata, sa nu fie lasati sa plece.
"Joi, tapule, joi, de la Movas inapoi"
Dupa negocierea care a avut loc cu usile inchise, unde au participat si citiva salariati, muncitorii, nemultumiti de rezultat, au cerut sa discute cu Priplata. Cu oarece retineri, acesta a iesit sa raspunda angajatilor.
Unele guri rele afirmau ca la discutia avuta joi la societate, Priplata ar fi fost "faultat" de citiva muncitori.
"Noi nu avem ce minca. Cum vreti sa venim la munca daca nu am mincat de citeva zile? Astazi am mincat o felie de piine, insa miine nu stim daca mai avem ce. Avem de luat trei salarii. Ne-au taiat lumina, apa, telefonul, nu avem cu ce le plati; avem datorii de sute de mii de lei. In plus, avem si copii la scoala, carora nu le putem spune ca domnul Priplata isi bate joc de noi. In ultimii doi ani, n-am luat decit 50% din salariul negociat, care este 450-650.000 de lei, in functie de categorie. Noi am produs. Unde sint banii, pentru ca marfa in stoc nu avem. Stiti ca asta-iarna ieseam afara sa ne incalzim, pentru ca in sectie erau -30 grade? Toti muncitorii au reumatism. Noi nu vrem altceva decit ca putinul salariu sa-l luam la timp", strigau muncitorii, suparati.
Pentru ca acum doua saptamini Honciuc le-a promis salariatilor ca pina joi (30 aprilie), vor primi salariile, iar ieri, actionarul principal a facut aceeasi afirmatie (pina joi, 14 mai), grevistii au inceput sa strige: "Joi, tapule, joi, de la Movas inapoi".
Directorul general crede ca disponibilizarea personalului nu va reusi sa rezolve problemele
Intrebat de ce s-a ajuns din nou la greva, Marcel Honciuc, directorul general al societatii, a declarat: "Situatia asta ne-a prins de la Paste, cind productia s-a blocat complet. In magazine nu se mai vinde mobila, iar strainii nu ne mai cumpara marfa. De fapt, vina este a tuturor, a muncitorilor, conducerii si chiar a patronului".
El considera ca de doi ani a scazut credibilitatea societatii, din cauza calitatii produselor: "Mobila nu se mai facea la timp, iar noi nu am avut si nu avem materie prima si materiale atit cit ar trebui. In urma cu citiva ani, veneau clientii la noi si ne dadeau comenzi. Acum, noi trebuie sa batem la fiecare usa si sa acceptam conditiile lor. Desi au mai fost si alte greve, nici cea de acum nu va reusi sa scoata societatea din criza. Ne trebuie bani pentru salarii, dar si pentru productie, taxe vamale, export. Singura rezolvare ar fi ca mobila produsa sa mearga la export, dar acesta se face foarte greu deocamdata".
Honciuc crede ca disponibilizarea personalului nu va reusi sa rezolve problemele, ba din contra: "La sfirsitul lunii iulie, o parte din muncitori au fost trimisi in somaj, dar nu s-a schimbat nimic. Cu cit este mai mare productia, cu atit societatea are sanse sa se redreseze".
"Declinul a pornit de la ?Afacerea zaharul?"
Actionarul principal, Frantisek Priplata ne-a declarat ca de situatia actuala se face vinovata si conducerea, deoarece aceasta ar fi trebuit sa incaseze cele 1,5 miliarde de lei de la diferiti clienti, pentru a achita salariile. El considera ca si salariatii au vina lor, pentru ca de citeva ori s-au intors camioane cu marfa refuzata de clienti: "Putem sa ne permitem sa va dam bani pentru ceea ce produceti, dar, daca lucrati prost, nu veti primi bani".
Priplata a mai afirmat ca atunci cind a cumparat actiunile, "am primit acte false, in care era trecut ca societatea are profit. Dupa ce am platit un milion de marci, am aflat care este situatia reala a societatii. De fapt, starea actuala este o rezultanta a proastei conduceri dinainte, de aceea a trebuit ca anul trecut sa platim datorii de 8 miliarde de lei".
Dupa parerea actionarului principal de la Movas, declinul societatii a inceput odata cu "Afacerea zaharul", din 1996, afacere relatata de cotidianul nostru in aprilie anul trecut.
Priplata a promis ca pina miercuri, 13 mai, muncitorii vor primi o parte din salariile restante. El ne-a mai declarat ca, orice s-ar intimpla, societatea nu va fi inchisa: "In cel mai rau caz, vom trimite partial muncitori in somaj. Am deja un plan pentru redresarea societatii. Trebuie sa se lucreze mobila de calitate, sa se lucreze cu rentabilitate, ca sa putem concura".
Pentru ca nu mai are incredere in conducerea actuala, Priplata va aduce doi specialisti, din Ardeal, care sa urmareasca activitatea societatii.
Cu toate promisiunile facute, muncitorii sint hotariti sa nu inceapa lucrul pina cind salariile nu vor fi achitate la zi si nu se vor asigura conditii normale de munca. (Irina EMANDACHE, Cristina HURDUBAIA)

Comentarii